minden idők legsikeresebb nyara hiányoznak a külföldiek nyár 2021 vendégéjszakák száma

Minden idők legsikeresebb nyara: 4 millió magyar tudott pihenni, 3 éjszakát

by Kassay Tamás

A ma megjelent sajtóhírek legtöbbje idézi Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának szavait: minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon.

Megnéztem, hogy mit is jelentenek a számok, első körben például azt, hogy:

a rekord nyáron átlagosan 3 éjszakát nyaraltak a magyarok. Nem mindenki, mert összesen 4 millió vendéget regisztráltak

azok, akik többször is elutaztak, vagy több szálláshelyen szálltak meg, jellemzően duplikáltan, minden alkalommal új vendégként jelentkeznek a statisztikákban.

Örömteli ugyanakkor, hogy 2021 nyarán a tavalyinál 25 százalékkal több, közel 15 millió vendégéjszakát regisztráltak, amiből 12 milliót magyarok, 2,9 milliót pedig az 1 millió hazánkba látogató külföldi vendég töltött el.

Tavaly is pedzegettem és idén is ösztönöztem, hogy mindenképp meg kell szólítanunk a külföldieket, mert nélkülük továbbra is csak nagyjából 50% körüli átlagos foglaltságot tudunk mi magunk összehozni a belföldi turizmusban. Pozitívnak látom az idei elmozdulást a beutazó turizmusban, mivel a rengeteg korlátozás miatt bizonytalan és bizalomdeficites időszak ellenére is idén nyáron 26%-kal több külföldi vendég 40%-kal több, 2,9 millió vendégéjszakát töltött el nálunk. Júniusban 85%-kal, júliusban 18%-kal, augusztusban 47%-kal több vendégéjszakát regisztráltunk külföldi vendégektől.

360 milliárd forintot költöttünk el a vendéglátóhelyeken, ez 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest, és a 2019-es rekordévinél is 10 százalékkal magasabb. A vendéglátás teljesítménye tehát már felülmúlta a járvány előttit – a vezérigazgató elmondása szerint.

Spoiler: tavaly augusztusban 3,9 %, idén augusztusban 4,9 % volt az infláció az előző év azonos hónapjához mérten Magyarországon. Ha az árbevétel (nem a profit!) 2 év alatt 10%-kal nőtt, akkor reál értelemben nem igazán növekedett a teljesítmény, pusztán magasabb árakkal szembesültünk, amit kifizettünk.

A szálláshelyeken a tavalyihoz képest 26%-kal több, közel 5 millió turista 183 milliárd forintot költött el, ami 41 százalékos növekedés az előző évhez képest. Érdekes ez az érték. Érdemes lenne jobban kielemezni, de sajnos nem lehet hozzáférni az adatbázishoz, pedig igazán nagyszerű lenne. A magamfajta lelkes elemzőnek valóságos paradicsom az adatbánya.

A turisztikai térségek sorrendje nem változott: a legnépszerűbbek idén is a Balaton, a Mátra-Bükk és Debrecen térsége volt.

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a forgalom mindhárom nyári hónapban felülmúlta az előző évit: júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma. Augusztus 20-án, a legforgalmasabb napon 220 ezer vendégéjszakát regisztráltak, Budapesten közel kétmillióan vettek részt a rendezvényeken.

Az MTÜ szerint idén nyáron a szállodák voltak a legnépszerűbb szálláshelyek a vendégek körében, országosan 46 százalékos volt az átlagos kihasználtság a szállodákban a tavalyi 35 százalékkal szemben. Ez azért szerintem még jócskán növelhető tovább, és ezt a következtetést vonom le az éppen ugyanaznap megjelent KSH statisztika adataiból is. Az alapján durva hiány mutatkozik a kereskedelmi szálláshelyek esetében (szállodák is ide tartoznak), és valójában a magánszálláshelyek húzzák fel az átlagot. (Magyarázat: a KSH adataiban utóbbiak nem szerepelnek, az NTAK-ban a kötelező elektronikus adatszolgáltatás miatt viszont igen.) Tehát, bár nominálisan a legtöbb vendég szállodába utazott, a kapacitásokat messze kevésbé töltötték meg, mint a magánszálláshelyeken. Ez azért probléma, mert alkalmazottak a szállodákban vannak nagy számban.

A KSH elemzése egyelőre augusztusra vonatkozóan még nem készült el, ezért most csak a legfrissebb júliusi megállapításaikat tudom idézni az alábbiakban.

A vendégéjszakák száma 2020 júliusához képest közel 10%-kal nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 36%-kal csökkent

KSH vendégéjszakák száma 2021 nyár július minden idők legsikeresebb nyara
forrás: KSH

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júliusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva 8,1%-kal nőtt, de 11%-kal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júliushoz mérten 16%-kal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 70%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 1,2 millióval, a külföldieké 350 ezerrel volt magasabb.

2021. júliusban az előző év azonos hónapjához képest:

belföldi vendégek száma 5,3, a vendégéjszakáké 8,1%-kal lett nagyobb. A vendégszám 802 ezret, az eltöltött vendégéjszakáké 2,3 milliót ért el. Az éjszakák 59%-át szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke 7,6%-os volt. A panziókban a tavalyival közel megegyező számú, ugyanakkor az üdülőháztelepeken és a kempingekben 2,0, illetve 6,6%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken a táboroztatások újraindulása miatt a forgalom négyötödével nőtt. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák több mint harmadát regisztrálták.

külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 16%-kal növekedett. A szálláshelyekre érkezett 218 ezer vendég 571 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel harmadával bővült 2020 júliusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (közel kétszeres).

2021. júliusban:

2662 kereskedelmi szálláshely, köztük 860 szálloda és 1009 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.
Az összes vendégéjszaka 80%-át a belföldi vendégek töltötték el.

2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

Semmiképp se felejtsük el, hogy év elején kijárási tilalom, különféle korlátozásuk, tavasszal védettségi igazolványhoz kötött jogosultságok erősen korlátozták a turizmust. Ezeket figyelembe véve érdemes ízlelgetni a következő adatokat:

A kereskedelmi szálláshelyek 29%-kal kevesebb, összesen 5,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 14, a külföldiek 57%-kal kevesebb (4,4, illetve 1,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 28%-kal csökkent, és 101 milliárd forintot tett ki.

Spabook vélemény: A kedves olvasó remélem emlékszik, hogy néhány sorral feljebb írtam, miért probléma ez. És akkor az inflációt, a bérek helyzetét épp csak távolról képzeljük ide, érzékelni fogjuk, hogy nem egyszerű a szállodák helyzete. Ahogyan leginkább a dolgozóik helyzete nem az, hiszen a bérek – minden emelkedés ellenére – továbbra sem mondhatók magasnak, különösen euróban nem.

Összefoglaló adatok, 2021. július

MutatóÉrtékVáltozás az előző év azonos időszakához képest, %Változás 2019 azonos időszakához képest, %
júliusjanuár–júliusjúliusjanuár–júliusjúlius
Belföldiek vendégéjszakái, ezer2 2904 4318,1–14,1–11,1
Külföldiek vendégéjszakái, ezer5711 20216,2–56,9–70,0
Összes vendégéjszaka, ezer2 8625 6339,6–29,1–36,1
Összes bevétel, milliárd forinta)4810125,3–27,9–24,7
a) Folyó áron.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben