Franciaország elektromos roller szabályozás

Gyermekkel utazók figyelmébe: Franciaország betiltotta az elektromos rollerek használatát a gyermekeknek

by Kassay Tamás

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében. A büntetés akár 135 euró is lehet!

Franciaországban megtiltják a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát

Elektromos rollerekből jelenleg 2 millióan saját tulajdonút használnak Franciaországban, több százezren pedig a bérelhető változatokkal közlekednek a nagyvárosokban. A turisták előszeretettel választják ezt a közlekedési eszközt a városi sétáik meggyorsítása érdekében.

A francia televíziók rendszeresen beszámolnak a gyalogosok és a sokszor száguldó rollerezők közötti balesetekről, Párizsban pedig a bérelhető rollerek folyamatosan gondot okoznak az önkormányzatnak azzal, hogy az egységes szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után. A fővárosi önkormányzat ezért a hétvégén népszavazást rendez a betiltásuk érdekében.

A szerdai francia kormányülésen megvitatott elképzelés célja „a közterek békéjének” helyreállítása a mostaninál szigorúbb szabályozással.

„A rollerek lehetőséget jelentenek, ha a használatuk meg van szervezve és jól szabályozott”

– mondta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Clément Beaune közlekedési miniszter.

A rendeletben hamarosan megjelenő új szabályozás a jelenlegi 12 évről 14 évre emeli az elektromos roller használatának alsó korhatárát, a motorkerékpárokhoz hasonlóan, és kötelező lesz az elektromos rollereket ezentúl féklámpával és villogókkal felszerelni.

Minden beutazónak fontos tudni, hogy az elektromos rollereken Franciaországban 2019 óta kizárólag 1 ember közlekedhet, tilos velük a járdán haladni és parkolni.

A szabálysértőket az eddigi 35 euró helyett ezentúl 135 euróra büntethetik a rendőrök. A sisak viselésének kötelezővé tételét egyelőre nem rendelte el a kormány, de a közlekedési minisztérium szerint napirenden van a kérdés.

Franciaország szállások kiválasztásában, utazásszervezésben készséggel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben