eu szálláshelyek értékesítésének feltételei tanulmány európai bizottság

Az EU-s szálláshelyek értékesítésének feltételeit vizsgálta az Európai Bizottság

by Kassay Tamás

Az uniós szálláshely-értékesítés versenyfeltételeinek 2016 és a 2021-es időszak közötti alakulását vizsgálta meg az Európai Bizottság, amelynek eredményeit tanulmány formájában tették közzé pénteken.

Az Európai Bizottság tanulmányának megállapításai szerint jelenleg az online szállásközvetítők a független szálláshely-szolgáltatók értékesítéseinek 44%-át teszik ki, ami 2016-hoz képest enyhe növekedés. A szálláshely-foglalásoknál továbbra is a Booking.com és az Expedia a vezető online szállásközvetítők, és nincs jele annak, hogy a piacon jelenleg működő vállalkozások piaci részesedése jelentősen változna, vagy hogy új online szállásközvetítők lépnének be a piacra.

A szálláshely-szolgáltatók által az online szállásközvetítőknek fizetett jutalékok stabilak maradtak, vagy kissé csökkentek – írták a tanulmányban, amelyről az MTI adott hírt.

Kevésbé elterjedt az ár és a rendelkezésre állás differenciálásának gyakorlata, amelyet a szálláshely-szolgáltatók alkalmaznak a különböző online szállásközvetítők függvényében, illetve attól függően, hogy a szálláshelyet közvetlenül vagy online szállásközvetítőn keresztül kínálják. Egyes online szállásközvetítők kereskedelmi intézkedésekkel, például a láthatóság növelésével vagy csökkentésével a portáljukon, ösztönzik a szálláshely-szolgáltatókat arra, hogy a lehető legjobb árakat és feltételeket biztosítsák számukra. A szálláshely-értékesítési online illetve offline csatornák jelentősége szempontjából van némi eltérés a különböző tagállamok között, de nincs nagy különbség az online szállásközvetítők versenyfeltételei terén – írták.

Az online szállásközvetítők által alkalmazott teljes körű és szűkített paritási záradékokat tiltó osztrák és belga jogszabályok nem idéztek elő lényeges változást a szálláshely-értékesítés terén a tanulmány által vizsgált többi tagállamhoz képest – közölték.

A 2021-ben végzett, 2017 és 2021 közötti időszakot felölelő piacelemzés 6 tagállamból (Ausztria, Belgium, Ciprus, Lengyelország, Spanyolország és Svédország) származó reprezentatív mintán alapul – tették hozzá.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben