Spabook.net Kassay Tamás

Elefántok, A Szolgalelkű Óriások

by Waterfan

Elefánt túra Thaiföldön? Biztos Te is gondoltál már arra, hogy milyen érzés lehet elefánton lovagolni. És arra, hogy az elefánt mit érezhet közben? Ismerd meg a jámbor óriásokat, akiket mindenki szeret!

Az elefántokat néhány éve ipari méretben kezdte el kihasználni a turizmus ipar, turisták tízezrei lovagolják meg a több tonnás állatokat Thaiföld különböző részein, mit nekik 60-100 kiló plusz súly – gondolhatnánk. Igen ám, de van, amibe nem gondolunk bele, és a köztudatba még nem jutott el. A Szolgalelkű Óriások című film elvisz minket az elefánt farmok közé és megmutatja azt, amit kívülről nem láthatunk. Mi áll az elefánt túra, elefánt show és egyéb szabadidős programok mögött? Ha szeretnél gazdagodni tudással és érzésekkel, nézd meg ezt a filmet!

Mátai András, a film egyik alkotója válaszolt kérdéseimre, társai, Majoros Kinga és Csapó András is ott lesz majd a vetítésen és kérdezhettek tőlük személyesen is.

szolgalelkű óriások etikus elefánt túra lovaglás Thaiföld

Honnan jött az ötlet, hogy elefántokról forgassatok filmet?

A film gondolata onnan jött, hogy utazóként találkoztunk az állatok kihasználásával, bedrogozott tigrisek, amiket simogatni lehet, fogságban tartott delfinek, különböző madarak. Szerettük volna megmutatni, hogy ha állatokkal szeretne találkozni a látogató, akkor hogyan tud helyesen dönteni. Lássa, hogy mi van emögött és tudjon róla, hogy milyen, sokkal jobb lehetőségek vannak. Miért elefánt? Utólag tudatosodott bennünk, hogy ha szabadon lehet rajzolni egy papírra valamilyen állatot, akkor Kinga és én is elefántot rajzoltunk, András pedig később jött rá, hogy volt egy fogadalma 1 évvel ezelőtt, miszerint szeretne találkozni elefántokkal.

Az ottani emberek mennyire láttak szívesen? Elvégre tarthattak tőle, hogy a film negatív fényt vet az elefántokra alapozott üzletre. Létezik etikus elefánt túra is?

Az elefánt turizmus téma elég nagy tabu Thaiföldön. Éves szinten milliárd dolláros üzletről van szó, mindenki védi a saját üzleti érdekeit. Voltak helyek, ahol nem fogadtak tárt karokkal és inkognitóban kellett forgatnunk. A filmben bemutatjuk, hogy melyik helyen hogyan fogadtak minket, az etikus parkokban szerencsére nagyon örültek annak, hogy a téma filmre kerül.

A helyiek sem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy amit tesznek, az rossz. Az egyik taxisunk például mondta, hogy tud egy sokkal jobb helyet, mint ahová kértük a fuvart. Ő egy klasszikus, „rossz” elefánt parkra gondolt, ahol be vannak tanítva, és nem megfelelő körülmények között tartják őket. Ragaszkodtunk a saját, etikus úticélunkhoz, és megmutattuk neki azt a parkot. Helyiként sem ismerte és rácsodálkozott, hogy ilyen módon is lehet tartani elefántokat. Nem ehhez szokott.

Milyen nehézségekkel találkoztatok a forgatás alatt?

Amit leszerveztünk, az másnapra elszállt. Elég nehéz bármit pontos időre megszervezni Délkelet-Ázsiában. Hónapokig dolgoztunk rajta, végül személyesen többször mentünk el az irodájába az elefántok megmentőjeként számon tartott Lek-hez, hogy sikerüljön összehozni vele az interjút. Végül a filmünk egy fontos szereplője lett, szóval megérte a sok próbálkozás.

Forgatáshoz kapcsolódóan nehézség volt, hogy először el kellett mennünk egy nem etikus parkba, ahol van elefántlovaglás, idomítás, trükköket bemutató elefánt show. Ahhoz, hogy be tudjuk mutatni, nekünk is ott kellett lenni és tudva azt, hogy mi áll mindezek mögött és miken mentek keresztül az ottani állatok, hát azért így ehhez nehéz volt mosolyogni és örülni, de a forgatáshoz elengedhetetlen volt.

Könycseppek hullottak?

Még az enyém is majdnem! A filmünk harmadik helyszíne Lek parkja, az Elephant Nature Park, itt megismerkedtünk a személyes történeteikkel. Volt elefánt, ami taposóaknára lépett, volt elefánt, ami…aminek a történetét a filmben is elmeséljük. Miután hazatértünk tartottam egy előadást a forgatási élményeinkről és amikor ezt a történetet meséltem a közönségnek, akkor annyira elérzékenyültem, hogy majdnem elsírtam magam a színpadon.

Mikor és hol láthatjuk az elefántok kihasználását bemutató filmet?

Célunk, hogy minél több emberhez eljusson. Első körben mozis premier február 19-én szerdán 19 órától a Lurdy Moziban, igazi mozis élményben, hatalmas vásznon nézhetik meg a nézők ezt a filmet, de sajnos mozi műsorra nem lesz tűzve, így ez a mostani alkalom különleges és egyszeri, aminek a végén beszélgetésre is lesz lehetőség. Elfogjuk vinni a filmet filmfesztiválokra, és nagyon szeretnénk, ha tv-ben is megjelenthetne, ezzel kapcsolatban tárgyalások vannak folyamatban, de garancia nincsen semmire egyelőre. Hatalmas dolog lenne, ha külföldre is eljuthatnánk vele, akkor még nagyobb hatást érhetnénk el.

A mozis eseményünket köszönjük, ha visszajelölitek, és meghívjátok állatbarát ismerőseiteket, valamint azokat is, akik még nem annyira állatbarátok, de a filmet látva mégis átérzik majd a történetet.

FB esemény itt (link, katt!)

Mozijegy elővétel itt (link, katt!)

szolgalelkű óriások film elefánt lovaglás etikus Thaiföld

Szólj hozzá a facebook bejegyzéshez, mutasd meg másoknak is és segíts, hogy segíthessünk! Ne feledd, most belépőt is nyerhetsz, ehhez nem kell mást tenned, mint kommentben feltenni egy kérdést, ami felmerült benned a témával kapcsolatban.

További utazós és fürdős témákról értesülhetsz a zárt csoportunkban, ahol azt is elmondhatod, hogy Te mit gondolsz 1-1 témáról. Van hírlevelem is spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben