Fudzsi korlátozás Japán

Veszélybe kerülhet a Fudzsi, Japán szent hegyének világörökségi címe, korlátoznák a turisták számát

by Kassay Tamás

Japán egyik jelképe a Fudzsi-hegy, amely 2013 óta szerepel az UNESCO világörökségek listáján. A Fudzsira látogató turisták száma egyre nő, a kiszolgálásuk viszont nehézségekbe ütközik, probléma van a szemét és az illemhelyek kezelésével. Amennyiben Japán nem tudja csökkenteni a tömeget és rendezni a szemét-helyzetet, akkor veszélybe kerülhet a világörökségi cím. Ezt elkerülendő a japán kormány akár a turisták számának korlátozásától sem riadna vissza. – tudósított a helyzetről a Híradó.

Idén nyáron a Fudzsi csúcsára vezető bázisra már négymillió látogató érkezett, amely 50% növekedés 10 év alatt. A túrázók innen indulnak tovább a csúcs felé. A 3776 méter magas, jellegzetes formájú hegy kedvelt célpontja a helyi és külföldi turistáknak. Az évek során már akkorára nőtt a Fudzsira látogató emberek száma, ami súlyos terheket ró a környezetre.

A japán hatóságok akár a látogatók számát is korlátozhatják a Fudzsin.

Sokan jönnek, hogy felkapaszkodjanak a Fudzsira, és ezt nagyon értékeljük, de az ide érkezők tömegei egyre zsúfoltabbá teszik a hegyet. A szeméttömeg és a mellékhelyiségek állapota miatt pedig válságos a helyzet

– nyilatkozta Jamanasi perfektúra kormányzatának egyik vezető munkatársa a Híradónak. (A videó itt nézhető meg.)

A jelenség egyik oka az, hogy a Fudzsira vezető út ötödik, egyben legnagyobb bázisállomásának könnyen megközelíthető autóval. A helyi döntéshozók most arra készülnek, hogy a hegyre vezető utat egy villamosvonallal váltják majd ki, amitől azt várják, hogy valamelyest csökken a zsúfoltság. Több megkérdezett látogató szerint magasabb díjakat kellene szedni a látogatóktól. Hasonló törekvés, hogy például Velence turistaadót vezet be.

Egyre több helyen korlátozzák a turisták számát

A járvány időlegesen megoldotta a túlturizmus problémáját, de azzal, hogy az utazási korlátozások mára már szerencsére történelemmé váltak, újra berobbant az utazási kedv. Egészen egyértelmű, hogy a szabályok nélküli turizmus önmagában képtelen lesz működni, és a közeljövőben intézkedéseket kell hozni minden, kiemelten frekventált úti célnak és attrakciónak, középtávon pedig általában véve minden desztinációnak. Éppen előző nap írtunk róla, hogy Athénban meg is hozták a döntést, amely 2023. szeptember 4-től már érvénybe is lépett.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben