Csehország idegenforgalom 2023 nyár

Rekord nyári idegenforgalom Csehországban

by Kassay Tamás

A csehországi kereskedelmi szálláshelyeket – szállodák, panziók, kempingek – az idei harmadik negyedévben 7,9 millió személy vette igénybe, 7,9 százalékkal több, mint egy éve – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A képet árnyalja, hogy a bevételek az idei harmadik negyedévben éves összehasonlításban 5,2 százalékkal alacsonyabbak voltak.

A külföldi és a hazai turisták száma egyaránt emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek 21,4 millió vendégéjszakát mutattak ki, ami éves összehasonlításban 5 százalékos növekedés. – jelentette az MTI.

„Az idei nyári turistaszezon eredményei meghaladják a koronavírus-járvány előtti utolsó év, 2019 nyarának eredményeit” – húzta alá a CSÚ a weboldalán nyilvánosságra hozott közleményben.

A 2020 és 2021-es évek eredményeit lényeges módon korlátozta a koronavírus-járvány.

A csehországi kereskedelmi szálláshelyeken az idén nyáron mintegy hárommillió külföldi turista szállt meg, éves szinten ez 20 százalékos növekedés.

A külföldi turisták legnagyobb csoportját a németek teszik ki, közülük 690 ezer látogatott a harmadik negyedévben Csehországba, éves szinten ez 20 százalékos növekedés. A második helyen a lengyelek vannak 286 ezres számmal, ami 16,5 százalékos növekedés. A szlovák látogatók száma 8,4 százalékkal 282 ezerre emelkedett.     

A turistaszolgáltatások bevételei az idei harmadik negyedévben éves összehasonlításban 5,2 százalékkal alacsonyabbak voltak. Míg a közlekedésben és a raktározásban a bevételek visszaestek, a szállásadásban és az étkeztetésben viszont megnőttek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben