Franciaország teszt és karantén nélkül vár, ha be vagy oltva – kivéve, ha kínai és orosz vakcinát kaptál

by admin

Az MTI tegnap számolt be róla, hogy Franciaország június 9-től újra szabadon utazható azon EU állampolgárok, így a magyarok számára is, akik a koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal lettek beoltva. Számukra nem szükséges PCR teszt a beutazáshoz. Viszont:

A Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkezőktől továbbra is kérik majd a hatóságok a tesztelést, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva, vagy sem. Hozzáteszem, hogy ez így rém logikus. Az egyik emberben ugyanaz az oltás (pl Pfizer) elfogadható, a másik emberben ugyanaz az oltóanyag meg nem? Ritkán jellemzem a híreket ilyen vehemenciával, de ez tragikomédia. Ahogyan az is, hogy az orosz, illetve a kínai vakcinákat sem fogadják el, holott hatásosságuk bizonyított, a Sinopharmo-t az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felvette már a saját listájára. Igaz, francia barátaink ezzel nincsenek egyedül, több más EU-s ország is hasonló álláspontra helyezkedett – egyelőre.

Franciaország beutazási korlátozások

Franciaország beutazás teszt karantén oltás orosz kínai
Fotó: Arno Smit Unsplash – Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Franciaország jövő szerdától (június 9.) 3 kategóriába sorolja az országokat a járványhelyzet alapján, és ez alapján szabályozza a beutazási feltételeket.

  • zöld színnel jelölt országokból (schengeni övezet, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva. Ezekből az országokból az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) beoltottak szabadon beutazhatnak, negatív teszt felmutatás nélkül. A kétdózisú vakcinák esetében legalább 2 hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább 4 hétnek – az első után.
  • vörös színnel jelölt országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, India, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Suriname Köztársaság, Törökország, Uruguay) kizárólag halaszthatatlan indokkal engedélyezik csak a beutazást, és a beoltottak számára is kötelező 1 negatív teszt felmutatása, valamint 7-10 napra karanténba is kell vonulni.
  • narancs színnel jelölt országokból, mint például Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból minden beutazónak teszteltetnie kell magát, akkor is ha be van oltva, és a 7 napos karanténkötelezettség is érvényben marad, jóllehet a hatóságok korábban jelezték, hogy azt egyelőre nem ellenőrzik. – ennek is így sok értelme van, tényleg.

Franciaország volt a világ leglátogatottabb turisztikai célpontja

A koronavírus-járvány előtt Franciaország volt a világ leglátogatottabb turisztikai célpontja, az ágazat 2019-ben csaknem 3 millió embert foglalkoztatott és 57 milliárd eurót termelt, ami a GDP 7,5 százalékának felel meg. Tavaly a bevételek a felére estek vissza, ezért a kormány május eleje óta 10 milliárd eurót fordított az ország népszerűsítésére az európai uniós országokban.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben