lezar Magyarország 2 hétre bezárnak üzletek szigorítás kijárási korlátozás tilalom

Lezár Magyarország, 2 hétre bezárnak az üzletek is

by Waterfan

Csak a kontaktusszámok, a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre, a szakértők javaslata alapján szigorú korlátozásokat vezet be a kormány. Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.

“Nemcsak azért kell most zárnunk, hogy megvédjük az emberek életét és egészségét, hanem azért is, hogy mielőbb nyithassunk … mielőbb visszatérhessünk a normális élethez.”

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A kormányinfó itt tekinthető meg. A most bejelentett döntések:

  • Április 7-ig bezárnak az oktatás területén az óvodák és az általános iskolák.
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz tanítás.
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.*
  • A konditermeket is be kell zárni 2 hétre, az igazolt sportolók meccseire, edzéseire kizárólag zárt kapuk között kerülhet sor.
  • A munkavégzés engedélyezett, ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthoni, távoli munkavégzést.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett 1,5 méteres védőtávolság mellett.
  • Szigorítjuk a határátlépést.
  • A szállodák, vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

*a csillaggal jelölt pontot még a továbbiakban értelmezni kell, véleményem szerint így első ránézésre ez azt is jelentheti, hogy például a fodrászatok, kozmetikusok, hasonló szolgáltatások sem működhetnek. Elhamarkodottan ne állítsunk semmit, sajnos nem ez az első eset, amikor gyorsaság miatt nem egyértelműen közölnek információt. Várjuk meg a Magyar Közlöny pontosabb rendeletét! A további részletekről Gulyás azt mondta, hogy legkésőbb holnap reggel megismerhetők lesznek.

A kijárási korlátozás további szigorításáról nem hangzott el információ, így napközben szerencsére az eddig megszokott módon szabadon mozoghatunk majd. Az újraindítás lépéseit március 22-től kezdődően kezdik megtenni, fokozatosan, több lépcsőben.

A 2 nappal ezelőtti országos félretájékoztatás után új kezdeményezés indult el, hogy a turizmus témaköréhez kapcsolódó hírekben elkerülhessék az olvasók a fals információkat. Elindult egy Facebook csoport és egy hírgyűjtő oldal is, amin kizárólag ellenőrzött forrásból, hozzáértő által ellenőrzött hírek kapnak helyet.

Itt lehet csatlakozni a Turizmus hírek hitelesen csoporthoz.

Biztonságos utazást, sok élményt,
Mr Spabook
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben