Főzdefeszt 2022 visszatér

Visszatér a magyar sörforradalmat elindító Főzdefeszt

by Kassay Tamás

6 év szünet után újra megrendezik az első magyarországi kézműves sörfesztivált, a hazai sörforradalom meghatározó rendezvényét, a Főzdefeszt-et! A korábbi helyszínen, június közepén kerül megrendezésre a folyékony kenyér hazai ünnepe, amely a belföldi turizmus egyik minőségi attrakciója is egyúttal. Biztos vagyok benne az ország minden pontjáról utaznak majd ide látogatók.

Az első hazai kézműves sörfesztivált, a Főzdefeszt-et 2011 májusában tartották meg Budapesten, a Mikszáth téren.

A sör rajongói számára ez eufórikus pillanat volt, amelyben egymásra talált a közönség és hazai sörfőzés. Kiderült, hogy vannak még fogyasztók, akik nem elégednek meg a globális láger jellegtelenségével, és a sörfőzők is megtapasztalhatták, hogy érdemes jó sört főzni, és érdemes azt azon frissiben szűretlenül eljuttatni a közönséghez. Az ezt követő fesztiválokon beindult a kísérletezés, és kiderült, hogy magyar sörivók minden előzetes várakozással ellentétben nagyon is vevők a különlegesebbnél különlegesebb sörökre. Hamarosan megjelentek a fiatalok, a gerillasörfőzdék, és a magyar kézműves sör elképesztő tempóban kezdett fejlődni. Mire 2016-ban utoljára megrendezték a Főzdefesztet, már számos újonnan alapított sörfőzde kínálta a söreit az egyre szélesebb körű közönségnek.

A legutóbbi fesztivál óta szinte követhetetlen tempóban születtek az új sörfőzdék és az új sörfajták, sörmárkák.

„Úgy éreztük égető szükség van egy új seregszemlére, melyen a közönség ismét együtt láthatja a magyar sörkínálat legjavát”

– mondta Kósa Kolos, a fesztivál főszervezője.

Hozzátette: „A Főzdefeszt hat évig csendben volt, a világ azonban nem állt meg. Ebben a hat évben gyökeresen megváltozott a vendéglátás helyzete, átrendeződött a sörpiac, és a szabályozási környezet. Nagy szükség van rá, hogy a kisüzemi sörpiac régi és új szereplői egymással is találkozzanak, valamint termékeny eszmecserét folytassanak a hazai vendéglátás szereplőivel – ennek elősegítésére rendezzük meg az első kisüzemi – HoReCa találkozót a fesztivál területén.

A 2022-es Főzdefeszt helyszíne a Városligeti Napozórét lesz, ahol június 17. és 19. között mintegy 15 ezer látogatóra számítanak.

Főzdefeszt 2022 visszatér

A rendezvénnyel és a részvétellel kapcsolatos információk elérhetők a https://www.fozdefeszt.com oldalon.

A Főzdefeszt-en résztvevő főzdék néhány képviselőlje:

Mad Scientist

A Mad Scientist 2016-os Főzdefeszten elnyerte  az év sörfőzdéje díjat, azóta pedig itthon és külföldön is a kisüzemi sör szcéna egyik legmeghatározóbb szereplővé vált.

Hatalmas sör-szortimenttel rendelkeznek, söreik igazi kulináris csemegének számítanak, de az extremitás és a kísérletező kedv mindig kitűnő sört eredményez.
Több craft beer bárjuk nyílt és a gasztronómia területén is kimagasló teljesítményt nyújtanak. Ne feledkezzünk meg a sajátos humorukról sem.

Fehér Nyúl

“Sörfőzdénk az a nyúlüreg, melyen át egy új valóságba kerülhetsz. Bízd magad a Fehér Nyúlra, és lépj be!”
Ennél az idézetnél jobban nem lehet leírni a Fehér Nyúl sörfőzdét, mely
kompromisszummentesen fejleszti söreit, amelyek nemzetközi szinten is jó visszhangra találtak.
Szuper Tap Room-ot működtetnek, és jelenleg közösségi finanszírozással fejlesztik üzemüket.
Legyetek Ti is Nyúl-részvényesek!

Reketye

“Szeretjük a sört.
A sörfőzés 2014 óta része az életünknek. Folyamatos fejlődés, tanulás jellemzi az eltelt időszakot. A befektetett munkának meglett az eredménye: elsőként jelentünk meg Magyarországon dobozos kisüzemi sörökkel melyekre a magyar és a nemzetközi piac egyaránt felfigyelt.”
Söreik tele vannak humorral és geggel. Kultikus zászlóshajójuk a Jónás Craft Beer House, mely korábban a rakparton terjesztette a carft sörök jó hírét, most pedig a megújult Bikás parkban találta meg új helyét.

Gyertyános Sörfőzde Miskolc

A klasszikus sörök és a gyümölcsös lagerek kedvelőinek a Gyertyános sörfőzde remek választás! 
“Kezdetben a klasszikus világos- és barna sörök készítésével és annak tökéletesítésével foglalkoztunk. Az utóbbi években komoly fejlődés és változás tört be a sörforradalom piacán, melynek hatására a fogyasztói szokások is nagymértékben változtak, egyre nagyobb érdeklődés jelent meg a különleges sörök iránt. Ezen a vonalon haladva mára több mint 10 féle gyümölcsös sört és évről-évre egyre több különleges sört készítünk el, széleskörű komló és maláta választék hozzáadásával.”

Zip’s

A nemzetközileg elismert és az élvonalba tartozó, high-tech sörfőző berendezéseket gyártó cég saját sörfőzdéjében szuper kifinomult söröket kóstolhatunk, melyeket elhoznak a Nektek a Főzdefesztre is!

“A Zip’s Brewhouse egy látványfőzde és sörétterem Miskolcon, a Macropolis üzletközpontban (Arany János tér 1). Az ország első látványsörfőzdéje.
A söröző a sörfőzőrendszereket gyártó és telepítő, 1993-ban alapított és azóta világszerte ismertségre tett ZIP Technologies sörözőjeként nyílt 2012-ben. Az eredeti ötlet szerint az üzleti partnereiknek mutatták volna be a sörfőzés teljes folyamatát, végül azonban teljes látványsöröző és étterem alakult ki az ötletből. Az ezt követő öt évben több mint 80 sörreceptet kísérleteztek ki, köztük egzotikumokat is, emellett a Jameson ír whiskey-vállalattal közösen is készült sörük.

2014-ben a Zip’s a Főzdefeszt Év Sörfőzdéje díjat nyerte el. 

A cég rendszeres résztvevője sörfesztiváloknak, az utóbbi években pedig iskolát is üzemeltet, ahol sörtechnológus képesítést szerezhetnek a hallgatók. Ezen felül sörtúrákon mutatják be a sör készítését, illetve a Macropolis-beli éttermükben az üvegfalon keresztül is követhetjük, miként főzik a söreiket.

Azok számára pedig, akik inkább a borokat kedvelik, tudom ajánlani a ChardonnÉj eseményét az Etyeki Kúriában.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben