Megdőlt a sztereotípia: a fiatal Z generáció költi a legkevesebbet utazásra, a boomerek a legtöbbet egy friss tanulmány szerint

by Kassay Tamás

Az InsureMyTrip biztosító társaság közelmúltban közzétett, amerikai utazók között végzett tanulmánya négy korcsoport – Baby Boomers, Gen X, Millennials és Gen Z – utazási szokásait, igényeit és szükségleteit vizsgálta és arra a megállapításra jutott, hogy mind a 4 demográfiai csoportban Mexikó az első számú nemzetközi úti cél. Vizsgálták a különböző generációk költési szokásait is, ami meglepő eredményre jutott.

Mexikó a kedvenc nemzetközi úti cél minden korosztályban.

A különböző korosztályok utazási szokásairól készült jelentés készítői azt feltételezik, hogy Mexikó népszerűsége a generációk körében annak köszönhető, hogy Mexikó nagyon kedvező áron érhető el jelenleg. Az InsureMyTrip szerint Mexikó az egyik legolcsóbb nyaralás, az átlagos utazási költség 3323 dollár (1,2 millió forint).

A generációnként kedvelt úti célok dobogós helyezettjei azonban jelentősen eltérnek a generációk preferencialistáján:

Baby boomer

 1. Mexikó
 2. Olaszország
 3. Egyesült Királyság.

X generáció

 1. Mexikó
 2. Bahama-szigetek
 3. Olaszország.

Millenialok, magyarul ezredfordulósok

 1. Mexikó
 2. Costa Rica
 3. Bahamák.

Z generációs fiatal világutazók

 1. Mexikó
 2. Costa Rica
 3. Egyesült Királyság.

A különböző generációk költési szokásai utazás során

Az InsureMyTrip új jelentése azt is lebontja, hogy az egyes korcsoportok mennyit költenek (átlagosan) nyaralásra. És mivel ez egy utasbiztosítási szolgáltató jelentése, arra vonatkozóan is vannak adatok, hogy kik kötnek és kik nem kötnek utasbiztosítást világjáráskor.

generációk utazási szokásai Z generáció költi legkevesebbet utazásra boomerek legtöbbet
Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Az utazás költségeit tekintve a baby boomerek a nagy költekezők. Az átlagos összeg, amelyet ez a demográfiai csoport fizet a nyaralásra, 6 126 dollár. Az X generáció következik 5 060 dollárral, majd az ezredfordulósok következnek, akik 4 141 dollárt költenek nyaralásra, és végül a Z generáció átlagos nyaralási kiadása 2 788 dollár.

Spabook vélemény: Megdől az a sztereotípia, hogy a fiatalok hedonizálnak, sokat utaznak, sokat költenek élményekre és kevésbé gondolnak a jövőjükre, ellenben tapintható a valóság, amely alapján jóval kevesebb szabadon elkölthető pénzük van, mint az idősebb generációknak, különös tekintettel a boomerekre.

A jelentés megállapításai alapján érdemes átgondolni a turizmusban a marketingstratégiát és különösen nagy hangsúlyt fektetni a Facebookra, ugyanis az 50-70 éves korosztályban a Facebook abszolút tarol, magasan kiemelkedik és elképesztő hatékonysággal működik az utazós blogok, illetve utazós csoportokban kialakult közösségek miatt.

Ezek az utasok jóval több pénzt fognak a kasszánál hagyni, mint akiket TikTokon, vagy Instagramon lehet elérni. – a szerk.

A Z generáció tagjainak mindössze 7%-a köt utasbiztosítást

Elképesztő felelőtlenségről és túlzott kockázatvállalásról tanúskodik a tanulmány, amely vizsgálta azt is, hogy melyik korcsoport milyen arányban köt utasbiztosítást.

A baby boomerek vannak a legjobban felkészülve arra, hogy a valóság beüthet és valami közbejön a nyugodt pihenés során. Ők vezetik a mezőnyt 39 százalékos utasbiztosítási szerződéskötési arányukkal, ami szerintem még így is irtó alacsony. Az ezredfordulósok és az X generációsok szorosan követik őket 26, illetve 23 százalékkal.

A Z generáció eközben úgy tűnik, hogy tökéletesen megfeledkezik bármiféle veszélyről és sérthetetlennek érzi magát, ugyanis mindössze 7 százalékuk köt utasbiztosítást.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben