Miskolc és Veszprém a világ TOP100 fenntartható turisztikai projektje között

by Kassay Tamás

A Green Destinations nemzetközi szervezet 2023. október 8-10-e között tartotta éves világtalálkozóját Tallinban, aminek csúcspontjaként kihirdették a 2023-as év TOP100 Fenntartható turisztikai jó gyakorlat világverseny nyerteseit. A verseny elindulása óta idén először kapott díjat magyar település, elsőre rögtön két magyarországi turisztikai projektje is bekerült a világ 100 legjobbja közé.

Kettős magyar siker Tallinban: Miskolc és Veszprém fenntartható turisztikai projektjét is díjazták a Green Destinations TOP100 listáján

A Green Destinations versenyét 2014 óta évente rendezik meg. A szervezet egy nyílt pályázati felhívásra érkezett jó gyakorlatokból választja ki azt a 100-at, amelyek kiemelkednek hatékonyságuk, innovációjuk, inspirációjuk és átadhatóságuk szempontjából. A tavaszi jelentkezést követően a résztvevő desztinációknak bizonyítaniuk kell, hogy megfelelnek a GSTC által is elismert fenntarthatósági irányelveknek, illetve részletesen be kell mutatniuk fenntarthatósági projektjüket.

Green Destinations top100 fenntartható úticél Miskolc Veszprém

A TOP100 sikersztori széles körű nemzetközi szakmai és sajtófigyelmet kap a következő hónapokban – többek között azért is, mivel a listán szereplő díjazottak indulhatnak a Green Destinations Story Awards díjért, amelynek eredményét tradicionálisan az ITB Berlin kiállításon hirdetik ki. 

Magyarországon 2022 őszén indult el a hazai desztinációk fenntarthatósági felkészítési programja, amit a Green Destinations magyarországi képviselete, az Innotime Hungary Kft koordinál. Az elmúlt egy évben számos kutatás mellett, amely az utazók attitűdjeit vizsgálta a fenntarthatósággal kapcsolatban, több hazai desztináció próbaauditja is elkészült, amely mentén a fenntarthatósági programokat el lehet indítani.

A TOP 100 listára felkerült Veszprém Megyei Jogú Város, Európa Kulturális fővárosa 2023 projektje, a “10 hónap – 10 kihívás”  fejlesztési program, amelynek keretében 10 kiemelt fenntarthatósági tématerületen (pl. akadálymentesség, családbarát, kerékpáros és háziállatbarát szolgáltatások, helyi termékek bevonása a kínálatba, zöld szolgáltatások fejlesztése, stb.), 10 intézmény és az önkormányzat bevonásával valósult meg egy komplex, városi szintű fenntarthatósági program az Innotime Hungary Kft. szakmai koordinációja mellett. A projekt egyszerre szolgálja a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is, s felvállalt célja nemcsak a szolgáltatások fejlesztése, hanem a helyi közösség és az ide érkező turisták fenntarthatósági szemléletformálása is.

A veszprémi jó gyakorlat más fórumon is a nemzetközi figyelem központjába került, a Future of Tourism Coalition nemrég beválogatta a koalíció által javasolt legjobb módszertani megoldások közé.

A TOP100 listára került másik projektet Miskolc város fenntarthatóságot fókuszba állító turisztikai szolgáltatói, a Bükki Kör tagjai kezdeményezték, annak érdekében, hogy a prémium szolgáltatásaikat a fenntarthatóság szempontjainak megfelelve biztosítsák. A Bükki kör kezdeményezte, illetve sürgette, hogy a fenntartható turizmus fejlesztése érdekében tegyen lépéseket a város. A TOP100 versenyre való nevezés során több alulról építkező, a helyi turisztikai szolgáltatói közösség projektjei közül végül közösen az elsősorban a társadalmi fenntarthatóságra fókuszáló, az Avas megőrzésének témája került kiválasztásra, amelynek célja az avasi pince- és borkultúra újjáélesztése.

Green Destinations top100 fenntartható úticél Miskolc Veszprém

A Bükki kör az alábbi bejegyzésben örült az elismerésnek:

Óriási büszkeség , hogy a BÜKKI KÖR kezdeményezésére benevezett Miskolc város projektje is bekerülhetett a világ TOP100 fenntartható turisztikai jó gyakorlata közé! 🙏🏻🤩👏🥂

A GreenDestinations által szervezett Fenntartható turisztikai jó gyakorlat világversenyen először nyert díjat magyar város : az erről szóló oklevelet ma este Nagy Júlia, az InnoTime Kft.(Green Destinations magyarországi képviselete ) igazgatója vette át a Bükki kör nevében az észtországi Tallinban .

Egyúttal szívből gratulálunk a Green Destinations TOP 100 ba szintén bekerült , jelenleg Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő Veszprémnek is – példamutató , ahogy az ottani városvezetés a turizmusról , a városról mint turisztikai desztinációról gondolkodik !!! 👏❤️🥂

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben