Dubaj alkoholadó

Dubaj eltörölte a 30 százalékos alkoholadót

by Kassay Tamás

Dubaj eddig 30 százalékos adó és külön engedély mellett tette lehetővé e az alkoholos italok megvásárlását. A turizmus fellendítése érdekében az arab turistaparadicsom úgy döntött, hogy Dubajban eltörlik az alkoholadót, és a jövőben engedély sem kell ahhoz, hogy alkoholt vásároljunk – írja a BBC-re hivatkozva a Telex.

Dubaj eddig arról volt ismert, hogy alkoholos italokat kizárólag hotelekben, bárokban és italboltokban lehetett vásárolni, ehhez pedig rendelkezni kellett egy névre szóló alkoholfogyasztási engedéllyel, amit a városba érkező turistáknak is ki kellett váltaniuk, amelyet a helyi rendőrségnél igényelhettek.

Az igénylés feltétele az volt, hogy a turista ne legyen muszlim vallású, és legyen idősebb, mint 21 éves és rendelkezzen érvényes tartózkodási engedéllyel. Ezt az engedélyt egyébként általában (mily’ meglepő) nem kérték el sem a bárokban, sem a hotelekben, de alapesetben komoly pénz- és akár börtönbüntetés is kiszabható volt az engedély nélkül alkoholt vásárlókra.

Dubaj az utóbbi időben már lazított a szigorú szabályokon, például a koronavírus-járvány ideje alatt engedélyezték az alkoholos italok házhoz szállítását, sőt, ami még komolyabb engedmény volt, hogy a ramadán 30 napos böjtje alatt is legálissá tették az alkohol napközbeni árusítását a nem muszlimok számára.

Mivel az éjszakai életéről is híres Dubajban kilencszer több a külföldi emberek száma, mint belföldieké, ezért indokoltnak tűnik a lépés. Eddig a városba látogatók és az eredendően külföldi lakosok gyakran a szomszédos emírségekbe autóztak át, hogy alkoholt vásároljanak.

Az új törvények értelmében a külföldieknek már nem kell engedélyt szerezniük ahhoz, hogy szállodában igyanak, és ahhoz sem kell engedély, hogy üzletben vásároljanak. Az italozáshoz azonban legalább 21 évesnek kell lenni. A turisták, akiknek korábban ideiglenes engedélyt kellett beszerezniük az alkohol vásárlásához, mostantól bármelyik alkoholüzletet, például a Maritime és Mercantile International, valamint az African & Eastern üzleteket is felkereshetik az Egyesült Arab Emírségekben, csak az útlevelüket kell felmutatniuk, viszont továbbra is a lakóhelyükön kell elfogyasztaniuk az italt, közterületen ez nem engedélyezett.

Nem mindegyik emírségben árulnak alkoholt

Dubaj eddig rendkívül vonzó célpont volt a külföldi munkavállalók és utazók számára, mert relatív szabadabb életmódot engedélyezett, ugyanakkor izgalmas turizmus szakmai fejlemény, hogy Dubaj sikerét látva a közeli egyéb emirátusok is belevágtak a turizmusuk fejlesztésébe és komoly konkurenciát kezdenek jelenteni a térsében. Egyik ilyen kiemelt célpont jelenleg Ras-al Khaima.

Abu Dhabi, Dubaj, Ras al Khaima, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah engedélyezi a nem muszlimok számára az alkoholfogyasztást.

A fejlesztések ellenére azonban továbbra sem minden emírségben lehetséges alkoholt vásárolni, ilyen például Sharjah, ahol szigorúan tilos az alkohol fogyasztása.

Dubaji utazás szervezésében, online szállásfoglalással segíti a magyar utazókat megbízható partnerünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben