EU korlátozás AirBnb szabályozás rövid távú lakáskiadás 23 európai város

EU-s szinten korlátozná az AirBnb-t és a rövid távú lakáskiadást 23 európai város

by Kassay Tamás

Idén a 2 szűk esztendő után végre fellendülőben van az európai turizmus. Az örömteli folyamat újra felszínre hozott negatív hatásokat, részben a „túlturizmus” problémáját, másrészt pedig a városok lakhatási nehézségeit. A rövidtávú lakáskiadás, az Airbnb-zés újra felborítja az egyensúlyt és megdrágítja a lakhatást a helyiek számára, ami miatt jogszabályi korlátozások szükségessége merült fel.

23 európai város kéri az EU-t, hogy korlátozza a rövid távú kiadást

Az Európai Városok Szövetsége a Rövid Távú Lakáskiadásért (European Alliance of Cities for Short-Term Rentals) levelet tett közzé, amely a rövid távú bérbeadás szigorításának szükségességével foglalkozik – írja az eurocities.

Ezzel kapcsolatban 23 európai város polgármesterei, alpolgármesterei és más városi tisztviselői azt állítják, hogy az Európai Bizottság szerintü lemond egy olyan jogalkotási kezdeményezés tervéről és lehetőségéről, amely szabályozná, hogyan adják ki ingatlanjaikat az emberek rövid távra érkező turistáknak.

Amszterdamban például a 2013-as 4500-ról 2017-re 22000-re emelkedett a rövid távú, üdülési célú bérbeadásra vonatkozó hirdetések száma. Lisszabon Alfama nevű negyedében a lakások több mint 55 százaléka szerepel a Booking és az Airbnb platformokon rövid távú bérbeadás céljából.

Emellett Firenze központjában 2015 óta 60 százalékkal, Krakkóban pedig 100 százalékkal nőtt a számuk 2014 és 2017 között.

Évek óta több európai város is szembesül a rövid távú bérbeadás problémájával, mivel a helyi lakosok arra panaszkodnak, hogy a rövid távú lakáskiadás megnehezíti a hosszabb távú bérlést és a hétköznapi lakhatást. A jelenség nem meglepő, hiszen a rövid távú lakáskiadás igej jó módja a pénzszerzésnek, ha valaki rendelkezik szabad szobával vagy lakással.

„A városoknak segítségre van szükségük a rendeletek betartatásában és az illegális STHR [rövid távú üdülési bérbeadás] üldözésében. Jelenleg ezt nehezíti, hogy a platformok nem hajlandók megosztani a kritikus információkat a hatóságokkal. Ezért biztosítani kell az adatokhoz való hozzáférést a szabályok érvényesítéséhez. Ellenkező esetben az önkormányzatok adminisztratív költségei jelentősen megnőnek a perköltségek és a bérbeadási adatok alternatív módon történő ellenőrzésére, a panaszok és az illegális idegenforgalmi tevékenységre utaló jelek nyomon követésére, valamint a bírságok kiszabására irányuló szakmai kapacitásba való beruházás miatt”

– áll a levélben.

Az AirBnb-zés jelensége növeli a bérleti díjakat, csökkenti a hosszú távra kivehető lakások kínálatát és sok kellemetlenséget okoz a szomszédoknak. Egyes hatóságok erre úgy reagáltak, hogy külön díjakat vezettek be az STHR-ekért, vagy akár az Airbnb-hez hasonló cégek betiltását fontolgatják. Emlékezetes, hogy megállapodás híján anno Magyarországon betiltották az ÜBER taxi szolgáltatót.

Barcelonában például tavaly, miután a lakosok több éven át panaszkodtak az állandó zajra, a magas bérleti díjakra és a lakáshiányra, az önkormányzat betiltotta az Airbnb rövid távú tranzakcióit és általában véve a 31 napnál rövidebb bérbeadásokat.

Részletes véleménycikket közöltem korábban az első budapesti Airbnb szabályozás ötletével kapcsolatban, érdemes elolvasni azoknak, akiket jobban megmozgat ez a téma.

Augusztus 4-én az európai vendéglátóipart képviselő üzleti szövetség, a HOTREC felszólította az Európai Unió országait, hogy írjanak elő szabályokat és kötelezettségeket ezekre az online platformokra és a rövid távú szállásadókra. – értesült a Schengenvisainfo.

A HOTREC főigazgatója, Marie Audren a kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU turisztikai és vendéglátóipari ágazatának olyan szabályozást kellene előterjesztenie, amely segít a rövid távú bérbeadással kapcsolatos kihívások kezelésében.

Emellett az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) korábban megdicsérte Észtországot az ilyen típusú bérbeadások intelligens megadóztatásáért.

Észtországban az Airbnb-ből származó jövedelmek bevallására kidolgoztak egy nagyon egyszerű, 1 kattintással működő rendszert. Szintén dicséretet kapott Franciaország a közösségbe történő hosszú távú befektetéseiért, amelyek lehetővé teszik, hogy a kormány és a lakosok a vendéglátáson keresztül is profitáljanak.Az EU Bizottsága tavaly ősszel jelentette be a rövid távú bérbeadás szabályozására irányuló jogalkotási kezdeményezését, majd miután nyilvános konzultációra bocsátotta azt, többször elhalasztotta a döntést. Most úgy tűnik, hogy benne van a levegőben az is, hogy teljesen elvetik az egész projektet.

A kezdeményezést és a nyílt levelet 23 város képviselője írta alá:

  • Amszterdam
  • Arezzo
  • Barcelona
  • Bécs
  • Berlin
  • Bologna
  • Brüsszel
  • Budapest
  • Firenze
  • Krakkó
  • Lyon
  • München
  • Párizs
  • Prága
  • Porto
  • Utrecht
  • Valencia
  • Varsó
  • és az Eurocities tagjai.

Vár szeretettel az Utazás Hírek csoport, csatlakozz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben