Google francia szállodaipar hotel értékelések csillagos értékelési rendszer büntetés

A francia szállodaipar nyert a Google-el szemben

by Waterfan

A Google keresőóriás 1,1 millió eurós bírságot kell, hogy megfizessen Franciaországnak, amiért az országban megtévesztő szállodai értékelési rendszert hozott létre. Az ország hivatalos 1-5 csillagos besorolását lecserélte egy saját kritériumrendszer szerinti, szintén csillagokon alapuló értékelési rendszerre, ami ezáltal megtévesztette a felhasználókat – olvasható a francia „GVH” közleményében, a döntésről idehaza a Mandiner számolt be.

A Google büntetést fizet és módosít

A vizsgálat 2019-ben kezdődött a Direction Générale de la Concurrence, a Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF, Versenypolitikai, Fogyasztói Ügyek és Csalásellenőrzési Főigazgatóság) kezdeményezésére, amely „bebizonyította a Google által a szállodák osztályozásának megtévesztő jellegét, különösen a keresőmotorján”. A döntés értelmében a Google Ireland és a Google France vállalatai módosítást kell, hogy végrehajtsanak az osztályozási rendszer működésében, valamint 1,1 millió eurós bírság megfizetésére is kényszerülnek.

Laurent Duc a Szállodai és Éttermi Szakszervezet (UMIH) szállodai szakágának elnöke elégedett a kirótt bírsággal és módosítások kikényszerítésével.

A csillagbesorolás a hivatalos szállodai besoroláshoz van fenntartva

A Google egyáltalán nem kívánta módosítani a működési gyakorlatát és a csillag szimbólumok használatát, annak ellenére sem, hogy számos fogyasztói észrevétel érkezett hozzá. Ez Franciaországban félrevezető, gazdasági értelemben véve megtévesztő gyakorlatnak számít, mert a csillagokat csak minősített szállodáknak, turisztikai szálláshelyeknek és kempingeknek ítélik oda. 

„Döntő jelentőségű volt számunkra a minősített szálláshelyek csillagainak védelme: az Atout France (Nemzeti Turisztikai Hatóság) által végzett szállodai besorolás több mint 250 dolgot értékel a létesítményekben: a szoba területe, fürdőszoba megléte, aljzatok száma stb. Ha kis virágokat vagy kicsi hegyes kalapokat ítélnek oda a vendégek, akkor nem lenne gond

– mondta el Laurent Duc

A minősítés, amelyet korábban harmadik féltől, interneten, nyilvánosan elérhető forrásokból származó információk alapján állapítottak meg a szálláshelyekről, a módosítás után már csak a helyek rangsorát tükrözi Franciaországban.

A szállodatulajdonosok panasszal éltek a DGCCRF felé, a szervezet pedig 2019 és 2020 között vizsgálta a Google platformján található információk jellegét, valamint igazságtartalmát. Ennek során számos esetben összehasonlították a több mint 7500 hely rangsorát, Franciaországban hivatalosnak tekintett és az Atout France által kiadott ranglistával. A vizsgálat megállapította, hogy a Google saját kritériumai szerint kialakított besorolással helyettesítette az Atout France értékelését. A megjelenítés és a csillag szó használata az osztályozás során félrevezető volt az értékelők, illetve zavaró a szállodatulajdonosok számára.

A vizsgálat szerint tehát a Google által használt értékelési rendszer minden résztvevő számára káros volt. Félrevezette a fogyasztókat a szolgáltatás milyenségéről és minőségéről.

Egyúttal hátrányos volt azon hotelek számára is, amelyek házait – tévesen – alacsonyabb rangsorolással tüntették fel, mint az Atout France hivatalos besorolása. A megtévesztő kereskedelmi gyakorlat tényállását és a vizsgálat megállapításait a DGCCRF eljuttatta a párizsi ügyészséghez, végül pedig megszületett a határozat.

Zárt csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz.

Üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben