Olaszország megtelt strandok

Olaszországban megteltek a strandok Nagyboldogasszony napjának hétvégéjén

by Kassay Tamás

Az olasz szállodák szinte megteltek és minden bérelhető napernyő gazdára talált a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint. – írta meg az MTI.

A 60 milliós Olaszországban 22 millióan nyaralnak, több mint 70%-uk a tengerpartokon, strandokon tölti a vakációt.

Augusztus közepe csúcsszezonnak számít, mivel ilyenkor még az egész évben nyitva tartó üzemek, hivatalok, rendelők dolgozói is legalább egy hétre szabadságra mennek, a többség általában 2 hétig pihen, de gyakori a 3 hetes családi vakáció is a mediterrán ország(ok)ban. Jellemzően hasonló szabadságolások vannak Franciaországban és Németországban is. Az augusztus 15-re eső Nagyboldogasszony napja a 3. legnagyobb egyházi és állami ünnep a karácsony és a húsvét után.

Olaszország megtelt strand Taormina
Neked szól az Utazás hírek csoport, ha érdekel, mi történik a nagyvilág turizmusában

Szombattól hétfőig a legmagasabb fokozatú, fekete színű közlekedési figyelmeztetés érvényes az olaszországi utakon a kiemelt forgalom miatt. Több mint 10 millió járművel számolnak a határszakaszokon és a tengerpartok felé tartó útvonalakon. Minden második olasz otthonán kívül tölti az ünnepet, amelyen hagyományosan családi találkozókat, kerti partikat, városon kívüli kirándulásokat tartanak.  

Kiemelt biztonsági ellenőrzés folyik a repülőtereken, kikötőkben és a vasútállomásokon, ahol  csak péntek délután 15000 utast igazoltattak a rendőrök. Az idegenforgalmi kívánságlistákat vezető Puglia tartomány tengerpartjain 400 fővel erősítették a strandok felügyeletével megbízott katonák számát.

A CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint az augusztus 21-ig tartó hétre alig maradt üres szoba vagy napernyő. A 3 milliós Nápolyban a szállodai szobák 80 százaléka foglalt, a közeli Amalfiban 98 százalékuk, a 3,7 millió lakosú Toszkánában a szobák 93 százaléka.

A Federalberghi szállodai szövetség információi szerint az adriai Jesolóban 1 hét szállodai szoba ára 2 fő számára 1000 és 5000 euró között mozog.

„Magas a kereslet, nincs szükség kedvezményekre” – hangoztatta a Federalberghi elnöke, Bernabo Bocca. Megjegyezte, a hotelek nem törekednek teljes kihasználtságra, mivel a pandémia következményeként a személyzet több mint fele „hiányzik”.

Bocca úgy vélte, az idei nyár a járvány előtti 2019-est idézi, de még nem sikerült elérni a 3 évvel ezelőtti szintet. Kivételként Capri szigetét említette, ahol az amerikai turisták visszatértével valóban teltház van. Hangsúlyozta, hogy a rendkívüli meleggel az őszi szezon is jó eredményeket ígér.

A legnagyobb légikikötő, a római Leonardo Da Vinci, ismertebb nevén a fiumucinói repülőtéren a hétvégén napi több mint 110 ezer érkező és induló utassal számolnak. Ez a 3 évvel ezelőtti utasszámnak mindössze 73 százalékát jelenti, erősen érzékelhető az orosz és a kínai látogatók hiánya.          

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben