ESTA szigorítás igénylés

Tudnivalók ESTA szigorítás után: nem csak azokat érinti, akik az USA-ba utaznak

by Kassay Tamás

A múlt héten járta be a világsajtót és korbácsolta fel a magyar indulatokat az a hír, hogy az USA szigorított az egyszerűsített beutazási lehetőséget nyújtó ESTA utazási engedély megszerzésének és felhasználásának feltételein. Sokan legyintenek, hogy őket nem érinti, nem utaznak az Egyesült Államokba, ám érdemes ezt újragondolni, mert könnyedén pórul járhat az egyszeri nyaraló, aki hazafelé nem tud majd felszállni a repülőgépére, Mutatjuk a részleteket.

Az ESTA lényege, hogy online, realatív olcsón megszerezhető, 2 évig érvényes és korlátlan belépésre jogosított. 2023 augusztus 1-jétől már csak 1 évig érvényes és azon belül mindössze 1-szeri belépésre jogosít, ami abszurd helyzeteket eredményez.

Az ESTA szigorításról nagyon hamar bebizonyította a Spabook, hogy az amerikai adminisztráció indoklása nemes egyszerűséggel hamis.

…ugyanis a Magyarországon kívül született, magyar útlevéllel rendelkezők számára konkrétan megtagadta az ESTA igénylést (az USA), őket kizárólag vízum megszerzése után engedte belépni 2021 óta. Ez pedig azt is jelenti, hogy akik miatt a mától hatályos döntést meghozták, őket eddig sem engedték be ESTA-val. Szóval itt durván kilóg a lóláb.

– vezettük le a cáfolhatatlan logikát.

Erről írt a Portfolio és a Blikk is, cikkünk és indoklásunk megjelenése után. Erre nem is pazarolnánk most több szót, lássuk, hogy mire kell figyelnünk utazás közben!

Az ESTA szigorítás által okozott problémák

Legkézenfekvőbb eset az üzletembereké, idegenvezetőké, akik évente többször utaznak be az Egyesült Államok területére. Számukra plusz adminisztráció és plusz 21 dolláros költség fejenként, hogy minden érkezés után újra elindítsák az ESTA igénylésüket. Emellett azt azért meg kell említenünk, hogy az igénylés elindításával egyáltalán nem garantált, hogy a következő engedélyt is meg fogják kapni, tehát egy konstans bizonytalanság keletkezett abban, hogy újra vissza tudnak-e majd menni, vagy éppen valamiért nem.

Most pedig jöjjenek a kevésbé kézenfekvő esetek, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnak mindazok, akik igazából nem is az USA-ba indulnak nyaralni, csak éppen ott szállnak át és váltanak repülőgépet.

Tipikus eset az, hogy valaki a Bahamákra megy nyaralni vagy óceánjárós hajóútra, de a környező térségből bármelyik másik desztinációt említhetnénk. Jellemzően Miami-ba érkeznek repülővel és onnan utaznak tovább. Igen ám, de amikor szeretnének 1-2-3 hét múlva hazajönni, azzal fognak szembesülni, hogy csak akkor léphetnek be az USA területére és szállhatnak fel a hazafelé tartó repülőgépükre, ha nem feledkeztek meg új ESTA-t igényelni és már meg is kapták az engedélyt.

Csak a transzparencia miatt külön kiemelném azokat az utakat is, amikor az úti cél semennyire nem az USA, ellenben valamilyen okból maga a repülőút az USA-n keresztül vezet. Lehet ez az átszállási lehetőségek, vagy akár az utas anyagi megfontolásai (olcsóbb jegy) miatt is, a lényeg az, hogy aki az Egyesült Államokban száll át, úgy készüljön, hogy a hazaútra új ESTA-t kell igényelnie.

Hasonló kalamajkában találhatják magukat mindazok, akik az Egyesült Államokbeli utazásuk során tesznek egy kitérőt mondjuk Mexikóba, Kanadába, vagy Kubába – csak akkor fognak tudni visszatérni az USA-ba és folyatni az útjukat, ha újra megigényelték az ESTA-t. Tipikus napon belüli kirándulás például a Niagara vízesés, amit sokan a kanadai oldalról is megcsodálnak – vélhetően mostantól nem fogják.

ESTA igénylés online

Összefoglalva tehát: bármennyiszer be lehet utazni az USA területére, de minden egyes határátlépéshez új ESTA-igénylésre van szükség.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben