felére csökkenti rezsi számlákat kormány fürdők

Felére csökkenti a rezsi számlákat a kormány a fürdők és edzőtermek számára az Egyesült Királyságban

by Kassay Tamás

2022. október 1-jétől legalább a felére csökkenti az energiaszámlákat a vállalkozások – köztük a fürdők, szalonok és edzőtermek -, valamint a jótékonysági szervezetek és a közszféra szervezetei számára az anticiklikus politikát folytató Egyesült Királyság kormánya. Bár Magyarországon is hasonló lépésre lenne szükség, az évtized hosszan nyújtott prociklikus rezsicsökkentés után most nem igazán látszik tér a költségvetésben arra, hogy a baj idején fontos segítséget kapjanak a fogyasztók.

Az anticiklikus politika lényege, hogy erősödő gazdaság esetén némileg lassítja a növekedést és tartalékokat képez, hogy azokat majd recessziós kockázatok, illetve válsághelyzet esetén fel tudja használni a negatív hatások csökkentésére. A prociklikus gazdaságpolitika ezzel szemben fordítottan működik, a gázra lép akkor amikor jól megy és még nagyobb növekedésre törekszik, ellenben nem sok tartaléka marad, amikor beüt a baj. Az elméleti háttérről bővebben itt olvashatnak az érdeklődők.

„Megértem, hogy a vállalkozásokra, a jótékonysági szervezetekre és a közszféra szervezeteire óriási nyomás nehezedik az energiaszámlák miatt, ezért azonnali lépéseket teszünk, hogy támogassuk őket a tél folyamán, és megvédjük a munkahelyeket és a megélhetést” … „Ezzel egyidejűleg fokozzuk Nagy-Britannia hazai energiaellátását, hogy orvosolhassuk az előttünk álló problémák gyökerét, és nagyobb energiabiztonságot nyújthassunk mindannyiunk számára.”

mondta Liz Truss brit miniszterelnök.

Az Egyesült Királyságban ezért most új, 6 hónapos kormányzati kezdeményezést mutattak be, amely az Energy Bill Relief Scheme (energiaszámla-kedvezményrendszer) nevet kapta a keresztségben.

A maximált árak értelmében a nem háztartási célú villamosenergia-fogyasztás költsége megawattóránként 211 font (242 euró, 239 USD) lesz a villamos energia és 75 font (86 euró, 85 USD) a gáz esetében.

Összehasonlításképpen, a nagykereskedelmi költségek ezen a télen várhatóan 600 font (688 euró, 678 USD) lesznek MWh-nként a villamos energia és 180 font (206 euró, 204 USD) MWh-nként a gáz esetében.

A kedvezményrendszer minden nem háztartási energiafogyasztónak segítséget nyújt Angliában, Skóciában és Walesben. Észak-Írországban is elindul egy párhuzamos rendszer. Fontos itt megjegyezni, hogy a lakosság számára is bejelentettek rezsi-maximalizálási programot, amely hasonló mértékű.

A támogatás a következő 6 hónap során automatikusan minden jogosult fogyasztóra vonatkozik, 3 hónap múlva felülvizsgálják a rendelkezést és az elképzelések szerint azonosítani fogják a legkiszolgáltatottabb nem háztartási fogyasztókat. A 6 hónap letelte után a kormány folyamatos, célzott támogatást kíván nyújtani a kiszolgáltatott iparágaknak.

A brit kormány energiaszámla-kedvezményrendszeréről itt olvashatók további információk.

Magyarországon is sürgősen beavatkozásra és segítségre lenne szükség, ellenkező esetben tömegesen zárhatnak be a fürdők, illetve egyes részlegeik, csakúgy a szállodák, vagy akár éttermek is. Az előző hetekben számos ilyen bezárásról adtam már hírt konkrét esetekben. Jó lenne elkerülni, hogy a helyzet súlyossá váljon.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben