ukrán menekült önkéntes segítség

Magyar – ukrán határhelyzet február 28-án

by Kassay Tamás

A Migration Aid civil szervezet aktívan részt vesz a segítő szolgálat megszervezésében, hogy az Ukrajnából érkező menekültek könnyebben el tudjanak igazodni, a segítő szándékú magyarok és önkéntesek pedig hatékonyabban tudjanak segíteni. A mai naptól kezdve rendszeresen küldenek majd helyzetjelentéseket a határról, ahol a Spabook két személyes barátja is aktív önkéntesként van jelen. Tőlük, megbízható forrásból, első kézből származó információkat közlök.

Magyar – ukrán határhelyzet 2022.02.28-án

A záhonyi közúti határátkelőnél óránként átlagosan 10-15 ukrán gépkocsi lép át a határon. Az ukrán oldalon 8-10 óra az átlagos várakozási idő, de ez nem a magyar határrendészet miatt van, ők akár 4 sávban is fogadják az autókat. Még az ukrán oldalon torlódnak fel a járművek az ottani hatóságok intézkedéseinek köszönhetően.

A hadiállapot miatt a 18-60 év közötti férfiak nem utazhatnak ki, azonban a kettős állampolgárok (pl. magyar állampolgársággal is rendelkezők), és a 3. országbeli állampolgárok igen. Ezeknek a kiutazási jogosultságoknak az ellenőrzése lassítja a kiléptetést.

A magyar oldalra belépő menekültek több mint 90%-a a teljes határszakaszon nő és gyermek.

A záhonyi vasúti határállomáson a szituáció néha kritikusabb, de jelenleg nagyjából mederben tartható. Rendszeresen közlekedő vonatokkal el lehet jutni a Nyugati pályaudvarra. Ukrán állampolgároknak ez jelenleg ingyenes. Az ukrán oldali szűrés miatt ezek a vonatok általában 1-2 órát késnek. A kihívást a határközi régiós közlekedésben Csap felől éjjel érkezők jelentik, amikor már nincs csatlakozás Budapest felé. Ha van valakinek kontaktja a MÁV-nál, ezt jelezhetné feléjük – a szerk. Ez az elmúlt napokban 200-300 fő volt, akik ilyenkor nem tudnak tovább menni. Róluk kell gondoskodni a következő Pestre induló csatlakozásig. Ez szükség esetén megoldott a helyi művelődési házban. A pályaudvarra több karitatív szervezet is felvonult, akik vizet, élelmiszert, higiéniai termékeket osztanak.

A pályaudvaron „rekedt” 1-2 napja 70-80 ukrajnai roma anyuka és gyerek, akik részben nem tudnak, részben nem akarnak tovább utazni, az ő sorsuk nem tisztázott, de helyben vannak a helyi roma önkormányzatok segítői. Rendőrségi információk szerint ebből a csoportból néhányan már visszautaztak Ukrajnába.

Beregsurány és Tiszabecs helyzete annyiban tér el Záhonytól, hogy itt gyalogos beléptetés is történik. A magyar határőrizeti szervek itt is tisztességesen helytállnak, jellemzően gyorsan és minimális bürokráciával történik a beléptetés. Ez a tulajdonosokkal érkező kisállatokra is érvényes. A gyalogos határforgalomban már láttunk cicával érkezőket.

A határátkelő utáni részen az út mentén elkezdett kiépülni a humanitárius segítséget nyújtó szervezetek bázisa. Itt nem csak víz és élelmiszer áll a rendelkezésre, hanem melegedő és baba-mama sátor, amire a fagypont körüli hőmérsékletek miatt szükség is van, főleg sötétedés után.

A képeket Horváth Viktória készítette és bocsátotta rendelkezésemre.

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet valamire, aminek az okát sokat nem értik: anyukák állnak/ülnek az út mellett a gyerekeikkel, akik viszont nem kérnek fuvarozásban sem segítséget. Az ukrán-magyar határon megjelent emberek kb. 90%-a jelenleg „szervezetten menekül”, ami azt jelenti, a határátkelőhelyeken találkoznak a Nyugat-Európából értük érkező barátokkal, rokonokkal. Ez órákig, vagy akár egy fél napig eltarthat, amíg ők itt várnak. Az út mentén pedig a legkülönbözőbb nyugati rendszámos autók várakoznak, ebben az esetben az őket szállító ismerősök értek ide előbb és várják, hogy akikért jöttek, átjussanak a határon.

A teljes magyar-ukrán határszakaszon jelenleg napi szinten ezres nagyságrendben fogadunk menekülteket, és ez a szám addig nem is fog tovább nőni, amíg az ukrán szervek adminisztatív eljárása lassítja a kilépést. Menekülteket fogadó helyszínné változott az elmúlt napokban a Nyugati pályaudvar is, ahová az előbb már említett záhonyi vonalon érkeznek Ukrajnából. A vonatok érkezése nehezen kiszámítható a késések miatt. Sokan csak tranzitban érkeznek, azaz a következő lehetőséggel tovább is indulnak Nyugat-Európa felé. A helyzet itt is nyugodt, a helyszínen van karitatív segítségnyújtás. Ehhez kapcsolódóan felértékelődtek az 1-1 éjszakás szállás lehetőség a pályaudvar környékén.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben