Madrid díszkivilágítás EU sötétség turizmus

Madrid szembe megy az EU-val – nem borul sötétbe a spanyol főváros a turizmus védelme érdekében

by Kassay Tamás

Madrid vezetője kijelentette, hogy éjszakánként bekapcsolva hagyja a díszkivilágítást este 10 után is, mert nem akarja, hogy a sötétség elriassza a turistákat. – írta meg a Bloomberg.

Isabel Diaz Ayuso a legnépesebb spanyol régió, Madrid vezetője, Pedro Sanchez miniszterelnök egyik leghangosabb bírálója azt mondta, hogy a spanyol fővárost is magába foglaló tartomány vezetése nem hajtja végre az új szabályokat, amelyek szerint este 10 óra után le kell kapcsolni a középületek világítását, nyáron túl melegre kellene állítani a légkondicionálót, télen pedig túl hűvösre a fűtést, hogy Spanyolország 7%-kal csökkentse a gázfogyasztását.

A madridi közösség részéről ez nem kerül végrehajtásra. Madrid nem fog kikapcsolni. Ez bizonytalanságot okoz, és elriasztja a turizmust és csökkenti a fogyasztást. Sötétséget, szegénységet, szomorúságot okoz […]

Kedden újabb nyilatkozatot tett, amelyben feltette a sokakat érdeklő kérdést:

Madrid díszkivilágítás EU sötétség turizmus

Egy faluban nem lehet ugyanazt a tervet alkalmazni, mint egy városban, még két különböző városban sem. Mielőtt betiltanánk, bezárnánk, miért nem beszélünk felnőttként a polgárokkal és más közigazgatási szervekkel, és miért nem kérjük meg őket, hogy világos kritériumok alapján működjenek együtt?

Mint emlékezetes, a Spabook blogbejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Berlin teljes mértékben lekapcsolja a díszkivilágítást. Nem értek egyet ezzel az intézkedéssel és bízom abban, hogy Budapest kitart továbbra is amellett, hogy a jelképek, látványosságok működtetése közös érdek, energiafogyasztásuk pedig a teljes felhasználásban elhanyagolható, bár kétségtelenül jelképes és példamutató – pszichológiai oldalról.

Jól láthatóan eltérő prioritások és álláspontok feszülnek egymásnak a kérdésben, turizmus szempontból az elsötétítés kontraproduktív.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben