Budapesti Őszi Fesztivál Programok szeptember 26 150 kortárs élmény koncert

Budapesti Őszi Fesztivál: 15 nap, 150 kortárs élmény – megtelik a főváros kultúrával és művészettel

by Kassay Tamás

Szívmelengető hegedűszó, modern-innovatív performansz pillanat, és mozgásművészeti közösségi előadás pillanataival mutatkozott be a sajtó munkatársai számára a Budapesti Őszi Fesztivál programsorozata és hangulata. Ott voltam, átéltem, ajánlom mindenkinek. Eddig sosem látott és tapasztalt módon,

színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztivál programjai között.

A fővárosi fesztivál 30 éve indult útjára, hogy a kultúra szellemét vigye és éltesse. A közösségi programokat is sújtó pandémiás idők után, vagy inkább közben, biztonságos körülmények között, 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.

Film, zene, színház, képzőművészet, tánc, irodalom, performansz és vásár – megannyi műfajban kínál kulturális programokat és közösségi találkozási lehetőséget a Budapesti Őszi Fesztivál. A városlakók, vendégek a művészekkel együtt tölthetik meg a tereket kultúrával, művészettel, élménnyel és élettel.

Itt és másKortársak vagyunk

A fesztivál programjaival arra ösztönöz minket, hogy nyissunk az újra: nézzünk friss szemmel a környezetünkre, hallgassuk kíváncsisággal egymás történeteit, alakítsuk ki a közösségi együttlét aktív formáit, hiszen mindannyian kortársak vagyunk.

Budapesti Őszi Fesztivál Programok szeptember 26 150 kortárs élmény előadás
Csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához, ha érdekelnek az utazós és szakmai hírek, programok!

Hosszú idő után először a Főváros a Budapest Brand-en keresztül állami támogatás nélkül rendezi meg ezt a fesztivált, ami nagy felelősség. Mégsem maradtunk egyedül a szervezéssel, hiszen megkerestük azokat a csoportokat, közösségeket, művészeket, akikkel közösen gondolkodva valóban különleges programot tudtunk létrehozni. Idén négy kerülettel (I., II., VIII., XI.) együttműködve hoztuk létre a Budapesti Őszi Fesztivált, bízva abban, hogy még több emberhez juthatnak el rendezvényeink, hiszen 15 nap alatt 150 élmény várja a városlakókat.

– mondta Faix Csaba, a Budapesti Őszi Fesztivált szervező Budapest Brand vezérigazgatója és hozzátette, szerinte ki kell vinni a kultúrát a márványtermekből a közterekre, hogy valóban a város minden szegletébe eljuthasson.

Amit nem érdemes kihagyni

A programban ősbemutatók, egyszeri, megismételhetetlen produkciók is várják a közönséget – aki kimarad, lemarad. Érdemes tehát böngészni a részletes programok között a www.bof.hu weboldalon.

Budapesti Őszi Fesztivál programok szeptember 26. – október 10.

Film és zene:

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját ünnepli a fesztivál nyitókoncertje a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Mester személyét és szellemiségét idézi előadásokkal, beszélgetésekkel, vetítéssel a FreeSzemle a Marczibányi Téri Művelődési központban és a munkatársak visszaemlékezése a FUGA-ban.

Színház és zene:

dupla bemutatót tart az Örkény Színház Bodó Viktor és Kovács D. Dániel rendezésében. A közelmúltban újra megnyílt Rumbach zsinagógában Mészöly Miklós lírai énjét eleveníti meg zenés irodalmi produkciójában Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska, Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveit mutatja be a Metrum Ensemble, Dukay Barnabást ünnepli a Sound Collective. A 700 éve elhunyt Dante aktualitását Hegymegi Máté rendezése, Gyabronka József monodrámája, Nádasdy Ádám előadása, és az olasz NoGravity fizikai illúziószínháza idézi meg. Először lesz itthon látható Schilling Árpád zágrábi rendezése, mint ahogy az amerikai-kanadai Viano Kvartett is most mutatkozik be a hazai közönségnek. Az Őszi Fesztivál égisze alatt valósul meg a 20. UH Fest, az V. Tantermi Színházi Szemle a Jurányiban, valamint az I. Józsefvárosi Jazzfesztivál is a Rákóczi téri Csarnokban.

Képzőművészet:

az OISTAT magyar központjának látványtervezői kiállítása nyílik a margitszigeti Palackozóban. A Határtalan Design a Kiscelli Múzeumban 16 ország több, mint 120 alkotóját mutatja be. A magyar irodalom félévszázados kiemelkedő életművét mutatja be a közelmúltban elhunyt Tandori Dezső és Tandori Ágnes első retrospektív kiállítása a Virág Benedek Házban. A Fortepan Masters válogatása az Írók Boltja kirakatában kel életre, cigányzenészeket bemutató fotókiállítás nyílik a Bura Károly Galériában.

Tánc:

A Collective Dope és a Műhely Alapítvány kétnapos találkozóra hívja a mozgás szerelmeseit a Trafóba, a (D)open your move urban dance és kortárs tánc találkozón a nemzetközi és hazai kortárs világ jön össze. Két rendkívüli tehetségű, jórészt külföldön élő és alkotó fiatal magyar művész munkája látható egy estén a Radnóti Tesla Laborban. Néder Panni berlini előadása és Fehér Ferenc Hannoverben készült koreográfiája, az identitással, a társadalmi nemekkel, a testképpel kapcsolatos kérdéseket vet fel. Kiváló kortárs táncosok népesítik be a Rákóczi teret és a Móricz Zsigmond körteret is.

Performanszok, installációk:

A Bartók Béla út és a Margit-negyed köztéri alkotásokkal és akciókkal népesül be, szabadtéri divatbemutatót tart a Soharóza, kirakatot kelt életre a Jurányi, sétálhatunk a Kartali Asszonykórussal és a Varsányi SzIrénekkel, felfedezhetjük a Kőbányai Dohánygyárat a Stereo Akttal.

A zárónapon a Budapest Maratonnal közös színpadokat állít, és a streetart legkülönbözőbb alkotóit bevonó bulival zárul az Őszi Fesztivál.

Programok – merre induljak?

Vidékről is érdemes lesz elutazni Budapestre, hogy néhány éjszaka eltöltése mellett részt vegyenek az érdeklődők a színes programkavalkád számukra izgalmas rendezvényein.

Az Őszi Fesztiválon idén 4 kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő, de minden látogató számára élményt nyújtó programsorozatok. A sajtóeseményen Gáspár Máté, a fesztivál programigazgatója a kerületek képviselőivel beszélgetett arról, melyek azok az egyedi – kerületi – kulturális értékek, melyekre büszkén hívják fel a figyelmet.

A XI. kerületben a múlt, jelen, jövő egyszerre jelenik meg a programokban. A Bartók-Negyed rendezvényeit Bakai-Nagy Zita alpolgármester ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A régi lakóházak történetén keresztül betekinthetünk a múltba a Budapest 100 már ismert formájában. A jelent a városi séták, és a fenntarthatósági törekvéseket bemutató programok képviselik. A jövőt vágyaink, élményeink és a közösségi érzés alakítja, ezt élhetik át az érdeklődők a művészeti előadások és performanszok során.

A VIII. kerület képviseletében Pikó András polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Józsefváros összetett múltján keresztül különlegesen sokszínű kultúrát képvisel és bohém lelkületével arra törekszik, hogy lakosaik egymást tisztelve, valódi közösséggé formálódjanak. Ezt az érzést igyekeznek átadni programjaikkal, például az I. Józsefvárosi Jazzfesztivállal, ahol a kerültben élő zenészek mutatkoznak be.

Az I. kerület lakosai számára fontos kérdés, hogy mit is kezdjenek az őket körülvevő múlttal, hogyan viszonyuljanak hozzá? V. Naszályi Márta polgármester a kortárs fesztivál kapcsán arról beszélt, hogy ebben a kerületben műemlék épületek között élnek a lakosok, de az életük a mában zajlik, mindennapi életük kapcsolódik hozzájuk. Most a régi épületek modern eseményekkel telnek meg, számos helyen várja majd kiállítás, színház és zene az érdeklődőket, de mesélnek majd maguk a kerületi lakosok is saját történetükről.

Számomra személy szerint az egyik legizgalmasabb programnak ígérkezik ez utóbbi, magyarán nem művészek, hanem a kerület vállalkozó szellemű lakói fognak művészeti-kulturális produkciót alkotni a saját történeteik elmesélésén keresztül. Nem hallottam még ilyenről, de nagy örömmel fogadtam a hírt és ha tudok, ide mindenképp el fogok menni.

A II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely szerint az utóbbi időszak bebizonyította, hogy a kultúrának helye van a közterületeken, akár egy üres kirakatban vagy egy foghíjtelken is. A Budapesti Őszi Fesztiválon most bemutatkoznak a Margit-negyed keretein belül újonnan létrejött kulturális intézmények, szervezetek is. Kifejezetten jó ötletnek látom, hogy a kihasználatlan kirakatokat megtöltik művészettel mindaddig, amíg (újra) beléjük nem költözik az élet, üzlet, vendéglátás.

A Budapesti Őszi Fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók. A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a fesztivál honlapján lehet részleteket megtudni.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben