Görögország legszebb szigetek

Lenyűgöző görög szigetek, amiknek címlapon lenne a helyük

by Polisor Bettina

Az utazási irodák katalógusaiban szinte mindig ugyanazzal találkozunk, ha Görögországról van szó. A címlapokon legtöbbször még mindig Santorini fotóival próbálják eladni a jobbnál jobb görögországi utakat, de lássunk pár szigetet, amelyek kevésbé vannak szem előtt, pedig garantáltan rabul ejtik a szemünket és a szívünket.

Kefalonia, a sziget, ahol Görögország és Hollywood összefonódott

Görögország legszebb szigetek

A Jón-szigetek legnagyobbja Kefalonia, ami méltán került a lista első helyére, hiszen az ember itt valóban úgy érzi, hogy ettől varázslatosabb helyre aligha érkezhetett volna Görögországon belül.

A sziget – nagyrészt érintetlen – természeti kincsei, mint a kék ezernyi színében pompázó és hihetetlenül tiszta tenger, a zöldellő hegyoldalak, a cseppkőbarlang, a vakítóan fehér gömbölyű kavicsos partok – mint a Myrtos és a Petani Beach – a vörös homokjáról híres Xi Beach, és a több, mint 1600 méter magas Ainos-hegy – aminek csúcsáról érdemes megcsodálni a naplementét – mind kalandra hívnak. De felfedezhetjük az 1953-as földrengésben elpusztult falvak romjait is, vagy Penelope Cruz és Nicolas Cage (láb)nyomába is eredhetünk, hiszen itt forgatták a Corelli kapitány mandolinja c. amerikai filmet.

Többnyire angol turisták érkeznek ide rendszeresen és szép számmal, de Kefalonia szigete egyre felkapottabb a magyar utazók körében is. A nyilvánvalón felül két dolog teszi vonzó úticéllá a szigetet: egyrészt az itt elő helyiek kínosan ügyelnek a tisztaságra, és ezt az ideérkezőktől is elvárják, másrészt a szigeten szinte biztosan nem fogunk túl hangos bulinegyedekbe botlani, hiszen Kefalonia jelszavai a pihenés és a nyugalom.

Ithaka, ami biztosan más élményt nyújt, mint Görögország többi szigete

Görögország legszebb szigetek

A Jón-szigetek legnagyobbja után képzeletbeli tengeri gumikajakunkkal evezzünk át a szigetcsoport (majdnem) legkisebb szigetére, Ithakára. A sziget kizárólag vízen közelíthető meg, hajóval, vagy komppal – utóbbi a kontinensről és Kefalonia valamint Lefkada szigetekről is menetrendszerűen indul Ithakára.

Annak ellenére, hogy a sziget nem tipikus turista központ, számos programlehetőséget és látnivalót tartogat, így ha egy valóban nyugodt, a nagy turistaparadicsomnak számító görög szigetektől merőben eltérő úticélt keresünk, ahol igazán eredeti, mondhatni falusias légkörben vonulhatunk el a világ elől, akkor irány Ithaka. Odüsszeusz palotájának romjai, tengerészeti múzeum és régészeti múzeum, családias hangulatú borfesztivál, kajakozáshoz és búvárkodáshoz is tökéletes környezet – ezeket, és még többet is tartogat számunkra ez a varázslatosan szép sziget.

Skiathos, egy sziget Görögországban, amely mai napig őrzi ókori nevét

Görögország legszebb szigetek

Skiathos buja növényzettel és hatalmas erdőkkel borított sziget, a Szporádok szigetcsoport része, amely az Égei-tenger északnyugati részén helyezkedik el. Ez a smaragzöld színben tündöklő sziget a csodás homokos tengerpartok mellett látnivalókban is bővelkedik. Ha eljutunk ide, mindenképp keressük fel a sziget északi csücskén található – gyalogosan, vagy hajóval megközelíthető – erőd romjait, ahonnan pazar kilátás tárul elénk.

Hogy a filmes vonalat itt se felejtsük el megemlíteni, igen, ez az egyik sziget, ahol 2007-ben a Mamma mia! c. nagysikerű mozifilmet forgatták.

A repülés megszállottjai biztosan hallottak már erről a szigetről, azon belül is Xanemos Beach-ről, hiszen a világon ez az egyik olyan hely, ahol híresen alacsonyan landolnak a repülőgépek, így az igazán bátrak már-már veszélyes közelségből figyelhetik meg az érkező és távozó repülőket.

Milosz, ahol a Milói Vénusz szobra rejtőzött

Ez a vulkanikus eredetű sziget talán a legkevésbé ismert a listánkon szereplők közt, pedig a Kükládok szigetcsoport egyik valódi gyöngyszeme, ahol több, mint 70 strandot találunk. Ha eljutunk ide, mindenképp ajánlott elmenni Sarakiniko holdbéli partjára, illetve egy hajókirándulás keretében körbejárni a szigetet, és olyan lagúnákat, valamint barlangokat is felkeresni, amik közúton egyáltalán nem közelíthetőek meg.

A sziget bővelkedik kulturális látnivalókban is, mint például az ókori színház, ahol a mai napig tartanak időnként előadásokat. A szigeten található halászfalvakat (Klima, Mandrakia) is megéri felkeresni, hiszen ezekben a falvakban a tipikus görög építészettől eltérően színes ajtók, és sziklába vájt hajógarázsok tarkítják a partokat.

Jó hír, hogy a búvárkodás szerelmesei valódi kincsvadászatra indulhatnak innen, hiszen a Milos, Kimelos és Polyegos szigetek által közrezárt területen számos hajóroncs pihen a tenger fenekén.

Görögország legszebb szigetek

Habár Athénból naponta néhány belföldi járat indul a szigetre, talán fenntarthatóbb, ha komppal közelítjük meg Milos szigetét, amire lehetőségünk van szintén Athénból, vagy Santorini szigetéről is.

Spabook-tipp: a sziget hatalmas, vakító fehér sziklaképződményei felerősítik a napsugarak erejét, így elengedhetetlenül fontos, hogy gondoskodj megfelelő fényvédelemről és fejfedőről, ha Milos szigetére utazol!

Mikonos, a szelek szigete

Görögország legszebb szigetek

Mikonos a Kükládok szíve, a kettősség tökéletes megtestesítője. Ha ugyanis ide utazunk, biztosan ugyanúgy részesei lehetünk a hangos éjszakai életnek, mint a görög falvak viszonylag nyugodt hangulatának. Nem ajánljuk, hogy ide utazz, ha igazán autentikus görög szigetet akarsz látni, ahol kulturális látnivaló is akad bőven, és ahol megvalósítható a low budget nyaralás. Javasoljuk viszont mindazoknak a szigetet, akik rajonganak a gyönyörű kilátásért, az exkluzív szállodákért, a menő tengerparti bulinegyedekért, és szeretik a drága éttermeket, elegáns üzleteket – mindezt a képeslapok fotóit megszégyenítő görög környezetbe csomagolva.

Az Égei-tenger erős, száraz északi szelei miatt nevezik Mikonoszt a szelek szigetének . A szél májustól szeptemberig fúj a szigeten, ennek köszönhetően éppen főszezonban a más nyaralóhelyeken ilyenkor megszokotthoz képest jóval hűvösebb a tenger vize, amivel nem árt számolnunk, mielőtt befizetjük ide a nyaralást.

A Ryanair járatai június 1-től szeptember 28-ig hetente két alkalommal közlekednek Budapest és Mikonosz között, a szigetet így alig több, mint 2 óra utazással könnyedén és közvetlenül elérhetjük a magyar fővárosból is.

Görögország szállások kiválasztásában, utazásszervezésben örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben