Franciaország tüntetés sztrájk tudnivalók utazóknak

Tudnivalók a Franciaországba utazni vágyók számára: zárva tartó Eiffel-torony, sztrájk, tüntetés, akadozó közlekedés

by Polisor Bettina

Vége a télnek, és sok utazó figyelme a közkedvelt tavaszi úticélok felé fordul, amilyen például Párizs is. A Fények városában, és Franciaország számos más részén azonban jelenleg (esetenként erőszakos) tüntetéshullám söpör végig. Van-e okunk aggódni, illetve szükséges-e változtatni az utazással kapcsolatos terveinken? Íme néhány válasz a legfontosabb kérdésekre.

Mi történik jelenleg Franciaországban?

Nagyon sokan adnak hangot elégedetlenségüknek, és fejezik ki dühüket valamilyen módon, amiért Emmanuel Macron francia elnök egyrészt 62-ről 64 évre emeli a teljes nyugdíjkorhatárt, másrészt amiért a nyugdíjreform keresztülvitelére alkotmányos jogköröket használt fel. Válaszul sztrájkok és utcai tüntetések kezdődtek Franciaországban, amelyek közül néhány erőszakos összecsapásokba torkollott. Ezért kering számtalan olyan fotó a sajtóban, és azon kívül is, amelyeken szemét halmozódott fel Párizs utcáin, vagy autók égnek ki a tüntetések nyomán.

Az új törvény még nem lépett hatályba, de a sztrájkok mögött álló vezető szakszervezetek megfogadták, hogy a tüntetések addig folytatódnak, amíg Macron vissza nem vonja a reformot.

Hol vannak a fő problémás pontok, mikor várható a következő országos sztrájk Franciaországban?

Párizs és a legtöbb nagyváros — köztük Lyon, Marseille, Lille, Bordeaux és Rennes — érintett a tüntetésekben.

A szakszervezetek néhány nappal előre országos sztrájkokat hirdetnek, a következő március 28-29. napjaira van kitűzve, de az elmúlt napokban is ad hoc tüntetések törtek ki a városközpontokban. A vidéki vagy kisebb helyeken, például a francia Riviéra mentén az élet nagyjából a szokásos módon zajlik.

Biztonságos jelenleg Franciaország, vagy le kell mondanom az utazásomat?

Károly brit király pénteken azzal került a címlapokra, hogy a jelenlegi zavargásokra való tekintettel lemondta a március 26-29. között esedékes franciaországi állami látogatását.

Ennek ellenére az olyan országok, mint az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok nem adtak ki hivatalos felhívást a Franciaországba történő utazás megfontolására. A magyar Konzuli Szolgálat honlapján elérhető információk szerint Franciaország biztonságos úticélnak minősül. A besorolás legutóbb 2023 február 21-én módosult, és a mai napon is érvényes.

A jelenlegi felháborodással kapcsolatos incidensek többsége egyébként viszonylag elszigeteltnek tűnik, így minden esély megvan arra, hogy az utazók elkerüljék, hogy belekeveredjenek a tüntetések eseményeibe, feltéve, hogy folyamatosan tájékozódnak a történésekről. Természetesen, mint mindig, most is fontos hangsúlyozni, hogy az utazóknak tanácsos gondoskodniuk arról, hogy megfelelő utasbiztosítással rendelkezzenek.

Lesznek-e késések a francia repülőtereken? Mi jellemző általában a franciaországi közlekedésre?

A legtöbb tengerentúli járatot nem érintették az események, de az európai és belföldi légi közlekedésre volt némi hatással. Egy nemrégiben lezajlott országos sztrájk miatt csökkent a Párizs melletti Orly repülőtér kapacitása, nem úgy a Charles de Gaulle repülőtéré, amely a legtöbb nemzetközi járatot kezeli. A vonatok és a tömegközlekedés az a terület, ahol a Franciaországba látogatók leginkább érezhetik a sztrájkok hatásait. A jelenleg hetente egyszer vagy kétszer előforduló sztrájknapokon a párizsi metró valószínűleg nem közlekedik, és a TGV nagysebességű, városok közötti vonatok akár 25%-át is törlik. Párizsban továbbra is a kerékpározás és a gyaloglás a legjobb módja a közlekedésnek, mivel a sztrájknapokon az utak el vannak torlaszolva (igaz a városok közötti főbb autópályákat eddig nem érintették a sztrájkok és a tiltakozás), így még a taxik használata sem ajánlott.

Látogathatóak a francia múzeumok, műemlékek?

A legtöbb turisztikai látványosság nyitva tart, kivéve a sztrájknapokon. Az Eiffel-torony és Versailles-i kastély például zárva volt a legutóbbi országos sztrájknapokon. Érdemes a látogatás előtt ellenőrizni a látnivalók honlapját!

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Vannak olyan weboldalak/alkalmazások, amelyek naprakész információkat nyújtanak a francia tüntetésekkel kapcsolatban?

Nincsenek külön weboldalak a sztrájk vagy a tüntetések alakulásáról, de a közlekedési vállalatok jó kiindulópontot jelenthetnek az információgyűjtéshez. Ezek az alábbiak:

  • RATP (párizsi metró és a regionális vonatok)
  • SNCF (távolsági vonatok)
  • Air France (repülőjáratok)

A párizsi közlekedésről egyébként a Citymapper rendelkezik a legfrissebb információkkal, ami a forgalmat és a metró menetrendjét érintően.

A több, mint 11 millió embernek otthont adó és folyton vibráló város még a nyugodt időkben is tartogathat váratlan eseményeket – jót és rosszat egyaránt – ezért a látogatóknak minden esetben tájékozódniuk kell arról, hogy mi történik ott, ahol éppen tartózkodnak, és fel kell készülniük a váratlanul kialakuló helyzetekre.

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben