Horvátország euró Schengen zóna megszűnik határellenőrzés

Időutazás: ha Horvátországba utazol idén és jövőre, akkor lehetséges

by Kassay Tamás

Horvátország valóságos hipertérugrást hajt végre 2023. január 1-jén, ezért mindazok, akik nosztalgikus hangulatban szeretnének még úgy elutazni az Adriára, ahogyan eddig tették, mindenképp induljanak útnak idén nyáron! Aki pedig időutazásra is befizetne, az 2023-ban is tegyen egy kirándulást délnyugati szomszédunk felé.

Horvátország 2023-tól a schengeni övezet része lesz, megszűnik a határellenőrzés a horvát-magyar határon, egyúttal bevezetik az eurót is

Horvátország elérte az euróövezeti csatlakozás célegyenesét – mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerdán Berlinben, és hozzátette: az euróövezet mellett a schengeni övezetbe is belép 2023-ban az ország. Olaf Scholz német kancellár a témához kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy Németország támogatja Horvátország belépését az euróövezetbe.

Ez tehát azt jelenti, hogy az eddig megszokott jó öreg és egyre erősödő kuna helyett a számunkra szintén erősődő euróval fizethetünk majd a tengeri herkentyűkért, meg úgy általában mindenért. Útlevél eddig sem kellett ide, hiszen a személyi igazolványt is elfogadták, de volt egy kényszerű megálló, ami jövőre már nem lesz, így zökkenőmentesebb lehet majd az utazás.

Horvátországgal együtt így már 20 ország lesz tagja az euróövezetnek. Legutóbb 2015-ben bővült az eurót használó országok köre, akkor Litvánia csatlakozott az euróövezethez.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben