magyar turisták Horvátország vendégszám vendégéjszakaszám 2023 rekord

Ellepték a magyarok az Adriát

by Kassay Tamás

A Horvát Idegenforgalmi Közösség legfrissebb adatai szerint több rekord született a turisztikai forgalom 2023 első 9 hónapjában. Közel 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek a magyarok Horvátországban eddig, ez már most magasabb szám, mint 2019 egészében, amely az eddigi legjobb évben volt. A magyar turisták rekordot is döntöttek Horvátországban azzal, hogy több, mint 1 millió vendégéjszakát töltöttek el a Kvarner régióban.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség sajtótájékoztatón mutatta be az év első 9 hónapjának adatait, amelyek alapján az látható, hogy szeptember végéig összesen 18,7 millió turista érkezett összesen Horvátországba, akik 102 millió vendégéjszakát töltöttek el a tengerparti országban. A turistaérkezések száma a tavalyi évhez képest 8,5 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 2 százalékkal.

A magyar a 7. legnagyobb küldőpiac lett Horvátországban

„Az idei forgalom megerősíti, hogy a magyarok kedvenc nyaralóhelye továbbra is Horvátország. Továbbá az is látható, hogy már nem csak a nyári szezonra korlátozódik a magyarok látogatása, egyre többen utaznak áprilisban-májusban és szeptemberben.” „Úgy látjuk, hogy mind az euro bevezetése, mind a schengeni övezethez való csatlakozás, hozzájárul ehhez a sikeres évhez. Jövőbeni terveink között szerepel, hogy megmutassuk a magyar utazóközönségnek, Horvátország nemcsak nyáron kiváló választás, hanem ősszel, télen és már kora tavasszal is várja a látogatókat számos gasztronómiai és aktív programlehetőséggel, legyen szó szarvasgomba vadászatról, túrázásról, kerékpározásról vagy gasztronómiai és kulturális városlátogatásról.”

– mondta Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója a hivatalos sajtótájékoztatón.

A küldőpiacok sorrendje a vendégéjszakák tekintetében az alábbiak szerint alakul az év első háromnegyedének adatai alapján:

  1. Németország (22,6 millió),
  2. Szlovénia (10,2 millió),
  3. Ausztria (7,9 millió)

Magyarország (3,5 millió) a hetedik helyen szerepel a listán. Figyelemreméltó érdekesség, hogy több, mint kétszer annyi éjszakát töltöttek el horvát nyaraláson az osztrákok, mint a magyarok, habár az ország népessége kisebb, mint hazánké. Erre vonatkozóan nincsen nyilvánosan elérhető adat, de a jelenségre két magyarázat lehet, amelyek párhuzamosan jelentkeznek egyszerre: létszámra több osztrák turista érkezik és hosszabb ideig nyaralnak, mint a magyarok, ezáltal több vendégéjszakát töltenek el – a szerk.

Az utazók körében a települések rangsorát illetően Rovinj, Dubrovnik és Poreč volt a leglátogatottabb desztináció a 2023-as szezonban.

Rekordokat döntöttek a magyar turisták Horvátországban

A magyar turisták hagyományosan a legjelentősebb horvátországi turisták közé tartoznak, és ez a számokban is megmutatkozik. A horvát turizmus 2023 első 9 hónapjában 695,500 magyar látogatott Horvátországban, ami 20%-kal magasabb a 2022-es adatokhoz képest és 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 17%-kal magasabb 2022-es évhez képest. A 2019-es rekordévhez viszonyítva pedig 12%- kal magasabb az érkezők száma és 9%-kal nőtt a vendégéjszakák száma eddig.

Új magyar rekord Horvátországban: több, mint 1 millió vendégéjszakát töltöttek a magyarok a Kvarner régióban

A magyar turisták számára a legnépszerűbb régiók és úti célok 2023-ban, a változás 2022-höz képest értendő:

  1. Kvarner – 1 millió vendégéjszaka (+21%)
  2. Isztria – 708 ezer vendégéjszaka (+19%)
  3. Zadar régió – 598 ezer vendégéjszaka (+14%)
  4. Split régió – 590 ezer vendégéjszaka (+12%)
  5. Sibenik régió – 286 ezer vendégéjszaka (+10%)
  6. Crikvenica – 208,5 ezer vendégéjszaka (+25,5%)
  7. Vir – 206 ezer vendégéjszaka (+24%)
  8. Rovinj – 125 ezer vendégéjszaka (+21%)
  9. Porec – 100 ezer vendégéjszaka (+20%)
  10. Medulin – 99,5 ezer vendégéjszaka (+17%)

A magyarok számára Kvarner régió különösen kedvelt, ahol 2023-ban 218 ezer turista érkezett, ami 23,5%-os növekedést jelent 2022-hez képest. A vendégéjszakák száma is lenyűgözően növekedett, elérve az 1 milliót, ami 31%-os növekedést mutat 2022-hez képest. A legkedveltebb úti célok között Crikvenica, Opatija, Rab és Krk szerepelnek. A legkedveltebb szálláshelyek magánszálláshelyek, szállodák és kempingek voltak.

A magyar turisták legnagyobb része július és augusztus folyamán utazott Horvátországba, de a legnagyobb növekedést áprilisban, májusban és szeptemberben tapasztalták. Érdekes, hogy a horvátországi utazások mintegy 25%-a irodák által szervezett utazás volt, a többi utazás pedig egyéni tervezés alapján történt.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben