Európa szigorítások lazítások beutazási korlátozások nyaralás

Fake News, hogy szigorítások miatt vége az európai nyaralásoknak

by Kassay Tamás

Kiállok Utazómajom véleménye mellett, aki ezt a cikket ihlette és újra felhívom a figyelmet a hiteles, utazáshoz értő, szakmai oldalak követésének fontosságára a tömegmédia kikerülhetetlensége mellett. A Tények Plusz műsorában jelent meg egy riport, amely erőteljesen sugallja azt, hogy komoly szigorítások következnek és mostantól úgy érdemes készülni, hogy Európán belül jó ideig vége az eddig megszokott nyaralgatásoknak. Ez így a jelenleg publikus információk alapján nem igaz!

„Úgy tűnik, hogy vége van a nyárnak, legalábbis a külföldön nyaralóknak biztosan. Hamarosan ugyanis újabb korlátozásokat jelentenek be Európa turista paradicsomain.” […] „A nyár végével megérkezik az utazások vége is, több ország ugyanis szigorításokat jelent be.”– idézi a TV2 Tények Plusz műsorának felvezető szövegét az Utazómajom, aki korrekten hozzáteszi, hogy a riport végére a csatorna is leszögezte, hogy annak ellenére, hogy az elején még lezárásokról és szigorításokról beszéltek, kérdés, hogy valóban lesznek-e. A riport így zárul: „De hogy Olaszország és Európa többi üdülőparadicsoma lezárja-e a határait, azt egyelőre nem tudni.”

Utazómajom feltette a kérdést, hogy mi a véleményünk, az övé ugyanis az, hogy:

„Nos, lehet, hogy én vagyok túlérzékeny, de ilyen riportoknak az ég világon semmi hozzáadott értéke nincs az utazáshoz, nem tájékoztatnak, fél, vagy fals információkat közölnek. Arról nem is beszélve, hogy a címben kijelentett mondataiknak saját maguk mondanak ellent az anyag végén. Egész Európát emlegetik, közben mindössze két országot néztek meg, ahol kiderült, hogy nyugodtan lehet nyaralni.

Csak egyetérteni és kiállni tudok utazós szerző kollégám véleménye mellett, különösen annak fényében, hogy:

épp néhány órája adtam hírt arról, hogy Dánia minden korlátozást eltöröl és visszatér a régi normálishoz, nincsen náluk semmiféle „new normal”. Horvátország szintén (apró) enyhítést vezet be, Franciaország pedig könnyít a beutazási feltételeken a kínai és orosz vakcinával oltottak számára.

Igaz, a dán hírről igen kevesen számoltak be, de a régi olvasók tudják, az újaknak röviden elmondom: mi a turizmussal kelünk és fekszünk, akár ugyanazokat az információkat is homlokegyenest ellenkező módon értékeljük, mint a témában kevésbé jártasak, és számtalanszor beigazolódott már, hogy a mi értelmezésünk a precíz.

Azt tudom csak írni és mondani, hogy a kedves Olvasó és Utazóközönség ne üljön fel a riogatásoknak, de vegye komolyan ha valóban helyzet van. Ez a legjobb, amit tehetünk a felesleges hangulatkeltés, frusztráció növelés helyett.

Fontos az, hogy a rendelkezésre álló információk alapján valamilyen szinten megpróbáljunk akár előzetes várakozásokkal is segíteni az utazóknak abban, hogy mire számítsanak, de fontos megkülönböztetni, hogy mi a megalapozott várakozás és mi az, ami konkrétumok nélkül csak sugall valamit. Korrekten én azt tudom most írni: lesznek olyan országok, ahol előfordulhatnak szigorítások, de azok, akik be vannak oltva, különösen nyugati vakcinával, véleményem szerint nem számíthatnak olyan szigorú korlátozásokra, mint az előző ősszel-télen. Az utazásokat mindenképpen úgy érdemes tervezni, hogy egy esetleg kimaradó, vagy másik időpontra áthelyezett repülőjárat ne okozzon nagy szívfájdalmat, ilyenek mostanában elég gyakran megtörténnek.

Ha érdekelnek útleírások, vélemények, fürdők, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben