mikulás szán flightradar

Élő: a magyarok kedvelt üdülőhelyénél jár a Mikulás karácsonyi szánja

by Kassay Tamás

Kedves szokás szerint a Mikulás világkörüli útja idén is követhető a repülők mozgását élőben közvetítő Flightradar felületén.

A SANTA1 légitársaság speciális járata a R3DNO53 járatszámmal indult útnak, méghozzá a HOHOHO regisztrációval ellátott repülős szánnal az Északi-sarkról (YLT), és oda is tér majd vissza. Kicsit olyan ez, mint a Budapestről felszálló, koronaválságban közlekedő kamu-utasszállító, ami 1 óra repülés után visszahozta az utasokat a kiindulási helyre, csak hát a Santa közben sok jót is tesz ám és szórja az ajándékait, na meg a szeretetet szerteszét.

Mennyire környezetbarát a Mikulás repkedése?

mikulás szán flightradar
Élő közvetítéshez bökj ide!

A rénszarvas hajtóművel ellátott szán szén-dioxid és metán kibocsátása érzékelhető ugyan, de a nemes cél érdekében a Mikulás gépe felmentést kap a környezetvédelmi előírások alól. A szarvaserők lóerőbe átszámítva kb. annak 80%-a lehet, de kitesznek magukért, mert jelenleg 747 csomós (1346 km/h) sebességgel hasít a repülőgép akarom mondani, vagyis írni: repülőszán. A cikk írásának a pillanatában épp a magyarok kedvelt üdülőhelyén, Thaiföldön jár, Pattaya és Bangkok környékén.

Létezik a reptér, ahonnan tavaly felszállt a Mikulás szánja: YLT, az Északi-sark repülőtere. Nézd meg, hogy néz ki és hol van pontosan!

Tavaly írtam már erről, hogy igen, létezik, igazán különleges repülőtér, a kódja YLT. Tudj meg többet az északi sark repülőteréről ebből a másik írásomból. Fontos, hogy idén viszont az XMS kódjelű reptérről szállt fel a szán, amelyet a Flighradar Grönland területén jelöl, de valójában az XMS reptér nem más, mint az Edmundo Carvajal repülőtér, más néven Macas repülőtér, amely Macast, az ecuadori Morona-Santiago tartomány fővárosát szolgálja ki. A repülőteret Edmundo Carvajal Floresről, az ecuadori légierő (Fuerza Aérea Ecuatoriana) egykori parancsnokáról nevezték el. Maradjunk annyiban, hogy XMS-ben a fehér karácsony annyira ritka, mint a piros hó.

A különleges repülő konvoj R3DNO53 járatszáma is jelentéssel bír!

Az angolul nem tudók számára fordítom: RED NOSE azt jelenti, piros orr és a Rudolf, a piros orrú rénszarvas személyére utal.

Ő volt Rudolf, a piros orrú rénszarvas

Tutira mindenki hallotta már a dalt a rádióban, ami 1949-ben a slágerlisták csúcsára tört.

A 34 éves szövegíró, Robert L. May megírta Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét 1939-ben, amelyből a 2. világháború hajnalán 2,4 millió példányt adtak el lemezen. May-t a saját gyerekkori tapasztalatai és a magához közelinek érzett A rút kiskacsa története inspirálta. May-t gyakran kigúnyolták, mert kicsi, törékeny gyermek volt. Az alkotás során felmerültek a Rolló és Reginald nevek is, de May végül Rudolfnak nevezte el a normál, fekete orrú rénszarvasoktól eltérő, piros orrú rénszarvasát, amivel kilógott szegény a csordából.

Kellemes, meghitt, szeretetben gazdag, békés karácsonyi ünnepeket kívánok minden olvasómnak és a zárt csoportunk tagjainak is, ahová az új érdeklődőket is várjuk örömmel! Oszd meg másokkal is ezt különleges hírt!

Szeretettel,
Mr Spabook
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben