Elmarad a Külföldi Nyelvtanulási Program

by Kassay Tamás

Bombaként robbant ma, hogy a kormány ismét lemondta a már többször lemondott külföldi nyelvtanulási programot a koronavírus járvány okozta bizonytalanságra hivatkozva. Véletlen egybeesés is lehet, hogy 755 milliárd(!) forintos megszorítást jelentett be a kormány 2021 decemberében, amelynek része volt az is, hogy a 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt 30 milliárd forintot teljesen elveszik.

Hetek óta bizonytalanság volt a Külföldi Nyelvtanulási Program indulásával kapcsolatban

A tudatos hírolvasók a Portfolio december 23-i cikke után már sejthették, hogy a 755 milliárd forintos megszorítás során a nyelvi stratégiától elvont 30 milliárd forint jó eséllyel azt jelenti, hogy az eredeti formában a KNYP nem valósulhat meg.

Általában rettenetesen pozitívan állok a dolgokhoz, most abban bíztam, hogy esetleg valamilyen csökkentés lesz a jogosultak számában, esetleg az egyik évfolyam mégsem indulhat, de a másik azért igen. Végül a KNYP nem indul egyáltalán, a koronavírus járványra hivatkozva. Hivatalosan én csak véleményt fogalmazhatok meg és a soraim spekulációként értelmezendők. A lényegen nem változtat:

140000 jogosult diák hiába várta az életre szóló élményt és az új tudást, tanárok ezrei és a Tempus Közalapítvány dolgozói és a külföldi nyelviskolák hiába dolgoztak gőzerővel a Külföldi Nyelvi Program előkészítésén.

Bartos Mónika, a 9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy „a jelenlegi bizonytalan helyzetben felelőtlenség lenne a program elindítása„. Hangsúlyozta, hogy „a családokat és az intézményvezetőket aggodalommal tölti el a járványhelyzet miatti bizonytalanság.

November 17-én jelentették be, hogy 2022-ben 140000 magyar diák ingyenesen utazhat el 2 hétre nyelvet tanulni több európai országba is, nyelvterülettől függően. Erről akkor irtó pozitív hangvételű cikkben írtam és biztattam a tanárokat, hogy vigyék a KNYP hírét, inspirálják a gyerekeket és menjenek minél többen, mert ilyen lehetőségnél nem sok jobbat lehet elképzelni. A jövő generációja számára ez tényleg valami, ami örök és előremutató.

Akkor több kommentelőm is negatívan szólt hozzá, kételkedtek a program megvalósulásában, egyfelől, mert a költsége jelentős, másfelől pedig, mert gigantikus szervezői munkát és logisztikát igényel ennyi embert mozgatni fix 2 hetes turnusokban. Konkrétan nem áll rendelkezésre ennyi menetrend szerinti repülő, vagy éppen komoly tumultus lenne a reptéren is, és ezeket előre le kell beszélni a piaci szereplőkkel is.

Ezúton megkövetem minden olyan Olvasómat, akik kétségeiknek adtak hangot és én akkor azzal nyugtattam őket, hogy most biztosan indulni fog, mert ez egy jó program, mindenkinek érdeke, kizárt, hogy lemondják. Valóban koronavírus járvány van, Angliában és Franciaországban rekordra szállt a fertőzöttek száma, ugyanakkor Ausztriában, Németországban nem veszélyesebb a helyzet, mint novemberben volt. Két nyarat pedig már megéltünk, nagy valószínűséggel becsülhető, hogy addigra csendesednek a most hatalmas hullámok.

A napokban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a kérdésekre az Emmi nem válaszol, a Tempus Közalapítvány nem nyilatkozhat, az iskoláknak pedig nincsen információja.

Ha már megszületett a döntés x nappal – esetleg héttel – korábban, akkor azt fontos lett volna egyenesen kommunikálni. Nem hiszem, hogy lehet emberekkel rosszabbat tenni a hitegetésnél. Amikor remélnek valamit, aztán csalódnak. Egy dolog az, hogy fiatalok tömegei csalódottak, legalább ekkora problémák az alábbiak:

  • A külföldi iskolák rengeteg munkát tettek bele abba, hogy a Tempus Közalapítvány kérésére összeállítsák a csomagjaikat, az ajánlataikat, szállásokat szervezzenek. Vajon jövőre is hajlandók lesznek rá?
  • Tanárok ezrei dolgoztak a pályázatok előkészítésén a hazai iskolákban.
  • A Tempus Közalapítvány dolgozói nem csak hiába tették bele az energiát a programba, de mivel ők a KNYP hivatalos arca és kommunikációs csatornája, konkrétan rajtuk csattan a kiábrándultság és a csalódottság a Kormány döntése nyomán.

2023-ban talán elindulhat a Külföldi Nyelvtanulási Program

A Magyar Nemzet cikkét Bartos Mónikától idézett sorokkal zárja, amelyben a miniszteri biztos azt mondja, hogy: „A Külföldi nyelvtanulási program kiemelt kormányprogramként a kormány egyik szívügye, amelyet a fiatalok és tanáraik biztonsága érdekében kiszámítható feltételek mellett kíván útjára bocsátani. Mindannyian bízunk benne, hogy 2023-ban már nem lesz akadálya a program megvalósításának.”

Spabook részről sajnálom a helyzetet ha egyszer elindul a KNYP, akkor támogatni fogom a sikerességét, de most erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy valaha elindul-e.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben