karantén szabályok európai unió

Újra szabadon utazhatunk az Európai Unión belül, éjféltől megszűnt a karantén kötelezettség

by admin

A karantén szabályok ismét lehetővé teszik, hogy június 18-án 0 órától szabadabban mozoghassunk. A részletekről a külügyminiszter adott információt a saját oldalán, én pedig utánanéztem még pár dolognak, ami szintén változott, de a nyilatkozatban nem kapott helyet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter saját Facebook oldalán, nem sokkal éjfél előtt tájékoztatta a nagyérdeműt arról, hogy idézem:

A világjárvánnyal szembeni eredményes védekezés érdekében bevezetett rendkívüli jogrend végeztével változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is.

Ennek értelmében éjféltől (június 17 – a blogger) az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére.

Ezzel párhuzamosan a magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza.

Karantén szabályok más országok vonatkozásában

Európán belül karantén kötelezettség nélkül utazhatunk? Igen is meg nem is!

Megdöbbentőn sokan keverik a mai napig az EU-t, illetve Európát mint földrészt. Nem minden ország EU-s ország, ezekre külön szabályok vonatkoznak. Éppen ezért láthatunk a nyilatkozatban néhány országot külön megnevezve, hiszen ők nem EU tagok, de jelen esetben azonos szabályok vonatkoznak rájuk. Minden más, meg nem nevezett európai, de EU-n kívüli országra nem vonatkozik a könnyítés, az adott ország saját szabályai érvényesek ránk nézve.

Magyar állampolgárok és külföldi családtagjaik beutazása Magyarországra:

Június 18-án reggel 8:00-kor az alábbi szabály került ki a konzuli szolgálat oldalára, ez alapján:

  • magyar állampolgárok a világ bármely országából hazatérhetnek és nem kell karanténba vonulniuk. (felhívtam a koronavírus központot is, határrendészeti kérdésekben ők adnak most felvilágosítást és megerősítették az értelmezésemet)
  • bármilyen állampolgárságú is legyen a házastárs, vagy másik családtag, ők is beléphetnek és nem kell karanténba vonulniuk:
beutazási szabályok

Frissítés: 06.18. 12:18-kor bővebb tájékoztatást tett közzé a Konzuli Szolgálat, megerősíti a fentieket és külföldiek beutazásáról ad további részletes információkat.

Mi a helyzet Kárpátalján?

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Ukrajnából érkezők: „legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belül beléphetnek.”

Karantén kötelezettség nélkül utazhatunk haza, de azért mutatom, hol mennyi aktív eset van 2020.06.18-án:

karantén szabályok európa
A képre kattintva pdf-ben egész Európa megnyílik.

Bárhová is menjünk, mindenkinek javaslom, hogy hozzám hasonlóan regisztráljon konzuli védelemre. Ennek mikéntjéről, a mobilappról és értelméről korábban már írtam.

További wellness-utazós és termálfürdős témákról értesülhetsz ittVan hírlevelem is spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben