Így hatott az Atlétikai Világbajnokság a budapesti turizmusra

by Kassay Tamás

Az augusztus 19. és 27. között Budapesten megrendezett Atlétikai Világbajnokság turisztikai eredményei. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a világbajnokság ideje alatt több mint 170 ezer vendég, közel 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban.

A világ harmadik legnagyobb sporteseményének számító Atlétikai Világbajnokság ideje alatt a budapesti szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 80% feletti volt.

A világ szinte minden tájáról érkeztek versenyzők és turisták az Atlétikai Világbajnokság alatt Magyarországra. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ez idő alatt a vendégéjszakák 85%-át a nemzetközi turisták adták.

Fentiekhez hozzáteszem, hogy Budapesten általában véve folyamatosan 80-90% körül alakul a külföldi vendégek aránya. Érdekesség még, hogy New York-ban nagyjából bármikor 80-85%-os a szállodák foglaltsága – a szerk.

A szállodai vendégéjszakák 71%-át a 4 és 5 csillagos hotelekben töltötték a turisták. A kiemelkedő érdeklődés hatására a szálláshelyi bevételek 2022 azonos időszakához képest több mint a kétszeresükre nőttek. – tudatta közleményében az MTÜ.

Tavalyhoz képest közel 38%-kal érkezett több külföldi látogató ezekben a napokban. A legtöbben a legnagyobb küldőpiacokról utaztak Budapestre: az összes külföldi vendégéjszaka közel 9%-át a britek, 9%-át a németek, 8%-át pedig az olasz vendégek foglalták le, de szép számmal fogadtak amerikai, izraeli, spanyol, lengyel és francia utazókat is a szálláshelyek. Emellett a világverseny a hazai turistákat is a fővárosba csábította: 2022-höz képest a belföldi vendégéjszakák száma 22%-kal nőtt a verseny ideje alatt.

A forgalom több mint felének a szállodák örülhettek, de nem panaszkodhattak a főváros magán- és egyéb szálláshelyei sem, a vendégéjszakák 34%-át ők könyvelhették el. A kiugró nemzetközi érdeklődés a szállodák forgalmát 32%-kal, a magánszállásokét 44%-kal emelte meg a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az NTAK adatai alapján látható, hogy a világverseny 9 napja alatt a budapesti szállodák átlagosan 80%-os kihasználtság mellett üzemeltek, a négycsillagos egységekben például a foglaltság elérte a 83%-ot. Az öt- és négycsillagos házak kihasználtsága pedig a fővárosban 10, illetve 18 százalékponttal múlta felül a tavalyi értékeket.

„A sikeres vb-rendezés egyúttal újabb kiváló referencia hazánknak, ami további világversenyek elnyeréséhez segíthet hozzá bennünket. A rendezvényipar leggyorsabban növekvő szegmense a sport. Ezen a piacon hazánk kiváló esélyekkel tekinthet az elkövetkező évekre. Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert a sportesemények látogatói jellemzően hosszabb időt töltenek, többet költenek, és minőségi szolgáltatásokat vesznek igénybe. Mindezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a turizmus az Atlétikai Világbajnokság egyik legnagyobb nyertese” 

– hangsúlyozta Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Drágábbak voltak a szállások az Atlétikai Világbajnokság ideje alatt

A nagy presztízsű világverseny alatt a szállodai szobák még a főszezonban megszokotthoz képest is magasabb árakon keltek el. A vb-t megelőző héthez képest közel 15%-kal nőtt az átlagos szállodai szobaár a fővárosban. Mindez azt eredményezte, hogy a világbajnokság idején megduplázódtak a szálláshelyi bevételek az előző év azonos időszakához képest, így szinte elérték a 14 milliárd forintot, ami reálértéken is 73%-os növekedést jelent.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben