Cápa a horvát tengerparton! (videó)

by Kassay Tamás

A nyári szezon indulása előtt nem is kívánhatott volna jobb reklámot magának a horvátországi Šibenik-Knin megyéhez tartozó Pirovac strandja, mint azt, hogy a partjainál cápát láttak, amelyről felvétel is készült.

A cápáról készített videót a horvát Rent a boat-Pirovac Facebook-oldal tette közzé, stílszerűen viccelődve azzal, hogy cápákkal szerveznek búvárkodást – szúrta ki a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A szakértők nem tudták kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen típusú cápa, de a mozgása alapján nagy valószínűséggel kékcápa szerepel a videón. Ritkán merészkedik a partok közelébe. Az Adriai-tengerben 29 féle cápafaj él, közülük az egyik a kékcápa, amelyet veszélyeztetett fajként tartanak számon.

A kifejlett nőstény 2,5-3 méter hosszú, a hím csak 1,8-2,5 méter.  Az összes cápa közül valószínűleg ennek a legjobb a szaglása: a vérszagot több száz méterről kiszagolja.

Wikipedia

A kékcápa az emberre is veszélyes lehet, de ritkán támad rá. Tápláléka megszerzéséhez nagy területeket kalandoz be; állandó területe nincs, hetente 1000 kilométernél is többet képes megtenni.

Fontos tudni, hogy bár az Adria a hírhedt nagy fehércápa otthona is (bizony!), az 1800-as évek közepétől máig összesen 83 regisztrált cápatámadás történt, utoljára 2008-ban. Ez az eset több mint 30 évvel az azt megelőző után volt. A dalmáciai Vis szigetén, a parttól mindössze 20 méterre egy halakra vadászó szlovén búvárt ért támadás. A cápa lábon harapta, de szerencsére a spliti kórházban megmentették az életét. Nyugodtan mehetünk tehát, továbbra is strandolni, szinte bizonyos, hogy elkerüljük egymást és még akkor sem találkozunk velük, ha kifejezetten szeretnénk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben