Összehangolt EU-s utazási korlátozások léphetnek életbe, íme a tervezet

by Waterfan
EU utazási korlátozások szabályok közös

Az Európai Tanács a COVID-19 járványra reagálva ajánlást fogadott el a szabad mozgás korlátozásainak összehangolásáról. Az ajánlás a célja, hogy az országonkénti egyedi szabályozások helyett átlátható, kiszámítható környezetet biztosítson.

Az ajánlás szerint a szabad mozgást korlátozó minden intézkedésnek arányosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, és amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, fel kell oldani őket.

A Covid19-világjárvány több szempontból is felforgatta a mindennapi életünket. Az utazási korlátozások sok ember számára megnehezítette a munkába vagy az egyetemre járást, illetve megakadályozta őket abban, hogy meglátogassák szeretteiket. Közös feladatunk, hogy a szabad mozgásunkat érintő összes intézkedés vonatkozásában biztosítsuk a koordinációt, és minden szükséges információt megadjunk polgárainknak, amennyiben utazni kívánnak.

Michael Roth, Németország Európa-ügyi államminisztere

A közös EU utazási korlátozások kritériumrendszere

Az EU tagországai az alábbi adatokat kell, hogy heti rendszerességgel megküldjék az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára:

  • az előző 14 napban regisztrált új COVID-19 esetek száma 100 000 főre vetítve
  • az előző héten elvégzett összes tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek száma 100 000 főre vetítve
  • az előző héten elvégzett összes tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya (a pozitív teszteredmények aránya az összes elvégzett teszthez viszonyítva)

Az adatok alapján régiók szerinti bontás készül, amelyet az ECDC hetente, színekkel jelölt térképen tesz közzé. A szín besorolások jelentése az alábbi lenne:

közös EU utazási korlátozások szabályok szín besorolás
Európa Tanács infografika
  • Zöld zóna, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél alacsonyabb, és a pozitív teszteredmények aránya kisebb, mint 4%.
  • Narancssárga zóna, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4%, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4%.
  • Piros zóna, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4%, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150.
  • Szürke zóna, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány 300-nál alacsonyabb.

Utazási korlátozások, avagy a szabad mozgás korlátozása az EU-ban

Az eddig megszokottakkal szemben, amennyiben sikerül éles működésbe állítani ezt a tervezetet, akkor:

A tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását.

Az EU-s országok közötti utazási korlátozások alkalmazásakor a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk a narancssárga és a piros besorolású területek járványügyi helyzete közötti különbségeket, és arányosan kell eljárniuk, valamint a saját területükön fennálló járványügyi helyzetet is figyelembe kell venniük.

A tagállamok alapvetően nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező személyek beutazását.

Azon EU országok, amelyek beutazási korlátozásokat kívánnak fenntartani, vagy bevezetni, a zöldtől eltérő besorolású területekről érkező személyeket:

  • karatén alá helyezhetik, valamint
  • az érkezésüket követően teszt elvégeztetésére kötelezhetik.

A tagállamok lehetővé tehetik az utazóknak, hogy az említett tesztet az érkezés előtt elvégeztetett teszttel váltsák ki, de ez csupán lehetőség és ettől függetlenül kötelezhetik az utazókat a célország területén történő tesztelésre is. Mindez nagyon jól hangzik, de fontos kiemelnem és szem előtt tartanunk azt a tényt, hogy:

A Tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek.

Európai biztonsági és utazási előírások

A Re-open EU elnevezésű honlapon összegyűjtve megtalálhatók az országhatárokra, az igénybe vehető közlekedési eszközökre, az utazási korlátozásokra vonatkozó szabályok, továbbá az egészségügyi és biztonsági intézkedésekre, vonatkozó fontos információk.

Érdekelnek az utazós és wellness témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is.
Oszd meg másokkal is, hogy teret kaphasson a hasznos tartalom a neten! Mi a véleményed? Kommentelhetsz is!

Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!