Erdély Via Transilvanica túristaútvonal Europa Nostra díj

Europa Nostra-díjat kapott a Budapest100 és az erdélyi Via Transilvanica turistaútvonal

by Polisor Bettina

A több erdélyi megyét átszelő turistaút, a Via Transilvanica is szerepel az Európai Bizottság és az Europa Nostra egyesület idei kitüntetettjei között, továbbá egy másik, a Duna-delta megőrzésére irányuló romániai projekt is részesült az elismerésben, és a magyar Budapest100 program is felkerült a díjazottak listájára. Az Európa Nostra-díjak idei kitüntetettjeit az Európai Bizottság és a kétszáz civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra egyesület jelentette be – írja az MTI.

Románia duplázott, és Magyarország sem maradt ki az idei díjazottak sorából

Az Európai Unió műemlékvédelmi díjában idén 21 ország 30 létesítménye részesült. Az Európai Unió Kreatív Európa programja által finanszírozott díjakat öt kategóriában ítélik oda:

  • Megóvás és adaptív újrafelhasználás
  • Kutatás
  • Oktatás, képzés és készségfejlesztés
  • Közösségi felelősségvállalás, a polgárok bevonása és tudatosítása
  • A kulturális örökség bajnokai

Románia idén két díjat is besöpört, hiszen a közösségi felelősségvállalás kategóriában a tavaly ősszel megnyitott erdélyi turistaút, a Via Transilvanica kapta meg a rangos elismerést, a Duna-delta hagyományos világának megőrzésére irányuló projekt – Pathfinders of the Waters – pedig oktatás kategóriában nyerte el a díjat. Az egykori világbajnok román kenus, Ivan Patzaichin alapítványa által működtetett projekt a halászbárkát állítja középpontjába és a Duna-delta értékeit, hagyományos életmódját népszerűsíti a gyerekek körében.

Örömünkre szolgál beszámolni róla, hogy a magyar vonatkozású Budapest100 szintén a közösségi felelősségvállalás kategóriában került a díjazottak közé. Az évente megrendezésre kerülő programsorozat a Világörökség részét képező Budapest épített örökségét mutatja be vezetett látogatások, lebilincselő kiállítások és helyi lakosok személyes történetein keresztül.

Az Europa Nostra díjat nyert Via Transilvanica Románia hét régióján halad keresztül

Az 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat tavaly ősszel nyitották meg, Erdélyt északkeletről délnyugatra szeli át, és gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral is bejárható. A kezdeményező Tasuleasa Social Egyesület korábban közölte, hogy a túraútvonal kiépítésével a faluturizmust kívánja fejleszteni, és hozzáférést biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse azok fenntartható és felelősségteljes fejlődését.

A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén négy éven át több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye 400 településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg.

A hivatalosan június 13-án bejelentett idei Europa Nostra-díjakat szeptember 28-án adják át, a díjátadó helyszíne a velencei Palazzo del Cinema lesz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben