ingyen vonatbérlet fiataloknak discover eu

Ingyen vonatbérlet fiataloknak Európa felfedezésére – mától lehet jelentkezni a Discover EU programba

by Kassay Tamás

Az Európai Bizottság október 11-én tette közzé a DiscoverEU program őszi pályázati felhívását, amelynek keretében 35000 fiatal kap ingyenes vonatbérletet, azzal pedig nagyszerű lehetőséget arra, hogy 30 napon át felfedezze Európa számos országát és azok sokszínű kultúráját.

A felhívásra ma déltől október 25-én délig pályázhatnak az érdeklődők. Az utazási igazolvány elnyeréséhez a fiataloknak mindössze jelentkezniük kell az Európai Ifjúsági Portálon, ahol 6 darab kvízkérdést (válaszokat lásd lentebb) kell megválaszolniuk. A sikeresen válaszoló, 2004. január 1. és 2004. december 31. között született pályázók legfeljebb 30 napig utazhatnak Európában 2023. március 1. és 2024. február 29. között.

70000 darab Discover EU-s ingyenes utazási igazolványt osztanak ki 2022-ben

2022-ben az ifjúság európai éve alkalmából a szokásosnál több, összesen 70 000 utazási igazolvány találhat gazdára. A DiscoverEU, amely immár az Erasmus+ program részét képezi, nyitva áll az Izlandról, Liechtensteinből, Észak-Macedóniából, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból pályázó résztvevők előtt is.

A Discover EU ingyenes vonatbérlet rengeteg egyéb kedvezményre is felhasználható

kedvezményre jogosító kártya továbbra is több mint 40 000 különféle kedvezmény igénybevételére jogosít a tömegközlekedés, valamint a kulturális, szálláshely-, étkezési, sportolási és egyéb szolgáltatások terén a programban részt vevő országokban. A Bizottság idén elindította „Az ifjúság felfedezi a kultúrát a DiscoverEU-nak köszönhetően” elnevezésű kiemelt kezdeményezést, és annak keretében kialakította a DiscoverEU kulturális útvonalát Ez különböző úti célokat ölel fel, a fiatalok ellátogathatnak például Európa kulturális fővárosaiba, megnézhetik az UNESCO világörökségi listán szereplő helyszíneket, illetve Európai Örökség címmel rendelkező helyszíneket is felkereshetnek.

Mindenkinek javaslom, hogy ossza meg a hírt és motiválja a 2004-ben született fiatal ismerőseit, hogy éljenek a lehetőséggel! Ha én ennyi idős lennék, most azonnal tölteném is ki a jelentkezési lapot, illetve a kvízt.

A Discover EU kvízkérdései egyébiránt a következők:

Milyen célértéket javasol többek között az Európai Bizottság az európai zöld megállapodás keretében a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére?

 1. A nagy tehergépjárművek kibocsátásának 20%-kal való csökkentését 2030-ig
 2. Teljes kibocsátásmentességet az új személygépkocsik esetében 2035-ig
 3. A motorkerékpárok kibocsátásának 10%-kal való csökkentését 2023-ig

Az új európai Bauhaus egy kreatív és interdiszciplináris kezdeményezés, amely a következő kulcsszavak révén kapcsolja össze az európai zöld megállapodást lakótereinkkel és élményvilágunkkal:

 1. Beautiful | Sustainable | Together (Szép | Fenntartható | Együtt)
 2. Traditional | Solid | Urban (Hagyományos | Stabil | Városi)
 3. Big | Metropolitan | Concrete (Nagy | Metropolita | Konkrét)

A DiscoverEU kulturális útvonala a film-, divat- és ételrajongók, a képzőművészet szerelmesei és az egyéb művészeteket kedvelők számára gondosan kiválogatott európai úti célok gyűjteménye. Az alábbiak közül melyik NEM része a DiscoverEU kulturális útvonalának?

 1. The Literature Route (Az irodalmi útvonal)
 2. The Fine Art Route (A szépművészeti útvonal)
 3. The Route 66 (A 66-os út)

Az Európai Szolidaritási Testület segíti a fiatalokat abban, hogy – akár külföldön, akár hazájukban – részt vegyenek egy-egy közösség életét javító projektekben. Mi a programban való részvétel alsó korhatára?

 1. 20
 2. 16
 3. 18

2022. június 15-én ünnepelte az Erasmus+ program a 35. évfordulóját. Többek között hogyan ünnepeljük ezt az évfordulót?

 1. Egy emlékbélyeggel
 2. Különleges euró-emlékérmével
 3. Egy, az évfordulót idéző pólóval

A kiegészítő kérdés trükkös, az ugyanis szabadszöveges és a pályázati kiírás úgy szól, hogy a jelentkezőket rangsorolják majd a legjobb válaszok alapján. Ki mit mond erre?

Az ebben a fordulóban jelentkezők közül hányan diákok még vagy éppen most kerülnek ki az iskolapadból?

Mindenkire rábízom a saját szerencséjét és, hogy mit ír be.
Ami biztos: alkalmanként átlagosan 94250 pályázó van. A pályázaton 18 éves fiatalok vehetnek részt, nem feltétel az, hogy iskolába járjanak, így pontosan nem lehet tudni, hogy mennyien lesznek azok, akik diákok, vagy épp most kerülnek ki az iskolapadból. Azt remélem, hogy a jelentkezők mindegyike diák és egyikük sem kerül ki az iskolapadból, hanem folytatja tanulmányait.

Sok sikert minden pályázónak! Aki el tud utazni, küldje el az élményeit a Spabook blogjára, legyen oly’ kedves! Jó utat!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben