A holland bíróság kötelezi a Booking.com-ot, hogy 405 millió euróval járuljon hozzá a nyugdíjalaphoz

by Kassay Tamás

A Booking.com online szállásportált arra kötelezte a holland bíróság legújabb döntésével, hogy csatlakozzon az utazási ágazat nyugdíjalapjához. A vállalat ezt ellenezte, mondván, hogy elsősorban technológiai platformnak tekinti magát, de a hágai fellebbviteli bíróság nem értett egyet ezzel. Az ítélet, összhangban a Legfelsőbb Bíróság érvelésével, felülbírálta a korábbi döntéseket. – írja az NL Times.

Tavaly novemberben a Legfelsőbb Bíróság egy másik ügyben úgy döntött, hogy a Deliveroo ételkiszállító szolgáltatásnak a közlekedési nyugdíjalap részét kell képeznie. Több hasonló ügy van még folyamatban a Getir, a Gorillas és az Uber taxitársasággal kapcsolatban is.

Az anyavállalat, a Booking Holdings becslése szerint a múltbeli hozzájárulást most utólag pótolni nagyjából 405 millió euróba kerül. A Booking.com közölte, hogy vizsgálja a legújabb ítélet megtámadásának lehetőségeit.

Az ügyet néhány évvel ezelőtt a Bpf Reisbranche nyugdíjalap indította, amely úgy vélte, hogy a Booking.com elsősorban közvetítőként tevékenykedett az utazók számára. Mint ilyen, a Bpf Reisbranche érvelése szerint ez a vállalatot utazási irodává vagy utazásszervezővé teszi, ami azt jelenti, hogy a Booking.com-ot is kötelezni kell arra, hogy részt vegyen az ilyen típusú vállalkozások nyugdíjalapjában.

A Booking.com határozottan nem értett egyet, azzal érvelve, hogy elsősorban foglalási platformot kínál. Bár az ügyfelek a vállalat weboldalain keresztül foglalnak, a Booking.com maga nem vesz részt aktívan a szállodatulajdonosok és a turisták közötti megállapodásban.

A Bíróság azonban a Booking.com alapszabályából, weboldalából, éves pénzügyi kimutatásaiból és általános szerződési feltételeiből arra következtetett, hogy a társaság valóban közvetít az online szállásfoglalásokban. A Bíróság szerint ez magában foglalja a közvetítői munkát is, nem csupán technológiáról és hirdetésről van szó.

„A Booking.com köteles részt venni az utazási ágazat nyugdíjrendszerében” – döntött a holland bíróság.

Holland bíróság Booking.com nyugdíjalap
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Az ítéletre reagálva a Booking.com azt közölte, hogy aggódnak, hogy nem lesznek elég vonzóak az alkalmazottaik számára, ha egy meghatározott nyugdíjprogramhoz vannak kötve a holland dolgozóik esetében. „Globális technológiai vállalatként úgy gondoljuk, hogy a rugalmasság és az autonómia kulcsfontosságú ahhoz, hogy teljes kompenzációs csomagunkat, beleértve a nyugdíjprogramot is, a sokszínű és nemzetközi munkaerőnk igényeihez igazítsuk” – közölte a vállalat.
Azért ennek mindenki érzi a bullshit generátorral megfogalmazott ízét, aki valaha dolgozott már globális vállalatnál. Nem arról van szó, hogy ne adhatnának többet a dolgozóiknak, csupán arról van szó, hogy van egy törvényi minimum, amit bizonyos keretek között mindenképpen adniuk kell – a szerk., aki szintén dolgozott már ilyen környezetben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az amszterdami székhelyű vállalat jelenleg mintegy 5000 munkavállalója számára működtet saját nyugdíjalapot Hollandiában.

A Bpf Reisbranche jogutódja, a PGB nyugdíjalap „örömmel nyugtázta, hogy úgy tűnik, most már minden érintett számára tisztázódott ez az ügy”. A szervezet hozzátette: „alaposan tanulmányozni fogjuk az ítéletet, és annak alapján határozzuk meg a további következő lépéseket”.

Az ügy évek óta húzódik. Korábbi ítéletekben az amszterdami kerületi bíróság és az amszterdami fellebbviteli bíróság a Booking.com oldalára állt. A nyugdíjalap ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely úgy döntött, hogy a Booking.com valószínűleg valóban utazási irodaként jár el. Az ügyet visszaküldte a hágai fellebbviteli bírósághoz, hogy az újraértékelje az ügyet, amely végül úgy ítélte meg, hogy a Booking.com utazási irodaként működik.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben