Málta beutazási szabály változás

Beutazást érintő fontos szabályváltozás Máltán

by Kassay Tamás

A Máltai Turisztikai Hivatal tájékoztatása szerint a szigetország módosít a beutazás eddigi feltételein. 2022. január 17-től a Máltai Egészségügyi Hatóságok által kiállított oltási igazolások érvényességi ideje az alábbiak szerint módosul:

A 18 éves és annál idősebbek esetében:

  • (i) Az elsődleges oltás megléte esetén, a második adag (kivéve Jannsen, ami egy adagos) beadásától számított 3 hónapig
  • (ii) Az elsődleges oltást (2 adaggal, vagy a Jannsen esetén 1 adaggal) követően, ha emlékeztető (3. vagy Jannsen esetén egy másik) dózis is beadásra került, annak beadásától számított 9 hónapig lesz érvényes az oltási igazolvány

12-17 éves gyermekek esetében – az elsődleges oltás megléte esetén érvényes az oltási igazolvány. 

Azok a máltai lakosok, akik január 17. után érkeznek vissza Máltára 2 hét haladékot kapnak. A türelmi időszak február 1-én lejár. Ezt követően, annak a máltai állampolgárnak, akinek nincs, az új érvényességi időnek megfelelő oltása és igazolványa, külföldről történő hazatérés esetén 14 napos karanténba kell vonulnia.

Elsődleges oltás definíció szerint: az első, teljes beoltottságot biztosító vakcinák beadását jelenti, ami a gyártó ajánlása alapján, a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca esetén 2 dózis, a Jannsen esetében 1 dózis. 

Magyarország jelenleg (2022.01.13.) vörös, és NEM sötét vörös listán szerepel, így a beutazás az alábbiak megléte esetén lehetséges. A beutazáshoz továbbra is szükséges a digitális Passenger Locator Form ​(dPLF) nyomtatvány előzetes online és a papír alapú „Public Health Travel Declaration” kitöltése.

Kötelező 14 napos karantén nélkül 12 éves kortól (betöltött 12 év!) csak az elsődleges oltással teljesen beoltottak utazhatnak be Máltára feltéve, hogy:

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák valamelyikével, vagy azok kombinációjával oltották be a gyártó előírásának megfelelően 2, illetve a Jannsen esetén egy dózissal;
  • az elsődleges oltás WHO által elfogadott vakcinával történt (2 adag Sinopharm oltás került beadásra) és ezt követően ismétlő, 3. oltásként EMA által elfogadott vakcina került beadásra.
  • Málta az oltások meglétének igazolására az EU Digitális Covid-igazolványt fogadja el. 

A fenti feltételek most vannak érvényben, de bármikor változhatnak. Naprakész beutazási szabályokról magyarul a Konzuli Szolgálat, angolul pedig a máltai miniszterelnökség oldalán lehet megtudni a mindig aktuális információkat. 

Január 17-től szigorodnak a belépési szabályok a máltai múzeumokban

2022. január 17-től, hétfőtől a Heritage Malta (HM), Máltai Múzeumigazgatóság által üzemeltetett múzeumokba, látogatóközpontokba, helyszínekre csak érvényes oltási igazolvánnyal lehet belépni, ez alól csak a 12 év alatti gyermekek mentesülnek.

A HM munkatársai minden helyszínen/múzeumban beolvassák a legfrissebb igazolás QR kódját, legyen az máltai, vagy EU COVID-igazolvány. A szkennelésre szolgáló alkalmazás más EU-tagállamok digitális COVID-igazolványait is képes beolvasni.

Azok a látogatók, akik nem rendelkeznek érvényes vakcina-igazolással, akkor léphetnek be HM múzeumba vagy egyéb helyszínre, ha rendelkeznek az alábbiak valamelyikével:

  • Negatív PCR vagy antigén-teszt eredménnyel (legfeljebb 72 órás);
  • 6 hónapnál nem régebbi pozitív PCR teszt eredménnyel, amely igazolja a Covid-ból való felépülést;
  • Az egészségügyi hatóságok által kiállított oltási kártyával;
  • Olyan egészségügyi igazolás felmutatásával, amiből látható, hogy a látogató egészségi állapota miatt nem oltható.

Azok a látogatók, akik még január 17. előtt vásároltak előre váltott jegyet (főként a Hypogeum és az Underground Valletta jegyek esetében), mentesülnek az oltási bizonyítvány követelményei alól. A január 17-től vásárolt jegyekkel belépőknek azonban már meg kell felelniük a fenti belépési szabályoknak.
A HM által szervezett rendezvényeken minden résztvevőnek érvényes oltási igazolást kell bemutatnia kivétel nélkül.
Felhívjuk a szíves figyelmet arra is, hogy az alábbi, jelenleg is érvényben lévő intézkedések továbbra is kötelezőek:

  • A HM Múzeumokban és helyszíneken dolgozó alkalmazottak és a látogatók mindig viseljenek maszkot;
  • A bejáratnál és más területeken fertőtlenítőszerek állnak rendelkezésre;
  • Hőmérsékletet minden látogatónál meg kell mérni a belépés előtt;
  • Az egészségügyi hatóságok által előírt távolságot meg kell tartani a múzeumokban/helyszíneken.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben