Elmarad a magyar turizmus januári teljesítménye a járvány előtti időszaktól: 48%-kal kevesebb a vendégéjszaka

by Kassay Tamás

A KSH közzétette a magyar turizmus januárra vonatkozó adatait, amelyet számos médiafelület közölt már le. Ezeket olvasva ismét megállapíthatjuk, hogy nem csak a statisztika olyan műfaj, amely bármit ki tud mutatni, hanem az újságírás is, amely bárhogyan tudja interpretálni ugyanazokat az adatokat. A Spabook hitelességéhez méltón továbbra is a lényegre fókuszálva mutatom be az eredményeket, tényszerűen.

A magyarországi vendégéjszakák száma 2021 januárjához képest öt és félszeresére növekedett, 2019 azonos hónapjához viszonyítva 38%-kal csökkent, 2020 januárjához viszonyítva még durvább, 48%-os a visszaesést mutat.

Idén januárban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – közel négy és félszeresére, 338,0%-kal növekedett, amely 32,4%-os elmaradás a koronavírus válság előtti, 2019. januári eredményhez képest. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma hét és félszeresére, 655,5%-kal emelkedett, de ezzel a növekedéssel együtt is jelentősen, 43,1%-kal elmaradt 2019. januárjához képest.

Az összes vendégéjszaka száma 445,9%-kal haladta meg 2021-et, de 38%-kal múlta alul 2019-et, sőt, 48%-kal maradt el 2020-tól.– derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

vendégéjszakák száma 2022 január Magyarország
A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.

Alábbiakban bár közlöm a növekedés mértékét a tavalyi szinthez képest, de ezek teljesen irreleváns növekedési adatok, mivel akkor este 8 utáni kijárási tilalommal súlyosbított lezárások voltak és gyakorlatilag állt az élet az országban. 2019-hez, vagy 2020-hoz képest lenne csak értelme vizsgálni a változást, 2021-hez képest nincs.

A belföldi vendégek száma (528,0%-kal) 225 ezerre nőtt, az eltöltött vendégéjszakáké 504 ezer volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom közel kétszerese volt a 2021 januári szinthez viszonyítva.

A külföldi vendégek száma (836,0%-kal) 170 ezerre növekedett, a vendégéjszakák száma elérte a 447 ezret, amely azt jelenti, hogy átlagosan 2,6 éjszakát tartózkodtak hazánkban. A vendégéjszakák 87 százalékát szállodában töltötték.

magyarországi vendégéjszakák száma 2022 éves
forrás: KSH

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldi vendégéjszakák valamivel több mint ötödét, a külföldivendég-éjszakáknak pedig közel kétharmadát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 627,2%-kal 22,977 milliárd forintra növekedett, ám ez ötödével 21,7%-kal kevesebb a járvány előtti 2019. januárinál. A bevételek szállásdíjból és vendéglátásból állnak össze. A teljes bevétel több mint felét adja a szállásdíj, amely 12,707 milliárd forint volt, 631,2%-kal több az egy évvel korábbinál, de 18,9%-kal kevesebb a 2 évvel ezelőttinél. A vendéglátásból eredő 5,521 milliárd forint 514,3%-kal több a tavalyinál, de 31,9%-kal elmaradt a 2019 januáritól.

Széchenyi Pihenőkártyás költések értéke 2022 januárjában 1,5 milliárd forintot tett ki.

Az idei év elején általában véve pozitívan nyilatkoztak a turizmus-vendéglátás szereplői a várakozásaikról a keresletet illetően, ugyanakkor komoly problémaként említették a növekvő energiaárakat és a munkaerő hiányával, illetve a bérköltségek növekedésével kapcsolatos kihívásokat. Az jól látszott, hogy csak komoly áremelések mellett tudják ezeket kigazdálkodni, ami viszont a belföldi kereslet egy része számára már azt jelentheti, hogy a közeljövőben kiárazódnak a piacról. Spabook véleménye szerint ez az áraknak azért nem fog gátat szabni, mert a társadalom, vagyon alapján számított felső 2 decilise önmagában elegendő keresletet tud támasztani a minőségi vendéglátóhelyek és szálláshelyek iránt. Ezeket tehát a belföldi, továbbra is fizetőképes réteg nem csupán meg fogja tölteni, de további áremeléseket is tolerálni képes számukra.

Február végétől azonban az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatja meg a helyzetet, amely ma még beláthatatlan módon alakulhat át. Egyelőre annyi bizonyos, hogy egyre több külföldi mondta le magyarországi pihenését, hiszen sokan úgy érzik, hogy a kelet-közép-európai régió túlságosan közel fekszik a háborús zónához. 

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben