vendéglátóhelyek bezárás bírság járványügyi intézkedés megszegése magyar közlöny koronavírus

Megjelent a rendelet az újabb lazításról

by admin

A szerda esti Magyar Közlönyben (123. szám) megjelent a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásának következő lépcsőfokát részletező rendelet, amely szerint 5,5 millió beoltott után – szúrta ki a Portfolio:

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • védettségi igazolvány nélkül is szabadon léphetünk majd be a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó területre és távolságtartásra vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló)
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszám 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszám 400 főre emelkedik.
  • a rendezvényekre vonatkozó újítás, hogy nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény és a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására
  • hatályát veszíti a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó horgászatra vonatkozó speciális szabályok.

Jelenleg 14 ezer oltásra vagyunk az 5,5 milliós határtól, ennek elérése utáni nap lép majd életbe a rendelet. Elképzelhető, hogy a közlönyben már csütörtök este megjelenik a hatályba léptető rendelet és péntek reggel jöhetnek a kormányzati bejelentések.

Ha szívesen olvasol turizmus hírekről, akkor vár a Turizmus hírek csoport, valamint a hírlevelünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben