Megnyílt a Mecsek Discovery Center látogatóközpont

by Kassay Tamás

A Mecsekerdő Zrt. által létesített 500 négyzetméteres Mecsek Discovery Center (MDC) névre keresztelt komplexumban a Mecsek kulturális és természeti világát bemutató kiállítás és erdei iskola kapott helyet.

A beruházás keretében a közel nulla energiaigényű épület földszintjén egy 140 négyzetméteres kiállítótér létesült, ahol – egyebek mellett – forrást bemutató dioráma, magasles és borzvár, távcsövek, beépített kulcsos turistaház – várja a látogatókat, míg a felső szinten korszerű oktatási tereket alakítottak ki.

Mecsek Discovery Center látogatóközpont
Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

A digitális tartalmakkal is gazdagon fűszerezett kiállítást a Mecsek Discovery Center mobilapplikáció teszi teljessé, amelyben helyet kaptak a közeli Mecsextrém parkot övező Mókus tanösvény állomásaihoz tartozó feladatok is.

A beruházás 1,7 millió eurós támogatású, a magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program INTERREG pályázatának támogatásával valósult meg. Az EAGLE névre keresztelt turisztikai projekt keretében infrastrukturális fejlesztések, turisztikai és ismeretterjesztő szolgáltatások valósultak meg a Dráva folyó két oldalán, Horvátország északkeleti és Magyarország délnyugati részén.

Mecsek Discovery Center látogatóközpont

A program keretében Horvátországban egyebek mellett új kilátó épült, valamint egy tájház és egy borospince rekonstrukciójára is sor került, de a projekt emellett természetismereti és túravezetői képzéseket, kerékpáros- és madármegfigyelő rendezvényeket is magában foglal.

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója a keddi eseményen azt mondta: vállalatuk erdei iskolai programjain évi 7-14 ezer diák vesz részt, a beruházással pedig mostantól még több lehetőség nyílik azok számára, akik autentikus módon szeretnének megismerkedni az erdők világával.

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházás jól mutatja, miként tudja egy erdőgazdálkodó megszólítani a társadalmat. Kiemelte, hogy mivel egyre többen élnek városokban a következő évtizedekben és egyre nagyobb lesz az emberek igénye a zöld kikapcsolódásra, nagy hangsúlyt kell fektetni az erdőkkel, élővilággal kapcsolatos ismeretek átadására.

A kormány a következő uniós költségvetési ciklusban – jelentős hazai források hozzárendelésével – a korábbi időszak háromszorosát, mintegy 310 milliárd forintos támogatást biztosít a magyarországi erdők, a felelős erdőgazdálkodás számára – emelte ki.

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet: a Mecsekben számos ökoturisztikai fejlesztés valósult meg, s a korábbiakhoz képest összehasonlíthatatlanul gazdagabbá vált mára a térség ilyen szempontból. A beruházások, mondta, azt is szolgálják, hogy a gyerekek a természet ismerete és szeretet mellett nőhessenek fel.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke méltatta a kabinet erdők megóvását, gyarapítását szolgáló intézkedéseit. A létrejött látogatóközpontban sok iskolás fiatal szerez majd olyan élményeket és benyomásokat, amelyek folyományaként családjukkal térnek vissza az erdőkbe – fejezte ki reményét a politikus.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben