Németország utazás 51 Unesco világörökség

Németország a 2. legnépszerűbb úti cél az európaiak körében, Spanyolország az élen

by Polisor Bettina

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) mai napon tartott éves sajtókonferenciájának a Kempinski Hotel adott otthont. A rendezvény középpontjában a 2023-as év kiemelt témái álltak, mint az „UNESCO”, a „Feel Good – fenntarthatóság” és az „Embrace German Nature” kampányok.

A Német Turisztikai Hivatal sajtókonferencián ismertette a német turizmus irányát és innovációit

A sajtótájékoztatót Czeiszing Miklós, a magyarországi képviselet vezetője tartotta, aki beszámolt Németországnak a turizmus piacán betöltött jelenlegi helyzetéről, valamint választ adott azokra a kérdésekre, hogy milyen fejlődés várható, és hogy melyek a DZT középtávú céljai Magyarországon, illetve világszerte.

Németország 51 Unesco világörökség kampány

A Német Turisztikai Hivatal elindítja globális „51 UNESCO-világörökség” kampányát: a világörökség élménye a város és a vidék összekapcsolásával

A kampány az 51 német világörökségi helyszín felfedezését hét csoportra osztja:

 1. „Kastélyok és várak”
 2. „Kultúrtörténet”
 3. „Természet és kertek”
 4. „Ipari kultúra”
 5. „Építészet és dizájn”
 6. „Templomok és kolostorok”, valamint
 7. „Történelmi városok”.

Új tematikus útvonalak Németországban a fenntarthatóság jegyében

Központi eleme a 8 tematikus útvonal, amelyek a világörökségekhez való fenntartható utazást összekötik az érzelmi élményekkel és az értéktöbblettel a vendégek számára, így ösztönözve a tartózkodási idő meghosszabbítására. Mivel az útvonalak további, a témához illő érdekes helyszínek elérését is felkínálják, így a potenciális utazóknak lehetősége nyílik az eddig turisztikailag kevésbé frekventált helyek és régiók felfedezésére.

A nyolc–tizenkét napos utazási javaslatok részletes utazási tippeket, térképeket, illetve linkeket is tartalmaznak a témához kapcsolódó microsite fenntartható utazási élményeihez. Az összeállított utazások nemcsak ötletekkel szolgálnak, hanem praktikus segítséget is nyújtanak az egyéni utazás megtervezéséhez. Az útvonalak úgy lettek összeállítva, hogy kényelmesen bejárhatóak legyenek tömegközlekedési eszközökkel is.

Az UNESCO-világörökségi kampány segíti az SDG célok megvalósítását Németországon belül is. Ennek jegyében tehát a kampány célja többek között:

 • fenntartható ajánlatok támogatása városi és vidéki térben egyaránt
 • az utazók tartózkodási idejének meghosszabbítása
 • helyi gazdagság támogatása
 • nagy hangsúly a tömegközlekedéssel való jó elérhetőségre.

Németország a második legnépszerűbb célország Spanyolország után, megelőzi Franciaországot is

Németország 51 Unesco világörökség kampány

A felmérések azt mutatják, hogy Németország 2022-ben több szempontból is kiemelkedően teljesített a célországok nemzetközi porondján, hiszen a Nation Brands Index-ben, azaz az imázs-rangsorban egymás után hatodszor végzett az első helyen.

Ezen kívül a Country Brand Performance felmérésében – melyben többek közt az országok ökonómiai teljesítményét és a nemzeti márkastratégiákat vetik össze – 2021-hez képest – 6 helyet javítva – a 4. helyet szerezte meg Németország, míg az európaiak célpiacainak listáján – Spanyolország mögött, de Franciaországot megelőzve – az előkelő második helyen állt 2022-ben. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy a koronavírus okozta megtorpanást követően 2022-ben a németországi vendégéjszakák száma 68,1 millió volt, amelyből 602 873 éjszakát tettek ki a magyar vendégek.

Németország az első számú kulturális desztináció

Fontos kiemelni, hogy Németország 2022-ben is az első számú kulturális úticélnak számított az európaiak nemzetközi utazásait tekintve, amiből látható, hogy a kultúra még mindig a nemzetközi Németország-marketing stratégiai eleme.

Az európai turisták összesen 140 millió utazást tettek kulturális célból, ezeknek a 12%-ában Németországot választották, ami nagyon erős eredmény.

Magyarok Németországban és a nagyvilágban

Ami a mi utazási szokásainkat illeti, Horvátország és Ausztria után Németország a harmadik leginkább népszerű úticél, megelőzve a rendkívül népszerű Olaszországot is!

Németországon belül pedig München, Berlin, Stuttgart és Frankfurt azok a városok, ahol a legtöbb vendégéjszakát töltjük el. A német utazásaink nagyjából egyforma arányban történnek szabadidős, üzleti és egyéb jelleggel.

A felmérés úti céltól független része rámutat arra is, hogy a magyar turisták az apartmanokat és üdülőházakat részesítik leginkább előnyben valamennyi szállástípus közül, illetve hogy a hotelek közül leginkább a 3 csillagosokra esik a választásunk.

Külön örvendetes hír, hogy a magyar utazók egyre inkább fontosnak tartják a fenntarthatóságot utazásaik során (a megkérdezettek 63%-a szerint az úticél fenntartható kínálata nagyban befolyásolja, hogy merre indulunk el). A fő szempontok a témában:

 • kíméletes bánásmód a természet forrásaival
 • fenntartható programok
 • szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás
 • regionális, szezonális ételek
 • környezetbarát közlekedés

A jövőben Németország arra fog fókuszálni, hogy azokat a célcsoportokat szólítsa meg kampányaival, akik számára a fenti értékek fontosak.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben