Norvégia újranyit minden korlátozást eltöröl felold normális élet

Norvégia újranyit: minden korlátozást eltöröl, visszatér a normális élethez

by Kassay Tamás

A norvég kormány döntése arról, hogy Norvégia minden korlátozást megszüntet, amit a koronavírus járvány miatt hozott. Az ország szigorú korlátozásait 561 nappal azután szüntetik meg, hogy legelőször bevezették azokat.

„Norvégia szeptember 25-én, szombaton teljes egészében újra megnyílik, és megszűnnek a COVID-19 korlátozások az üzleti életben és a társadalmi érintkezésben. […] Most visszatérünk a normális mindennapi élethez”

jelentette be (DPA) Erna Solberg norvég miniszterelnök egy pénteki hivatalos sajtótájékoztatón.

Solberg ünnepélyesen kijelentette, hogy szeptember 25-én, szombaton helyi idő szerint 16 órától (GMT 15 óra) Norvégia feloldja a legtöbb járványügyi korlátozást. Bár a korlátozásokat szombaton délután feloldják, a norvég miniszterelnök felszólította a vállalkozásokat, hogy addig ne kezdjenek el készülni a vásárlók visszatérésére, mivel a szabályok a megállapított időpontig továbbra is érvényben maradnak. Azt követően viszont megszüntetik a távolságtartást, a maszkok használatát, a homeoffice-ból vissza lehet térni az irodákba, kinyitnak az éttermek és a szórakozóhelyek és az egész élet visszatérhet a normális kerékvágásába.

„A norvég nép óriási erőfeszítéseket tett ebben az időszakban. Sok embernek van oka hálát adni azért, hogy ezt elértük”

– mondott köszönetet a norvég miniszterelnök

Bár a norvég vezetők úgy érzik, hogy megfelelő a helyzet az ország újbóli megnyitásához, ugyanakkor sürgették az állampolgárokat, hogy gondoskodjanak a még hiányzó oltások beadásáról, amely „állampolgári kötelességük”.

A bejelentésre reagálva a Norvég Vállalkozások Szövetségének vezetője, Ole Erik Almlid kijelentette, hogy ez az, amire „az egész társadalom vágyott”, bár „a célvonalat még nem értük el”, és még több munka vár ránk, amíg az ipar teljesen helyreáll.

Norvégiába beutazás előtt továbbra is javaslom ellenőrizni a Konzuli Szolgálat oldalát, mert a helyi korlátozások feloldása mellett még maradhatnak beutazási korlátozások. Jelenleg Magyarországról be lehet utazni, de regisztrációt kérnek.

A közelmúltban Dánia döntött hasonlóan, ahol kiemelkedően magas oltottsági arányt értek el és ennek nyomán megszüntették a korlátozásokat, amelyről itt lehet többet megtudni.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben