energetika konferencia közép európai club pannonia közhasznú egyesület 15. társadalmi párbeszéd fórum

Az energetika helyzetéről tartott online konferenciát a Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

by Kassay Tamás

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) 2022. november 30-án online rendezte meg az éves nagyrendezvényét. A 15. Társadalmi Párbeszéd Fórum résztvevői a mindenkit érintő, a turizmust különösen sújtó és jelen gazdasági és háborús helyzetben nagy érdeklődésre számot tartó energetikai témakört tárgyalták meg.

Megnyitó beszédében Prof. Dr. Kovács Árpád, a KEP elnöke arra utalt, hogy ezeknek az évente megrendezett találkozóknak egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a gondolkodó értelmiségiek fórumává vált.

Az idei eseményen rendkívül információ és gondolatgazdag prezentációban tájékoztatták a résztvevőket a rövid és középtávú energiapiaci helyzetről. Az előadók (Dr. Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetsége elnöke, Gilyán György a Kelet-Európai Üzleti Klub vezetője, volt államtitkár, nagykövet) igen plasztikus módon mutatták be a földgáz, kisebb arányban a kőolaj, illetve ezek következményeként a villamos energia áraknak a COVID világjárványt követő robbanásszerű emelkedését. És különösen az európai energiapiacon a források, valamint a felhasználás tekintetében az ezáltal beindult strukturális változások fő komponenseit.

A KEP fontosnak tartja kiemelni, hogy ezek között a legfontosabb okok meglátásuk szerint:

  • egyfelől az elmúlt évtizedben a fosszilis energiahordozók és a nyersanyagok kitermelésének fenntartására, fejlesztésére irányuló beruházások relatív elmaradása,
  • s emiatt keletkezett relatív hiányhelyzetek kialakulása,
  • másfelől a COVID alatt a nemzetközi érték és ellátási láncok zavarai,
  • valamint harmadrészt a nemzetközi szállítmányozás és fuvarozás költségeinek ugrásszerű emelkedése.

A COVID utáni termelés-visszapattanás felnagyította ezek hatásait, mindenekelőtt rendkívüli mértékű áremelkedést, az infláció megugrását, a GDP növekedés mérséklődését, sőt egyes országokban már a recesszióba fordulást idéztek elő. Kiegészítőleg megemlíthető, hogy az USA, az EU és az Orosz Föderáció közötti gazdasági szankciós-csata tovább torzította ezeket a nemzetközi piaci folyamatokat.

Rendkívül pozitív továbbá, hogy az energia világpiacon, különösen Európában kibontakozó turbulenciák meghaladását aktív, következetes és kreatív klíma politikai intézkedésekkel, a megújuló energiaforrások használatának kitüntetett ösztönzésével kell elősegíteni.

A jelenlegi nemzetközi földgáz és energia piac az egyik fontos csatatér a globális gazdasági és politikai küzdelemben.

Ami az aktuális hazai kormányzati teendőket illeti: az alapvető energiahordozók importjának várható vagy váratlan leállása esetére a lakossági és a kisvállalti fogyasztók felkészítését is időszerűnek látszik megszervezni felhasználva ehhez a tömegtájékoztatásban, a közoktatásban és a közösségi médiában meglévő lehetőségeket.

Az előadásokat élénk vita követte, ami hozzájárult ahhoz, hogy a konferencia résztvevői számos információval gazdagabban térjenek haza.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben