Kőrösi Csoma Sándor díj győztesei 2022 turisztikai szakma állami kitüntetés

Átadták a turisztikai szakma legmagasabb állami kitüntetéseit, ők a Kőrösi Csoma Sándor-díj győztesei 2022-ben

by Kassay Tamás

A turizmus a szeretet szakmája, amelyben a legjobbak egyaránt szeretik a vendégeket és a hivatásukat is. A legjobbak legjobbjainak elismeréséhez évente átadják a Kőrösi Csoma Sándor-díjakat is, 2022-ben 7 szakember részesült elismerésben a turizmusban végzett tevékenységéért.

A Kőrösi Csoma Sándor-díjakat Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, valamint Horváth Péter a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója adta át az idei kitüntetetteknek 2022. december 7-én, Budapesten.

A világhírű utazó, nyelvtudós nevével fémjelzett díjat 2022-ben is olyan szakemberek érdemelték ki, akik példát mutatnak a szakmának, öregbítik a magyarok hírnevét itthon és külföldön, továbbá elkötelezettek a minőség iránt, legyen szó akár turizmusról, kultúráról, vagy a magyarság bármely más értékéről.

„A végső szó még egyszer a köszöneté. Köszönet a turisztikai ágazat minden képviselőjének. Köszönet azért, amiért egy rendkívüli időszakban is kitartanak és helytállnak. Valószínűleg azért, mert tudják: a turizmus nem csupán egy ágazat a sok közül. Nem csupán a magyar gazdaság folyamatosan növekvő része. Nem csupán munkahelyek sokasága. Ennél sokkal több. Egy lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak Magyarország legszebb árnyalatait. S számunkra, akik itt élünk, még erősebbé tegye a minket ezer szállal rögzítő kötelékeket, amit egyszerűbben úgy is mondhatnánk, hazaszeretet. Köszönet azért, amiért Önök ezt sohasem hagyták és hagyják figyelmen kívül.”

– mondta Dömötör Csaba államtitkár

„Büszke vagyok rá, hogy idén is olyan kollégákat ismerünk el, akik a nyugalmas időkben is kiemelkedőt tudnak nyújtani és akik a kihívásokra is tudnak felelni. Mert minőséget, mert egyedit, mert különlegeset alkotnak. Külön örülök annak, hogy a mostani díjazottak lefedik a teljes ágazatot; ez is azt mutatja, hogy a magyar turisztikai szakma sokszínű, a legkülönbözőbb területeken tudunk nagyot, egyedülállót alkotni.”

– mondta beszédében Horváth Péter, az MTÜ vezérigazgatója.

A kiemelkedő turisztikai szakmai teljesítmény elismeréseként Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj, Talentum-díj és Életműdíj adományozható.

Az idei kitüntetettek kiválasztásának egyik fő szempontja, hogy munkájukkal hozzájárulnak a Magyarországról alkotott képhez, az országimázs fejlesztéséhez. Karrierútjuk vonzóvá teszi az ágazatot a fiatalok számára, szemléletmódjuk képes megszólítani és inspirálni a következő generációkat is.

A turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok, illetve a társadalmi felelősségvállalás terén végzett példamutató és kiemelkedő munkájának elismeréseként 2022-ben Nagydíjat kapott:

  • Balogh Barbara, a Nomád Hotel & Glamping tulajdonosa,
  • Mészáros-Komáromy Dénes, a Tokaji Gin létrehozója,
  • Pesti István, az első két MICHELIN-csillagos vidéki étterem, a Platán Gourmet séfje,
  • Bérczes László és Kiss Mónika, az Ördögkatlan fesztivál megálmodói és főszervezői,
  • Ilyés Noémi, a CheckINN turisztikai innovációs verseny programigazgatója,
  • Mohos Zsófia fotográfus, a palócföldi hagyományokat megörökítő Görbeország Instagram oldal alapító-szerkesztője.

A 30 év alatti turisztikai szakemberek számára adható Talentum-díjat Langó Tamás, a BDPST Group executive sommelier-je kapta, aki idén elnyerte a MICHELIN Guide Hungary Sommelier Award-ot.  A díj átadásakor kiemelték, hogy sikere követendő példát adhat és inspirációt jelenthet a fiatal generáció számára is.

A 60. életév fölött, és legalább 20 évnyi kimagasló szakmai életpályát követően adható Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat 2022-ben Bíró Lajos séf vehette át. Méltatásakor elhangzott, hogy a kreatív séfet a magyar gasztronómia terén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, a szakma népszerűsítéséért, és a hazai vendéglátás megújításáért végzett fáradhatatlan, példamutató munkája tette érdemessé a díjra.   

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben