Franciaország korlátozások februárban fokozatosan feloldják

Franciaország februárban fokozatosan feloldja a helyi korlátozásokat

by Kassay Tamás

Franciaország február 2-tól kezdve fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány 5. hulláma miatt bevezetett korlátozásokat – jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amiről az MTI tudósított.

Február 2-tól Franciaországban megszűnik a kötelező kültéri maszkviselés, az otthoni munkavégzés „már csak” ajánlott lesz, nem pedig kötelező, továbbá a kulturális és sportrendezvényeken megszűnik a létszámkorlátozás. Jelenleg zárt térben maximum 2000, kültérben maximum 5000 fős rendezvények engedélyezettek maszkviselési kötelezettség mellett.

Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók – amelyek december 10-én zártak be – február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól fogva ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, és engedélyezik az étel- és italfogyasztást a tömegközlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

A 16 éven felüliek számára hétfőtől kötelező bemutatni az oltottsági igazolást az 50 főnél több embert fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon.

„Az oltottsági igazolásnak köszönhetően februárban fel tudjuk oldani a legtöbb korlátozást, amelyet a járvány megfékezésére vezettünk be”

– mondta a francia miniszterelnök.

Az oltottsági igazolás – amely 3 adaggal érvényes – az augusztus óta érvényes vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel. A jövőben 1 negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, kivéve az egészségügyi intézményeket.

A törvény 16 éves kortól írja elő az oltottsági igazolás használatát, ugyanis 16 éves kortól nem kötelező szülői beleegyezés az oltás felvételéhez. A 12 és 15 év közöttieknek továbbra is elég a védettségi igazolást bemutatni. A kormány ugyanakkor lehetővé teszi a harmadik adag oltás felvételét a 12 és 17 éven közöttiek számára is, de nem kötelező jelleggel.

A vasárnap elfogadott törvény július végéig írja elő az oltottsági igazolás használatát. A miniszterelnök utalt rá, hogy amennyiben a körülmények engedik, elképzelhető a határidő előrehozása, de ennek feltételeit nem pontosította.

A jelenlegi változások a helyi lehetőségeinket módosítják, de nem befolyásolják a beutazási korlátozásokat, amelyeket minden elindulás előtt javaslok ellenőrizni a Konzuli Szolgálat oldalán.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben