Horvátország a schengeni övezet része lehet 2022-től – mától pedig beutazási enyhítések léptek életbe

by Kassay Tamás

2 izgalmas, egymástól független hír is megjelent Horvátország egyik vezető híroldalán, az egyik a mai naptól megváltozott beutazási korlátozásokról, a másik pedig szintén határátlépést és utazást meghatározó kérdésről szól.

Horvátország minden feltételt teljesített ahhoz, hogy 2022-től a schengeni zóna része legyen és megszűnhessen a határellenőrzés Magyarország, valamint Szlovénia irányába.

A bejelentést személyesen a horvát miniszterelnök tette egy sajtótájékoztatón:

„Úgy gondolom, hogy 2022-ben beléphetünk a schengeni térségbe, minden kritériumnak megfeleltünk. Aztán az euróövezetben”

mondta Andrej Plenković miniszterelnök

Horvátország a mai naptól az első dózis oltás után is engedélyezi a belépést az országba, amennyiben:

Horvátország Schengeni övezet beutazás első dózis oltás Krka
Ha érdekelnek a szállás vélemények, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Pfizer, Moderna, Astra Zeneca és Sputnik V vakcinák valamelyikéből az első oltás beadásához képest 22-42 nap közé esik a határátlépés, illetve Astra Zeneca esetében 22-84 nap közé is eshet.

Szintén könnyítés, hogy a tesztek mától már nem 48, hanem 72 órán belül kell, hogy elkészüljenek, így kevésbé kell kicentizni az utolsó pillanatban, hogy minden meglegyen az utazáshoz.

Az enyhítésekről Davor Božinović miniszterelnök-helyettes számolt be a sajtó képviselőinek szerdán, a bejelentés videón is megtekinthető angol felirattal, a naprakész beutazási szabályok pedig a Konzuli Szolgálat oldalán olvashatók – minden indulás előtt érdemes megnézni!

Azok, akik nem oltatták be magukat, és a fertőzésen sem estek át, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén teszt eredményének bemutatásával léphetik át a határt.

Továbbá akik rendelkeznek európai digitális igazolvánnyal, az adataikat az Enter Croatia honlapra tölthetik fel, ezzel meggyorsítva a határátlépés folyamatát. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

Érdekelnek a megbízható és hiteles utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben