Erdély Szent Anna-tó piknik tilalom

Turistákat érintő új szabály lépett életbe Erdélyben

by Polisor Bettina

A medve nem játék, tartja a mondás. Ezt bizonyára elfelejtették azok a kirándulók, akik nem olyan régen egy dinnye maradványait hagyták távozáskor a Szent Anna-tó mellett. A gyümölcs szinte azonnal odacsalogatott egy anyamedvét és a bocsát – írja a Székelyhon. Az állatokat sikerült elzavarnia a természetvédelmi területen dolgozó szakembereknek, de másnap a két medve további táplálékot remélve újra felbukkant a tónál.

A Pro Szent Anna egyesület igazgatója közösségi oldalán reagált az esetre: „Ez se több, se kevesebb, mint gyilkossági kísérlet.”

„Kedves látogatók! Az ilyen felelőtlen viselkedés miatt, annak érdekében, hogy meggátoljuk a további hasonló esetek előfordulását, mától kezdve csomagokkal lemenni a tó partjára szigorúan tilos! Kollégáink azokat a személyeket, akik ily módon szeretnének látogatni, fel fogják szólítani, hogy a csomagokat hagyják az autóban. Aki a piknikezés tilalomra vonatkozó szabályt nem tartja be, attól megvonjuk a területen való tartózkodás jogát illetve alkalmazni fogjuk az 54/2012 törvény, vagyis a piknik törvény előírásait. Emlékeztetjük, hogy a kráterek területén a piknikezésre kijelölt egyedüli terület a parkoló nyugati részén található padokkal és asztalokkal ellátott zöld felület, ahol igény szerint tüzet is lehet rakni. Megértésüket köszönjük!””

– tette közzé Facebookon a felhívást Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna egyesület igazgatója
Erdély Szent Anna-tó piknik tilalom

Nincs több piknik a Szent Anna-tó körül

Az igazgató kifejtette, hogy az nem gond, ha valaki egy kisebb adag étellel érkezik a tó partjára, akár „egy szendviccsel vagy egy kürtőskaláccsal” , de ha nagyobb csomaggal érkezik egy turista, vagy egy egész csoport, akkor megteszik a szükséges lépéseket, és mindenki figyelmét fel fogják hívni, hogy a piknik kosarakat hagyják a gépjárműveikben.

A fentieken túl Dósa Elek Levente elmondta azt is, hogy a vadállatok, így a medvék etetése is hatalmas veszélyt hordoz emberre és állatra nézve egyaránt, hiszen az emberek által fogyasztott ételekhez szok(tat)ott medvék a téli hónapokban a városok és falvak hívatlan vendégei lehetnek, ahol a hulladéktárolók tartalma kiváló táplálékforrást jelent számukra, ezzel együtt viszont megnő a kockázata annak is, hogy a medvék – félelmükben – emberre támadnak, és fordítva: fegyverek áldozatául eshetnek a barna bundás erdőlakók.

A turizmus világának megbízható híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben