Nem kell védettségi igazolvány a fürdőkben, éttermekben, az EU-s védettségi igazolványt is kezeli a magyar applikáció

by Kassay Tamás
megszűnik maszkviselési kötelezettség közterületeken maszk

A mai kormányinfón több, turizmust is érintő állítás hangzott el. Ami most számunkra kiemelten fontos lesz néhány napon belül:

5,5 millió beoltott után nem kell védettségi igazolvány és a maszk sem kötelező a szállodákban, strandokon, fürdőkben, éttermekben.

A védettségi igazolvány használata tömegrendezvények esetén marad meg. A maszkot pedig egészségügyi intézményekben kell majd továbbra is hordani.

Magyar applikáció, EU-s védettségi igazolvány

A magyar applikáció kezeli majd az uniós védettségi igazolványt is, vagy újabb app kell hozzá, kérdezte a Telex, amire Gulyás azt válaszolta, van egy magyar védettségi igazolvány, amin van egy QR-kód, amiben minden információ szerepel, ami kell az uniós védettségi igazolványhoz. De mivel az uniós védettségi igazolvány más, azon három QR-kód szerepel (attól függően, hogy valaki átesett, vagy oltották, vagy PCR-tesztet csinált), és a kettő nem kompatibilis egymással.

Mindenkinek azt tudjuk javasolni, hogy vagy töltse le az applikációt – hétfőtől teljesen világos iránymutatás lesz, hogy akinek van ügyfélkapuja, hogyan tudja ezt megtenni – vagy menjen be a kormányhivatalba, és ott kinyomtatják neki azt a papírt, amivel Európában a jogosultságoknak megfelelően tud közlekedni, mondta Gulyás.