Dolgozói wellness díj az éttermi számlán és egyéb finomságok, avagy hogyan számlázzunk kreatívan

by Kassay Tamás

A vendéglátás hagyományosan az az iparág, amelyben a borravalónak hagyománya van. A sok helyen bevezetett kötelező felszolgálási díj, vagy szervizdíj évszázados múltra visszatekintő gyakorlatot és szemléletmódot változtat(ott) meg. Nehezen. A vendégek ugyanis nem szeretik.

Mielőtt belevágnánk, vizsgáljuk meg röviden, hogy mi a különbség a borravaló és a felszolgálási díj között. A cikket minden bizonnyal olvassák vendégek, dolgozók és cégvezetők is, mindegyikük számára eltérő a jelentésbeli különbség.

  • A vendéget az érdekli, hogy mennyit fizet összesen, és szeretné tudni, hogy ennek mekkora része fejezi ki az ő elégedettségét.
  • A dolgozót az érdekli, hogy mennyi pénzt visz haza (az alapbérén felül).
  • A tulajdonost az érdekli, hogyan kell adóznia, lehetőleg a legkevesebbet, eközben megtalálja az optimumot a profit, a motiváció és a versenyképesség terén egyaránt.

A borravaló nem kötelezően fizetendő összeg, adható.

A vendég az elégedettségének mértékében és a szokásjog alapján fizeti, többnyire a dolgozók zsebében marad. Számos helyen ezt összegyűjtik és vagy a dolgozók osztják szét egymás között, hogy mindenki, például a konyhában dolgozók is részesülhessenek belőle, vagy a főnök osztja szét. Adózási szempontból a 2 aktus között óriási különbség van: előbbi esetében adómentes jövedelem, utóbbi esetében viszont a borravaló összege adó- és járulékköteles juttatássá válik!

Amennyiben a borravalót kártyával fizetik, vagy bármilyen módon bekerül a vállalkozás pénztárába, akkor onnantól kezdve azt nem kötelező kifizetni a dolgozóknak. Ettől persze még illik.

A Munka Törvénykönyve egyébként úgy rendelkezik, hogy a munkavállaló a munkaviszonyával összefüggésben történő tevékenységének végzésekor harmadik személytől díjazást nem fogadhat el a munkáltató hozzájárulása nélkül. (29. fejezet, § (2)) Magyarán a munkáltatónak és a munkavállalónak előzetesen írásos megállapodást kell kötnie a borravaló kezeléséről.

A felszolgálási díj előzetesen meghatározott mértékű, kötelező kifizetni a dolgozóknak.

A felszolgálási díj mértékét fel kell tüntetni az árjegyzékben is. Az ilyen jellegű szervizdíjak után áfa fizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak. Az összegét a számlán, nyugtán fel kell tüntetni, és a dolgozók között szét kell osztani – kötelező módon. A kifizetés összegének meg kell egyeznie a bruttó felszolgálási díj adókkal és járulékokkal csökkentett értékével.

A vendégek azért nem kedvelik a kötelező felszolgálási díjat, mert úgy érzik, akkor is kötelesek megfizetni, ha egyébként elégedetlenek voltak és nem adnának borravalót. Van ebben némi igazság azért, lássuk be. Vannak helyek, amelyek egészen kreatív elnevezéseket vezettek be, amelyek végeredményben mosolyt csalnak minden érintett arcára. Még mielőtt ezeket bemutatom, szeretnék tisztába tenni egy vitás, vagy sokak által nem megfelelően kezelt helyzetet:

Mi a helyzet a borravalóval, ha van kötelező felszolgálási díj?

Ilyen helyen is természetesen adható borravaló, hiszen, ahogy fentebb tárgyaltuk, más adózás és más kiosztási szabályok vonatkoznak rá, adott esetben maradhat annál a konkrét személynél is, akinek szánjuk. DE! Mystery shopping próbavásárlásaim alkalmával rendszeresen tesztelem, hogy reagálnak a felszolgálók, amennyiben borravalót adok a szervizdíjas helyen. A helyes eljárás ilyenkor az, hogy a kolléga jelzi, hogy köszöni, de szeretné jelezni, hogy a számla tartalmaz felszolgálási díjat. Erre a vendég 3 féle választ adhat:

  1. Igen, tudom. Nagyon köszönöm a kedves vendéglátást, ezt Önnek szánom.
  2. Valóban? Köszönöm, hogy szólt, nem vettem észre, akkor legyen kedves annak megfelelően számolni.
  3. Valóban? Köszönöm, hogy szólt, nem vettem észre, de mivel ennyire korrekt, kérem, tartsa meg.

Ha és amennyiben a felszolgáló szó nélkül elteszi a borravalót egy átlagos köszönömmel, onnantól nálam az a hely a nem ajánlható kategóriába kerül. Egyszerűen ez nem éri meg a helynek, emiatt fontos előre lefektetni a szabályokat a kommunikációval kapcsolatban.

A kötelező szervizdíj kreatív elnevezései

Vannak olyan helyek, amelyek úgy gondolják, hogy a háttérszemélyzet, a konyhai dolgozók, takarítók is megérdemlik a plusz pénzt, hiszen a vendégélmény teljességéhez mindannyian hozzájárulnak. A felszolgálási díj esetében ugyan nem kérdés, hogy minden dolgozó részesül, hiszen ezt törvény szabályozza, viszont sokak szerint a felszolgálási díj nem elég kifejező, és ők inkább konyhai hozzájárulásnak hívják. Ezt kimondva azért mindannyian érezzük, hogy kissé suta, szóval van ennél sokkal hangzatosabb is, amit valóban könnyebb befogadni, például konyhai köszönet, vagy akár:

Dolgozói wellness hozzájárulás

Eredendően az USA-ban találkoztam vele, ahol az egészségügy fizetős, nem jár alapból senkinek. A dolgozói wellness díj összegéből fizette a hely az emberei számára az egészségügyi biztosítást. Van, ahol emiatt konkrétan nevén is nevezik, egészségügyi hozzájárulás címszóval fut. Viszont, az elnevezés adaptálható és nyugodtan tovább is fejleszthető. A fizetés kiegészítés mellett valóban lehet dedikáltan gyűjteni a dolgozók pihenésére, vagy akár továbbképzésére is. Az sem kizárt, hogy sokan szívesen adnának plusz összeget, ha tudnák, hogy azt dedikáltan a személyzet oktatására fordítják.

felszolgálási díj szervizdíj borravaló

Munkavállalói juttatás

A legtisztább, és szépen is hangzó megfogalmazás a munkavállalói juttatás, angolul „employee benefit”. Ez kellően kifejező, udvarias, minden érintett szemének és fülének „kellemes”.

Hálapénz

Ez a szó Magyarországon rettenetesen pejoratív az egészségügy áldatlan állapotai miatt, ezért semmi esetre sem javaslom használni. Angolul a gratuity kifejezés ezzel szemben kellemes, külföldön sok helyen használják is.

COVID-19 pótdíj

felszolgálási díj szervizdíj borravaló

Hazánkban nem terjedt el, az Egyesült Államokban viszont igen. A vállalkozók azzal magyarázták a bevezetését, hogy ebből fedezik a megnövekedett takarítási kiadásokat, (kéz)fertőtlenítő szereket és a munkavállalók oktatását a biztonságos munkavégzéshez kapcsolódóan.

A jó karma hozzájárulás

Sokkal barátságosabb és kreatívabb a képen is látható „jó karma” kifejezés használata, hiszen magában hordozza az ősrégi közmondás lényegét is, miszerint „jobb adni, mint kapni” és azzal, ha adunk, jót teszünk másokkal és a jó karma visszaszáll ránk, nekünk is szerencsénk lesz. Vendégélmény szempontjából ez egy remek megoldás.

felszolgálási díj szervizdíj borravaló

Coperto

Olaszország hagyománya az úgynevezett coperto, amely független a számla végösszegétől. Ott az a szokás, hogy ahány ember leül az asztalhoz, annyiszor fix összeget, általában 1-4 eurót kell fizetniük, függetlenül attól, hogy mit fogyasztanak. Így aztán érdemes körültekintőnek lenni, ha valaki csak 1 kávét szeretne, vagy éppen megszomjazott a melegben, ellenben egy kiadós társasági összejövetelnél pöröghetnek a fogások, a ceruza nem fog vastagabban fogni a végén. Magyarul ezt leginkább teríték díjnak hívhatnánk.

Érdekes volt, tetszett? Oszd meg másokkal is ide kattintva, köszönet érte!

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben