karantén magyarországról beutazás esetén Anglia

Mely országokban vár karantén a Magyarországról beutazókra?

by Waterfan

Több ország is karanténkötelezettséget rendelt el a Magyarországról beutazókkal szemben, ezeket vesszük górcső alá az október 2-i aktuális állapot alapján: karantén külföldön, az EU országaiban.

Az egyértelműség kedvéért kiemelem, hogy egy dolog az, hogy Magyarország milyen színekkel sorolja be a többi országot, és hogy idehaza milyen szabályok vonatkoznak a hazatérőkre / beutazókra. Teljesen más kérdés az, hogy milyen szabályok vonatkoznak a Magyarországról külföldre utazókra, hiszen ez országonként eltérő, ők is jól beszínezték a világot, köztük bennünket is!

Hol van karanténkötelezettség magyaroknak?

Mindjárt pontosítok: nem csak magyarokat, hanem Magyarországról beutazókat értenek ezalatt a legtöbb helyen, de a saját állampolgárokkal szemben lehetnek eltérő szabályok is, ezek számunkra irrelevánsak.

Minden útnak indulás előtt közvetlenül tájékozódj a Konzuli Szolgálat oldalán a célországodról! A cikkben leírtak tájékoztató és segítő jellegű információk, 1 adott nap pillanatnyi helyzete alapján, amik napról napra változhatnak. Utolsó frissítés 09.16.

A Magyarországra történő beutazási korlátozásokkal kapcsolatban itt írtam korábban:

Németország: negatív lelet esetén is 5 nap!

Magyarországról Budapestről(! itt az eredeti forrás, csak a fővárost nevesíti rizikósként) Németországba utazóknak házi karanténba kell vonulniuk, és emellett értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, valamint 3 napon (72 órán) belül koronavírus-tesztet kell készíttetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását, viszont október 1-jétől a karantént leghamarabb az 5. nap után lehet majd feloldani negatív eredmény esetén is!

Nagy-Britannia karantén: vörös kódot kapott Magyarország

karantén magyarországról beutazók számára Anglia

Anglia, Skócia, Wales területére is érvényes szombaton brit idő szerinti hajnali 4 órától karanténba kell vonulniuk érkezés után, munkába, iskolába nem lehet járni, tömegközlekedéssel, vagy taxival tilos utazni.
A karanténidőszakot el lehet tölteni:

 • szállodában,
 • ismerősöknél, hozzátartozóknál,
 • saját, vagy bérelt ingatlanban is.

Aki megszegi az előírásokat, akár 1000 angol font pénzbüntetésre számíthat.

A contact locator kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és nyomtatott, vagy elektronikusan tárolt formában fel kell mutatni a határrendészeti hatóságok kérésére a kitöltést igazoló bizonylatot.

Hollandia: Budapestről utazóknak van karantén, kivéve, ha Budapestről érkezik valaki, de nem onnan indult el. Speciális szabályok vannak!

Személyforgalomban Magyarországról érkező magyar állampolgárokkal szemben nem vezettek be speciális szabályozást, kivéve a Budapestről érkezők, az innen beutazóknak 10 napra karanténba kell vonulniuk.

Érkező/induló, valamint tranzitáló utasokra vonatkozó szabályok:

Hollandia 2020. szeptember 15-től Budapestet a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. A magyar fővárosból Hollandiába érkezőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk. A rendelkezés értelmében a karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra, akik Magyarország más részein voltak és egyenesen a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak be Hollandiába.

Norvégia karantén: 10 nap, nincs menekvés szeptember 12-től

Magyarországról Norvégiába beutazók az országba érkezést követően 10 nap házikaranténra kötelesek (szeptember 12-től). A karanténkötelezettség külföldön elvégzett negatív eredményű koronavírus teszttel nem váltható ki és Norvégiában elvégzett koronavírus teszt is csak rendkívül szűk körben (pl.: egészségügyi, rendvédelmi dolgozók stb.) alkalmazható a karanténkötelezettség kiváltására. A karanténra vonatkozó részletszabályok ezen az oldalon találhatóak.

Az országba való belépéskori teszt elvégzése nem kötelező és a piros besorolású országokból érkezők (az országbesorolások friss listáját ld. itt) negatív teszt esetén sem mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

További angol nyelvű norvég kormányzati tájékoztatás, a beutazás részletszabályai ezen és ezen, valamint az alábbi oldalakon található.

Ciprus: kockázatos országok közé sorolta Magyarországot

A „C” kategóriába sorolt országok magasabb kockázatúnak számítanak, mint az „A” és „B” csoportba soroltak. Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkezők esetében csak a szigeten élő ciprusi állampolgárok és családtagjaik  (külföldi házastársaik, kiskorú gyermekeik, szüleik), valamint a Cipruson jogszerűen tartózkodó lakosok és a Bécsi Egyezmény alapján jogosultak belépése engedélyezett. A belépés további feltétele, hogy a következő platformon 14 nappal az utazás megkezdése előtt speciális belépési engedélyt igényeljenek: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission

Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre, az vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba.

A „C” kategóriába tartozó országokból érkezőknek önköltségen a 14 napos karantén időszak vége előtt 48 órával molekuláris COVID-19 tesztet kell elvégeztetniük. A laboratóriumi eredményről szóló igazolást a [email protected] e-mail címre kell megküldeni. A karantén a 14. napon ér véget, ha a megismételt laboratóriumi vizsgálat eredménye negatív.

Észtország karantén:

Észtország szeptember 7-től 14 napos kötelező házi karantént rendelt el a Magyarországról érkezőkkel szemben. Az intézkedést minden pénteken felülvizsgálják. Amennyiben Magyarország fertőzési rátája 100.000 lakosra vetítve a megelőző 14 napban 16 esetnél kevesebb lesz, a karantén-kötelezettséget feloldják. 

Házi karantén helyett koronavírus-teszt elvégzése is választható. A teszt eredményének megérkezéséig szigorúan kötelező a házi karantén. Az első negatív teszteredményt követően 7 napig csak korlátozott karantén-kötelezettség van, amely lehetővé teszi, hogy az érintett személy bejárjon dolgozni és elmenjen élelmiszert vásárolni. Azonban el kell kerülni minden nem szükséges érintkezést másokkal. Az első teszteredményének kézhezvételét követő legalább 7 nap elteltével egy második tesztet is el kell végezni. Amennyiben a második teszt eredménye is negatív, megszűnik a karantén-kötelezettség. 

Lettország karantén:

Magyarország 2020. szeptember 4-én felkerült a 14 napos karanténköteles sárga országok közé, mivel a koronavírusos megbetegedések száma meghaladja a 16 eset/100 000 főt! Bővebb információ: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0https://www.spkc.gov.lv/lv/if-returning-toentering-latvia

Litvánia karantén:

A litván Egészségügyi Minisztérium szeptember 7-én frissítette a koronavírus által érintett országok listáját, ez alapján a Magyarországról érkezőknek, illetve az országon keresztül Litvániába utazóknak 14 nap karanténba kell vonulniuk.

Izland: kötelező regisztráció, 2 helyszíni teszt, közben karantén

Augusztus 19-től minden Izlandra érkező személynek 2 koronavírus tesztnek kell alávetnie magát. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően 5 nappal. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig karanténban kell tartózkodniuk. Aki nem akarja, vagy nem tudja teszteknek alávetni magát, azt 14 nap karanténra kötelezik az izlandi hatóságok. 

Az Izlandra utazóknak az utazást megelőzően ki kell tölteniük egy előregiszrációt: https://visit.covid.is és javasolt telepíteniük az alábbi nyomkövető alkalmazást: https://www.covid.is/app/en

Svájc: 10 nap kötelező karantén

Svájc folyamatosan frissíti a kockázatos országok listáját. Aki a listán szereplő országból érkezik, 10 napra karanténba köteles vonulni. A negatív teszteredmény nem mentesít a karantén alól!.

Nem kötelező karantén, de vannak korlátozások:

Belgium: 14 nap önkéntes karantén, Budapest és több vidéki terület vörös lett szeptember 25-től

A belga külügyminisztérium ismét módosította a magyarországi régiók besorolását a Belgiumba történő beutazás szempontjából:

Október 2-án 16 órától az alábbi területek tartoznak piros kategóriába Magyarországon: Budapest, Pest megye, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl. A korábban piros kategóriába sorolt Dél-Alföldi Régió ezúttal enyhébb, narancssárga besorolást kapott. Az ország többi régiója továbbra is narancssárga besorolású.

A belgiumi karantén szabályai egyszerűsödnek. A Magyarországról Belgiumba történő beutazásra az alábbi legfontosabb szabályok irányadók:

 • A Belgiumba történő beutazás előtt mindenkinek ki kell töltenie egy online űrlapot (Passenger Locator Form), amelyen beszámol a beutazást megelőző tartózkodási helyeiről. Nem kell feltüntetni az űrlapon azokat a helyeket, ahol az utazó 48 óránál rövidebb ideig tartózkodott (tehát pl. átutazott az adott területen) – az ilyen területeket (akár piros besorolásúak) a karantén és tesztelés szempontjából nem kell figyelembe venni.
 • A Budapestről, illetve szeptember 25. 16:00 óra után a Nyugat-Dunántúlról és a Dél-Alföldről Belgiumba érkezők, amennyiben 48 óránál hosszabb időt szándékoznak Belgiumban tölteni, 7 napos karanténkötelezettség alá esnek, és vírusteszten kell részt venniük.
 • A karanténkötelezettség saját szálláson teljesíthető.
 • Tesztre egyénileg kell jelentkezni. A Belgiumba történő beutazás utáni 5. napon kell elvégeztetni a tesztet.
 • A tesztre kötelezettek elektronikus úton azonosító kódot kapnak, amelyet a tesztközpontban be kell mutatni. A Belgiumban egészségbiztosítással rendelkezők számára a teszt díját a belga biztosító visszatéríti.
 • Amennyiben a teszt pozitív, továbbra is karanténban kell tartózkodni.
 • A tesztelés, illetve egyéb indokolt esetben (pl. orvosi vizsgálat, alapvető szükségleti cikkek vásárlása idejére) elhagyható a karantén. Magyarországra visszatérés vagy külföldre történő továbbutazás céljából a karantén elhagyható annak lejárta előtt is.
 • Bővebb tájékoztatás a Belgiumba történő visszatérésről angol, francia, holland és német nyelven az info-coronavirus.be oldalon.

Magyarország többi, fent nem említett része a Belgiumba történő beutazás szempontjából narancssárga besorolásban maradt, amely alapján a Belgiumba történő beutazás esetén a belga hatóságok javasolják a 14 napos önkéntes karantén betartását, valamint COVID-19 teszt elvégeztetését. Hangsúlyozzuk, hogy nincs kötelezettség sem a tesztelésre, sem a karanténra vonatkozóan, ez ajánlás a beutazók számára saját és környezetük egészségének védelme érdekében. A beutazást megelőzően továbbra is kötelező az elektronikus űrlap (Passenger Locator Form) kitöltése, melyben nyilatkozni kell a beutazás előtti 14 nap külföldi tartózkodásának részleteiről. A belga hatóságok szankcionálhatják az űrlap kitöltésének elmulasztását. Az űrlap a következő címen érhető el angol, francia, holland és német nyelven: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form

Dánia: Nem mindenkit engednek be a határon!

A dán hatóságok által kidolgozott kritériumrendszer alapján meghatározásra kerül, hogy mely EU/EGT tagállam, illetve harmadik ország teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy Dánia nyitva tartsa felé a határait. Az országbesorolásokról minden héten csütörtökön döntenek, a döntés pedig az azt követő szombaton 0.00 órától lép hatályba. 

A 2020. szeptember 17-i felülvizsgálat során a dán hatóságok úgy döntöttek, hogy Magyarország, narancssárga kategóriába sorolódik át Andorra, Belgium, Csehország, Franciaország, Horvátország, Luxembourg, Málta, Monaco, Romániát és Spanyolország mellé, Ausztriával, Hollandiával, Portugáliával és Svájccal együtt. 

Az új besorolás alapján, 2020. szeptember 19-től, az érintett tagállamokból – így Magyarországról is – a Dán Királyságba érkezők kizárólag, akkor léphetnek be az országba, ha érdemi indok („worthy purpose”) esete áll fenn.

A leggyakoribb érdemi indokok között szerepel: 

 • dániai munkahely megléte, 
 • üzleti célú beutazás,
 • hallgatói jogviszony, 
 • közeli hozzátartozója (gyereke, házastársa, élettársa, nagyszüleje, stb.) egy Dániában állandó lakhellyel rendelkező személynek, 
 • vagy dániai ingatlantulajdonos.

Az alapos, érdemi indokok alá eső beutazási célt minden esetben, hitelt érdemlő módon igazolni szükséges belépéskor (pl. anyakönyvi kivonattal, munkáltatói igazolással, diákigazolvánnyal, tulajdoni lappal, stb.). Negatív eredményű COVID teszt felmutatása nem feltétele a belépésnek. Az érdemi indokokról részletesen a dán rendőrség honlapján olvashatunk. 

Olaszország: vegyes vágott, figyelj, honnan utazol be!

Azok, akik Horvátország, Görögország, Málta, Spanyolország területén történő tartózkodást, vagy áthaladást követően lépnek Olaszországba, a belépést megelőző 72 órán belül elvégzett negatív PCR/antigén teszteredményt kell bemutatniuk, ennek hiányában a belépést követő 48 órán belül ilyen tesztnek kell alávetniük magukat. A Románia és Bulgária területéről beutazók karanténkötelezettség mellett léphetnek az országba.

Szardínia: külön közigazgatási terület, ha a szigetre utazol, akkor ki kell töltened ezt az online űrlapot előzetesen!

Szlovákia: nem mindegy, hol jártál 2 héttel előtte!

Annak, aki a (közúton történő) belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a biztonságos országok között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német vagy cseh nyelven bemutatnia és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia.

A biztonságos országok listáján nem szereplő országokból magyar állampolgárok sem tudnak Szlovákiába repülővel beutazni, mert Szlovákia nem állampolgárság, hanem a területen tartózkodás alapján korlátozza a belépést.  

Szlovénia: attól függ, honnan érkezel!

A Konzuli Szolgálat felhívta a Szlovénián átutazó magyar állampolgárok és fuvarozó vállalatok figyelmét arra, hogy a szlovén kormány 2020. szeptember 29-től „narancssárga” listára helyezte Magyarországot, Budapestet és Győr-Moson-Sopron megyét pedig „piros” listára

Emiatt a Budapestről és Győr-Moson-Sopron megyéből beutazó magyar állampolgárok számára, amennyiben nem esnek az alábbi kivételek közé, a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént fognak elrendelni, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a szlovén hatóságok megszüntetik a hatósági karantént.

A harmadik országokban (azaz nem uniós és nem schengeni tagállamokban) megtalálható és a szlovén hatóságok által elfogadott PCR-teszteket készítő laboratóriumok listája a https://www.nlzoh.si/o-nas/novice/46-aktualno/541-novica-73 honlapon érhető el.

Magyarország többi, „narancssárga” besorolású részéről érkező magyar állampolgárok számára az alábbiak szerint nem rendelnek el hatósági karantént, illetve számukra nem szükséges a negatív PCR-teszt határon történő bemutatása.

Görögország: kötelező PCR teszt és regisztráció, de karantén még nincsen

2020. 09. 18- tól a Magyarországról repülőgéppel érkezőknek  – az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett – a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az intézkedés egyelőre 2020. 09. 30- ig van érvényben.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven  https://eody.gov.gr/en/covid-19 

Továbbá az alábbi linken az athéni nemzetközi repülőtér angol nyelvű tájékoztatója érhető el a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedésekről: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19

Kötelező a PLF kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatvány itt érhető el: https://travel.gov.gr/

A hollandiai repterekre csak maszkban és korona-tünetek nélkül lehet belépni, valamint előzetesen ki kell tölteni egy egészségügyi nyilatkozatot, amelyet magunkkal kell vinni. Aki bármelyik kérdésre igennel válaszol, nem repülhet. A reptereken szúrópróbaszerűen speciális fizikai vizsgálatokat is végeznek. Schiphol repülőtéren augusztus 13-tól tesztelési lehetőséget biztosítanak a narancssárga és piros kódú országokból érkezők számára (nem kötelező jelleggel).

Írország: Figyelem, hétfőtől változások lehetnek!

Erről további részleteket jelenleg nem tudok, de Írországba utazás előtt, illetve az utazás napján tájékozódjatok az Ír kormány  honlapján (www.gov.iewww.dfa.ie)!

További információk: https://www.schiphol.nl/en/page/do-i-need-a-health-certificate-to-travel/ és https://www.eindhovenairport.nl/en

A többi Európai Uniós országba jelen állás szerint szabadon utazhatunk be, viszont hazafelé erre kell számítanunk: Összeírtam minden tudnivalót itt.

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel. Mi a véleményed? Írd meg itt!

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
forrás: Konzuli Szolgálat információi

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben