Cápa a horvát tengerparton! (videó)

by Kassay Tamás

A nyári szezon indulása előtt nem is kívánhatott volna jobb reklámot magának a horvátországi Šibenik-Knin megyéhez tartozó Pirovac strandja, mint azt, hogy a partjainál cápát láttak, amelyről felvétel is készült.

A cápáról készített videót a horvát Rent a boat-Pirovac Facebook-oldal tette közzé, stílszerűen viccelődve azzal, hogy cápákkal szerveznek búvárkodást – szúrta ki a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A szakértők nem tudták kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen típusú cápa, de a mozgása alapján nagy valószínűséggel kékcápa szerepel a videón. Ritkán merészkedik a partok közelébe. Az Adriai-tengerben 29 féle cápafaj él, közülük az egyik a kékcápa, amelyet veszélyeztetett fajként tartanak számon.

A kifejlett nőstény 2,5-3 méter hosszú, a hím csak 1,8-2,5 méter.  Az összes cápa közül valószínűleg ennek a legjobb a szaglása: a vérszagot több száz méterről kiszagolja.

Wikipedia

A kékcápa az emberre is veszélyes lehet, de ritkán támad rá. Tápláléka megszerzéséhez nagy területeket kalandoz be; állandó területe nincs, hetente 1000 kilométernél is többet képes megtenni.

Fontos tudni, hogy bár az Adria a hírhedt nagy fehércápa otthona is (bizony!), az 1800-as évek közepétől máig összesen 83 regisztrált cápatámadás történt, utoljára 2008-ban. Ez az eset több mint 30 évvel az azt megelőző után volt. A dalmáciai Vis szigetén, a parttól mindössze 20 méterre egy halakra vadászó szlovén búvárt ért támadás. A cápa lábon harapta, de szerencsére a spliti kórházban megmentették az életét. Nyugodtan mehetünk tehát, továbbra is strandolni, szinte bizonyos, hogy elkerüljük egymást és még akkor sem találkozunk velük, ha kifejezetten szeretnénk.