A nemzetközi vonatközlekedés megújuló szolgáltatásokkal indul újra június 1-től

by Kassay Tamás

Június 1-jétől több nemzetközi járat az eredeti menetrenddel és kapacitással közlekedik a külföldi vasútvállalatokkal együttműködve, miután a járványügyi helyzet és az utazási korlátozások enyhítése ezt újra lehetővé tette. A trendekből látszik, hogy az autós és a vasúti utazások felértékelődnek, egyre többen utazunk szívesen ilyen módon, repülőgépek helyett.

Kattintható tartalomjegyzék:

A visszatérő nemzetközi utazásokra jegyértékesítési, jármű- és szolgáltatási fejlesztésekkel készülnek, közölte a MÁV. A vasúttársaság kiemelten kezeli a külföldre közlekedő személykocsik felújítását, külső-belső megjelenésének javítását és komfortjának fejlesztését. 2020-ban 22 darab jó állapotú, használt, de korszerű fekvőhelyes- és hálókocsit vásárolt a vasúttársaság, amelyekből a tervek szerint egyes kocsik már a nyár folyamán forgalomba állhatnak az arculatnak megfelelő felújítást követően.

Nemzetközi vonatközlekedés határátkelőhely szerint

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Hegyeshalom vasúti határátkelő

A hegyeshalmi vasúti határátkelőn keresztül június 1-jétől több távolsági vonat közlekedik, Budapestről Bécsbe óránként lehet eljutni. Átmenetileg – a Püspökladány és Biharkeresztes között végzett pályakorszerűsítési munkák miatt – a Bécs–Kolozsvár közötti Transilvania EuroCity nem közlekedik. Svájcba újraindul a közvetlen railjet express vonatpár és az éjszakai vonat is. Bajorországba, Münchenbe visszaáll a kétóránkénti közlekedés nappal, és ismét közlekedik az éjszakai vonat is. A regionális forgalom Hegyeshalomnál változatlanul biztosított Bécs és Királyhida (Bruck an der Leitha) felé.

Szobi vasúti határátkelő

A szobi határátkelőhelyen keresztül több lépésben áll vissza a közlekedés. Május 24-től már újra elérhető Wroclaw–Berlin, május 26-tól pedig Krakkó, valamint Varsó is éjszakai vonattal. Június 1-jétől a Szlovákiába és Csehországba közlekedő Metropolitan EuroCity vonatok állnak forgalomba újra a szokott, kétóránkénti közlekedési rendbe, de csak június 13-tól lesz teljes a visszaállás: akkortól az eredetileg tervezett menetrend érvényes a visegrádi országok felé, a délutáni prágai EC270-es számú Metropolitan EuroCity vonat is az eredeti útvonalán közlekedik.

Lengyelországba június 1-jén indul először a Báthory EuroCity vonat, másnap érkezik vissza első alkalommal Terespolból. Innentől naponta biztosított a vasúti kapcsolat Krakkóba és Varsóba is – nappali és éjszakai vonattal egyaránt.

Hidasnémeti vasúti határállomás

Hidasnémeti határállomáson át Kassára továbbra is csak napi 2 közvetlen InterCity vonat közlekedik Budapestről. A tervezett 2 óránkénti közlekedés a decemberi menetrendváltáskor indulhat újra a szlovák vasút közlése szerint.

Lőkösháza határállomás

Románia és Magyarország között több lépcsőben indul újra a forgalom. A lőkösházai határátmenetben jelenleg is valamennyi nemzetközi vonat közlekedik. A többi határátmenetben jelenleg egyedül a Corona IC jár kerülő útirányon át, Debrecen érintésével jut el a Székelyföldre, Kolozsváron át Brassóba. A Püspökladány–Biharkeresztes vonal villamosítása miatt Biharkeresztesen át Nagyváradra és Kolozsvárra csak ősszel közlekedik ismét a vonatok többsége.

Nyírábrányon át Érmihályfalvára, illetve az útvonalon tovább, Szatmárnémetibe és Nagybányára szintén csak később áll helyre a forgalom. Június 1-jétől viszont Nagykárolyba és Nagyszalontára is a korábbi közlekedési rend szerint járnak majd a kishatárforgalmi motorvonatok.

Lőkösháza határállomáson át Arad, Temesvár, Déva térségébe, illetve tovább Brassó, Nagyszeben és Bukarest felé változatlanul közlekedik minden vonat.

Kelebia határátkelő

Kelebián át Szerbiába is újra biztosított az eljutás, június 1-jétől egyelőre napi egy vonatpár közlekedik Szabadkára.

Záhony határátkelő

Magyarország és Ukrajna között június 1-jétől a Záhony–Csap közötti kishatárforgalmi vonatok ismét közlekednek.  Technikai okok miatt az IC34-es és az IC33-as számú Latorca InterCity vonatpár további intézkedésig nem továbbítja a Budapest-Nyugati pályaudvar–Munkács közötti közvetlen kocsit. A munkácsi közvetlen vonat várhatóan ősszel indul el. Ugyanakkor megteremtődik annak a lehetősége, hogy az utasok Záhonyból átszállást követően Záhony és Csap között igénybe vehessék a vonat szolgáltatásait.  A Latorca IC vonatpár részleges útvonala miatt a Záhonyból 8:35-kor induló vonat csak Záhony és Csap között közlekedik, illetve nem közlekedik a Munkácsról a helyi idő szerint 16:30-kor Záhonyba induló kishatárforgalmi vonat.

Az újraindulás másik fontos eleme a Kijev és Bécs közötti közvetlen hálókocsis forgalom beindulása is, Kijevből a hálókocsik június 1-jén indulnak, Bécsből június 2-án.

Gyékényes vasúti határátkelő

Gyékényes határállomáson át Zágrábba június 25-től indul vonat Budapestről naponta egy alkalommal. A magyarbólyi határon keresztül Eszék felé minden összeköttetés továbbra is biztosított.

Őrihódos határátkelő

Őrihódos határátkelőnél, Szlovéniába továbbra is közlekedik egy közvetlen vonat a fővárosok között, Budapestről Ljubljanába, és a tervezett menetrend szerint biztosított a regionális forgalom Zalaegerszegről.

Jövőben várható, egyéb bejelentések a MÁV-tól

MÁV Start Európa nemzetközi vonatközlekedés újranidul vasút
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

A járványhelyzet alakulását a MÁV-START Zrt. folyamatosan nyomon követi és az újraindulás következő lépcsőjének előkészítése jelenleg is zajlik. A nemzetközi vonatokon tervezett háló- és fekvőhelyes kocsik, illetve az étkezőkocsik beállásáról később adunk tájékoztatást. Szintén a későbbiekben jelenti be a vasútvállalat a tengerparti célállomásokra  az idei évben biztosított kínálatot.

A nemzetközi vonatok megtalálhatóak a nemzetközi menetrendi keresőben a MÁV-VOLÁN-csoport weboldalán.

Értékesítési fejlesztések: START Európa

A MÁV-START 2020-ban bevezetett START Európa ajánlatcsaládja – amely a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton újszerűségéért elismerő oklevelet is kapott – a jelenlegi 6 célország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország, Románia, Szlovákia) mellett június 1-től Svájcba, míg június közepétől Horvátországba és Szlovéniába is elérhető lesz.  A START Európa alkalmazásával egyszerűsödnek a nemzetközi ajánlatok, és a korábbi gyakorlattól eltérően a legkedvezőbb árú vonatjegyek nem csak Budapesttől, hanem a vonat által érintett vidéki városoktól is kiadhatók a célország számos településére. A családok számára vonzó  lehet a START Európa ajánlathoz kapcsolódó gyermekkedvezmény is. A népszerű START Európa jegyek Svájcba is elérhetővé váltak a MÁV appon és a megújult Elvirán is.

A járványhelyzet alatt bevezetett újdonság, hogy a START Európa menetjegyek a közvetlen nemzetközi vonatokra már a MÁV mobiltelefonos alkalmazásában és az internetes felületen is megvásárolhatók. A vásárlás során az utasok megtekinthetik, hogy a kiválasztott viszonylaton közlekedő vonatokra milyen áron válthatók még menetjegyek. A MÁV-START az elektronikus menetjegyekkel a nemzetközi forgalomban is lehetővé teszi az utasok számára az érintésmentes jegyvásárlás és jegyellenőrzés lehetőségét.

Az online jegyértékesítésben Románia kiemelt területnek számít, mivel eddig ebben az irányban korábban még nem volt hasonlóan rugalmas jegyvásárlási lehetőség. Az utasok a MÁV honlapján, vagy a mobiltelefonokra díjmentesen letölthető MÁV alkalmazás segítségével bárhol megvásárolhatják a menetjegyüket a Magyarország és Románia között közlekedő vonatokra. Az így megvásárolt nemzetközi menetjegy csak a MÁV alkalmazásban bemutatva érvényes utazásra. Az online jegyvásárlást választó utasok a menetjegy mellé díjmentesen kapják a helybiztosítást a bevezetés időszakában minden célországba.

A MÁV továbbra is arra kéri az utasokat, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat. Az állomások, megállók zárt helyiségeiben, illetve a járműveken továbbra is kötelező az utazás teljes időtartama alatt az orrot és szájat eltakaró maszkot hordani. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők. – zárul a közlemény.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben