Nem jár vissza a szállásdíj, ha a vendég nem igazolja magát – csecsemőknek is kötelező a személyi bemutatása

by Kassay Tamás

Internetes fórumokban kezdett terjedni az a téves információ, hogy vissza kell fizetni a szállás díját a vendég számára, ha személyazonosságát nem tudja, vagy nem akarja fényképes igazolvány felmutatásával igazolni. Ez az információ téves, nem lehet trükközni, hogy így mondja le valaki a vissza nem térítendő szállását és kérje vissza a pénzét. A csecsemők számára is kell személyi igazolványt bemutatni. Ha a fényképes igazolvány lejárt, akkor az nem fogadható el, kivéve akkor, ha… Mutatom a létfontosságú részleteket.

Nem kell visszafizetni a szállásdíjat, ha nem igazolja magát a vendég

A félreértést az okozta, hogy a Vizainfo.hu (Vendég Információs Zárt Adatbázis) oldalán a Gyakran Ismételt Kérdések között az alábbi szövegezésű kérdés-válasz szerepel (kértem ennek a helyesbítését):

vizainfo szállásdíj visszafizetés NTAK fényképes igazolvány személyi okmány szálláshely szolgáltatás
Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.

„Ha nem mutatja be a vendég az okmányát, a szálláshely-szolgáltatást nem veheti igénybe, hogyan kell visszaadni a korábban megfizetett előleget? A visszajuttatás módja szabadon választott, vagy azt a szállásadónak valahogyan rögzítenie kell, hogy ez hogyan történik?

Arról, hogy a szállásadó milyen módon fizeti vissza az előleget vagy az előre megfizetett teljes szállásdíjat, a Ptk. valamint az adott szálláshely általános szerződési feltételei rendelkeznek.”

Az internetes fórumokon elkezdett terjedni a riadalom az Utazómajom cikke alapján, amelyben a fenti pontra hivatkozva az szerepel, hogy:

„Van egy felettébb érdekes vonatkozása is a jogszabálynak, amelyben az áll, hogy ha a vendég megtagadja az okmány bemutatását, akkor a szállásadónak meg kell tagadnia a vendég fogadását és számára vissza kell téríteni a már befizetett összeget. Ezzel a kiskapuval azonban minden rugalmasan nem módosítható szállás is az utolsó pillanatig “ingyenesen lemondhatóvá” válik.”

– írja az Utazómajom

Ez alatt azt érti és értik a szálláshelyek, hogy a vissza nem térítendő foglalások díját is vissza kell, hogy fizessék szeptember 6-tól kezdődően, és az elutazni nem tudó/kívánó vendégeknek csak annyi a teendőjük, hogy nem mutatják be a személyi okmányukat, ezután pedig jogosultak a visszatérítésre. (Ez alkalmas számukra trükközésre.)

Valójában ez félreértés, ami azon alapul, hogy a GYIK-ben a kérdés részben a felül félkövérrel jelölt megfogalmazás szerepel, a „hogyan kell visszaadni a korábban megfizetett előleget” tagmondattal és a „kell” szóval. Nem találtam nyomát a jogszabályban annak, hogy a személyazonosság megtagadása esetén köteles lenne a szálláshely visszaadni a szállás díját. Irreális lenne ez a gyakorlatban.

Egyeztettem az NTAK ügyfélszolgálatával, jeleztem nekik a problémát és kértem, hogy fogalmazzák át a mondatot. Megerősítették, hogy a válaszban leírtak a helyesek, és az opcionális visszatérítéseket vagy a Ptk. vagy (és ez a gyakoribb és javasolt eset) a szálláshely ÁSZF-jében meghatározottak alapján lehet intézni. Ki lehet például kötni, hogy a személyazonosság megtagadása / meghiúsulása esetén mik a feltételek, például az is lehet, hogy a teljes összeg a szállásadónál marad, vagy utólagos fizetésnél kifizetendő, függetlenül attól, hogy a vendég a szállást nem tudja elfoglalni, hiszen a jogszabály értelmében a szállásadó meg kell, hogy tagadja a szálláshely szolgáltatást.

A csecsemők számára is kell személyazonosító okmány, személyi igazolvány, vagy útlevél a szálláshely szolgáltatás igénybe vételéhez

Bár 14 éves kor alatt 2019-ig nem kellett, azóta már kötelező a személyi igazolvány igénylése, így a szálláshelyeken is el kell kérni azt a kiskorúaktól, konkrétan a csecsemőktől is. Szálláshely szolgáltatók hivatkozzanak a 92. évi 66-os törvényre, ha a vendégnek kétségei vannak, azt átböngészheti.

Lejárt okmány nem fogadható el, kivéve, ha a veszélyhelyzet alatt járt le

Sokan sétálgatnak lejárt személyivel, mert nagy tétje nem szokott lenni, ritkán van rá szükség a hétköznapi életben, most viszont érdemes mindenkinek ellenőrizni az érvényességi idejét, nehogy bukja az üdülését.

Lejárt személyazonosító igazolvány / jogosítvány / útlevél nem fogadható el a becsekkoláshoz, kivéve akkor, ha az adott okmány a veszélyhelyzet(ek valamelyike) alatt járt le, ugyanis azok érvényességét 120 nappal a veszélyhelyzet utánra kvázi meghosszabbították a 27/2021-es kormányrendeletben. Tehát:

  1. veszélyhelyzet 2020. 03.11-07.03
  2. veszélyhelyzet 2020.11.04-től egyelőre nem ismert ideig.

Érvényesek jelenleg és a szálláshelyek is el kell, hogy fogadják a 2020.03.11-07.03. között, illetve a 2020.11.04. óta lejárt személyazonosításra alkalmas okmányokat, azonban nem fogadhatják el a köztes időben, azaz 2020.07.04 – 2020.11.03. között lejárt igazolványokat.

Miért fogadhatók el a 2020 március 11 és július 3 között, azaz korábban lejárt okmányok, ha a későbbiek nem? Azért, mert a veszélyhelyzet alatt lejártakat még 120 napig nem kellett meghosszabbítani, és nem telt el a 120 nap, mire bevezették az újabb veszélyhelyzetet november 4-én. Az előtte lévő időszakban viszont, ameddig nem volt veszélyhelyzet, akkor a lejáratkor meg kellett volna hosszabbítani az akkor lejáró igazolványokat.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben